سازمان بورس اسیر محافظهکاری/ اصلاح دامنه نوسان در گرو کاهش نگرانیهای سیاسی

مهدی دلبری مدیرعامل سبدگردان هیوا، در گفتوگو با بورسنیوز به تحلیل وضعیت بازار سرمایه طی شش ماه گذشته پرداخت و اظهار داشت: بازار در این بازه زمانی عملکرد قابلقبولی داشته و شاخص کل حدود ۵۰ درصد رشد کرده است. در همین مدت، نرخ دلار نیما حدود ۴۰ درصد و دلار آزاد ۲۰ درصد افزایش یافته که نشاندهنده کاهش شکاف بین این دو نرخ است. نکته قابلتوجه اینجاست که رشد شاخص فراتر از رشد نرخ ارز بوده است.
وی با اشاره به ثبات نرخ بهره افزود: متأسفانه در حوزه نرخ بهره تغییر محسوسی ایجاد نشده که این موضوع همچنان به عنوان یکی از ریسکهای بازار مطرح است. در تحلیل عوامل مؤثر بر رشد اخیر بازار نیز به نظر میرسد ترکیبی از مؤلفههای سیاسی و بنیادین شرکتها نقش داشتهاند، اما بدون تردید وزن تحولات سیاسی و خوشبینی به مذاکرات در این میان بیشتر بوده است.
دلبری تأکید کرد: تداوم ثبات در متغیرهای کلان از جمله نرخ بهره و نتایج مذاکرات سیاسی، میتواند مسیر بازار سرمایه را در ماههای پیشرو شفافتر و قابل پیشبینیتر کند.
بیشتر بخوانید: تأثیر حذف دلار ۲۸.۵۰۰ تومانی پلی استایرن بر بازار سهام
مدیرعامل سبدگردان هیوا با اشاره به وضعیت بنیادی شرکتها عنوان کرد: شرایط بنیادین بنگاهها در مقایسه با سال گذشته بهبود نسبی داشته و بر اساس گزارشهای عملکرد، در فروردینماه امسال نسبت به فروردین سال گذشته، شاهد رشد حدود ۴۰ درصدی در فروش شرکتها بودیم. همچنین پیشبینی میشود در مجموع سال ۱۴۰۳، رشد فروش نسبت به ۱۴۰۲ حدود ۲۰ درصد باشد.
وی افزود: با این حال، رشد فروش لزوماً به معنای رشد سودآوری نیست و برآوردها نشان میدهد سود شرکتها در سال جاری احتمالاً نسبت به سال گذشته افزایش محسوسی نخواهد داشت. با این وجود، ارزش جایگزینی بنگاهها همچنان در سطوح مطلوبی قرار دارد و میتواند پشتوانهای برای ارزیابی ارزندگی کلی بازار باشد، هرچند این معیار در خرید و فروش خُرد سهام چندان کاربرد مستقیمی ندارد.
دلبری خاطرنشان کرد: با توجه به بهبود نسبی عوامل بنیادین و ثبات نسبی در متغیرهای کلان، میتوان به آینده بازار خوشبین بود و امیدوار بود که شرایط بهتدریج به نفع سرمایهگذاران بهبود یابد.
مهدی دلبری با انتقاد از عملکرد سازمان بورس در قبال دامنه نوسان اظهار کرد: یکی از انتقاداتی که این روزها به سازمان بورس وارد است، عدم پایبندی به استراتژی افزایش تدریجی دامنه نوسان است. به نظر میرسد سازمان بورس به دلیل احتیاط بیش از حد و نگرانی از تبعات سیاسی مذاکرات، از اجرای این برنامه عقبنشینی کرده است.
وی تأکید کرد: این محافظهکاری موجب شده اصلاح قیمتها در بازار با سرعتی بسیار کند پیش برود و از طرفی تعداد صفهای خرید و فروش در بازار افزایش یابد که این مسأله خود به یکی از معضلات جدی در ساختار فعلی بازار سرمایه تبدیل شده است.
دلبری با اشاره به ریشههای اصلی مشکلات بازار سرمایه تأکید کرد: به جای دستکاریهای مکرر در قواعد معاملاتی، تمرکز باید بر ایجاد سود پایدار و بلندمدت برای بنگاههای اقتصادی باشد. به گفته وی، متأسفانه در چهار تا پنج سال گذشته، حاشیه سود شرکتها روندی نزولی داشته و بازار سرمایه نیز بیشترین لطمه را از همین موضوع دیده است.
دلبری با ابراز امیدواری نسبت به بهبود فضای سیاسی و اثرات آن بر سیاستگذاری در بازار سرمایه افزود: پس از بازگشت آرامش به حوزه سیاسی، انتظار میرود سازمان بورس با شجاعت بیشتری مسیر اصلاح ساختار معاملاتی، از جمله افزایش دامنه نوسان و اصلاح حجم مبنا را دنبال کند. وی تأکید کرد در صورتی که بنگاهها بتوانند به سودآوری پایدار و قابل تکرار برسند، بازار نیز میتواند در مسیر رشد و توسعه متعادل حرکت کند.
پایان مطلب





