بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۳

رازهای افزایش دو برابری قیمت حبوبات؛ مقصر کیست؟

رازهای افزایش دو برابری قیمت حبوبات؛ مقصر کیست؟
گرانی دو برابری قیمت انواع حبوبات در بازار باعث شده که مردم توان خرید حبوبات را هم نداشته باشند و این امر امنیت غذایی آنها را نشانه رفته است. این درحالی است که هیچ نهادی، ناظر بر کنترل قیمت ها نیست.
کد خبر : ۲۹۴۳۹۹
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، افزایش ناگهانی قیمت حبوبات به امنیت غذایی مردم آسیب رسانده است؛ در حالی که با افزایش هزینه‌های گوشت و مرغ، بسیاری از افراد، حبوبات را به عنوان منبع پروتئینی جایگزین انتخاب کرده بودند. اما بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که تنها در مدت زمان کوتاهی، قیمت اقلامی همچون نخود، لپه، عدس و لوبیا بیش از دو برابر افزایش یافته است.

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که در اسفند ۱۴۰۳، قیمت نخود ۹۴ هزار تومان بوده و اکنون قیمت هر ۹۰۰ گرم آن با ۱۴۱ درصد افزایش به ۲۲۸ هزار تومان رسیده است. همچنین قیمت لپه که در اسفند ۱۴۰۳ به ۱۰۵ هزار تومان رسیده بود، اکنون با قیمت ۲۳۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. عدس ریز نیز در حال حاضر با قیمت ۱۸۰ هزار تومان عرضه می‌شود، در حالی که قیمت این محصول با رشد ۶۶ درصدی از ۱۰۸ هزار تومان به این رقم رسیده است.

افزایش دو برابری قیمت حبوبات در شرایطی روی داده که نرخ ارز تغییرات قابل توجهی نداشته و حتی در مقایسه با روزهای پایانی سال، کاهش یافته است. برخی کارشناسان عوامل جوی نامساعد و کاهش سطح زیر کشت را دلیل این گرانی می‌دانند و بر این باورند که کاهش عرضه و افزایش تقاضا منجر به افزایش قیمت‌ها شده است.

در مقابل، برخی دیگر افزایش قیمت‌ها را ناشی از بالا رفتن هزینه‌های تولید، نظیر قیمت کود، سم و دستمزد کارگران و همچنین هزینه‌های حمل و نقل، بسته‌بندی و نگهداری می‌دانند. همچنین احتمال دارد که انتظارات تولیدکنندگان و عمده‌فروشان از افزایش قیمت‌ها، آن‌ها را به سمت گرانی سوق داده باشد تا بتوانند افزایش هزینه‌های آینده یا کسب سود بیشتری را جبران کنند.

از سوی دیگر، برخی سودجویان یا مغازه‌داران با خرید، انبار کردن و احتکار حبوبات، به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زنند و در این شرایط هیچ نهاد ناظری بر قیمت‌ها وجود ندارد.

یک فرضیه دیگر که در این میان مطرح است، تغییر سیاست‌های دولتی مرتبط با کشاورزی و تجارت است که می‌تواند تأثیر زیادی بر قیمت‌گذاری بازار حبوبات داشته باشد. تغییر در تعرفه‌های واردات یا صادرات، یا حذف یارانه‌های تولید می‌تواند به تغییرات قابل توجهی در قیمت‌ها منجر شود.

به نظر می‌رسد برای مدیریت قیمت‌ها، نیاز به یک رویکرد جامع و هماهنگ از سوی دولت، تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و نهادهای نظارتی وجود دارد که هم از تولید داخلی حمایت کند و هم به تنظیم بازار و جلوگیری از سوداگری کمک نماید.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر