بلاتکلیفی ریال دیجیتال: آیندهای نامشخص

به گزارش بورسنیوز، سید محمد هادی سلطانالعلمایی در نشست تخصصی «کارکرد و تأثیر فناوریهای نوین مالی در حکمرانی پولی، ارزی و بانکی» در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی به موضوع اجرای آزمایشی پروژه ریال دیجیتال اشاره کرد و اظهار داشت: بانک مرکزی فعالیت خود را در این زمینه با یک پروژه آزمایشی محدود آغاز کرده است، اما اکنون پروژه به مرحلهای رسیده که میتوان آن را بلاتکلیف توصیف کرد.
وی ادامه داد: علت این وضعیت عدم تصمیمگیری نهایی بانک مرکزی درباره مسیر آینده این طرح است؛ اینکه آیا باید به سمت گسترش ظرفیتها تا حد توان بالقوه پیش رفت یا تنها در حد کف اسکناس باقی ماند.
این مدیر در بانک مرکزی با تأکید بر اینکه مانع اصلی در این مسیر، خلأ قانونی است، گفت: برای ادامه این مسیر، وجود یک چارچوب حقوقی مشخص و به روز الزامی است. با وجود این مانع، ظرفیت لازم برای بررسی و توسعه ابزارهای جدید در حال حاضر کاملاً وجود دارد. بهویژه با توجه به ویژگیهایی که برای ریال دیجیتال در فاز آزمایشی تعیین شده، میتوان از این ابزار در طرحهایی نظیر قراردادهای هوشمند برای تسهیلات حمایتی یا پرداخت یارانههای هدفمند استفاده کرد.
سلطانالعلمایی همچنین یادآوری کرد که بانک مرکزی در این زمینه نقش ایجادکننده ابزار را دارد و لزوماً استفادهکننده نخواهد بود. برای مثال، ممکن است وزارت کار و امور اجتماعی مسئول بهرهبرداری از این ابزار برای ارائه حمایتهای مالی به گروههای خاص باشد.
وی یکی از چالشهای مهم در این زمینه را ماهیت بینرشتهای موضوع و کمبود متخصص در داخل و خارج از بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: باید توجه داشت که ریال دیجیتال یک ابزار سیاستی است که در اختیار بانک مرکزی است و از این رو چندان با سازوکارهای تجاری بیرونی سازگار نیست.
مدیر اداره آموزش و توسعه دانش بانک مرکزی تأکید کرد که نمیتوان انتظار داشت یک نهاد یا کسبوکاری خارج از بانک مرکزی روی این پروژه تحقیق و توسعه انجام دهد و نتایج آن را به بانک مرکزی ارائه دهد.
وی با تأکید بر حاکمیتی بودن این موضوع تصریح کرد: خود نهاد حاکمیت باید سرمایهگذاری لازم را انجام داده و هم از منظر ابزاری و هم از نظر پژوهشی، مسیر را پیش ببرد؛ از این رو باید دامنه مطالعات در این حوزه گسترش یافته و زیر یک چارچوب قانونی جدید آغاز شود.
سلطانالعلمایی همچنین خاطرنشان کرد که با وجود پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه فناوریهای مالی، هنوز بر اساس چارچوبهای قانونی گذشته عمل میکنیم و قوانین مرتبط با ریال دیجیتال نیاز به روزآمدسازی دارند.
انتهای پیام/



