بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۸

ضرورت واریز تمامی درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی

ضرورت واریز تمامی درآمدهای نفتی به صندوق توسعه ملی
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه بهتر است تمامی درآمدهای حاصل از فروش نفت به صندوق توسعه ملی واریز شود، گفت: پس از واریز این درآمد مشخص باشد که دولت سالیانه میزان مشخصی از صندوق برداشت کند و میزان این برداشت سالیانه ثابت باشد.
کد خبر : ۲۹۵۰۳۱
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی با عنوان «حکمرانی توسعه؛ و رفع ناترازی‌ها» اظهار داشت: لازم است تفاهمی میان شرکت ملی نفت، دولت و صندوق توسعه ملی به وجود آید تا تعادل مناسبی میان واریز به این صندوق و برداشت‌ها برقرار شود.

وی با اشاره به این که نخستین صندوق توسعه ملی در سال ۱۹۵۳ در کشور کویت تأسیس شد، افزود: از آن زمان تا به امروز، بیش از ۱۰۰ صندوق توسعه ملی در سطح جهانی تأسیس گردیده و برآورد می‌شود که مجموع ثروت این صندوق‌ها حدود ۱۰ تریلیون دلار باشد.

پورمحمدی تأکید کرد: بدون شک، بدون وجود صندوق توسعه ملی، توسعه پارس جنوبی، انتقال آب‌های مرزی، رشد کشاورزی و تأسیس بسیاری از شرکت‌های پتروشیمی و پالایشی امکان‌پذیر نخواهد بود. وی همچنین تصریح کرد که رشد اقتصادی ایران به طرز عجیبی به درآمدهای نفتی وابسته است، به گونه‌ای که کاهش این درآمدها می‌تواند به رکود اقتصادی منجر شود و افزایش آنها نیز موجب رشد اقتصادی خواهد بود.

معاون رئیس جمهوری در ادامه به وضعیت درآمدهای نفتی در ابتدای دهه ۹۰ اشاره کرد و گفت: در آن زمان، درآمدهای نفتی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بود، اما در اواخر همین دهه به ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافت. وی بیان کرد که این کاهش درآمدها باعث بی‌ثباتی اقتصادی شده و افزایش درآمدها در آن دهه نیز آسیب‌هایی به همراه داشته است.

پورمحمدی به این نکته اشاره کرد که در دهه ۹۰ بیشتر درآمدها صرف پرداخت به کارمندان و بازنشستگان شد و اگرچه کارخانه‌های زیادی ایجاد شد، اما با کاهش درآمدهای دولت، رکود اقتصادی ایجاد گردید زیرا دولت به عنوان بزرگترین خریدار محصولات کارخانه‌ها، با کمبود منابع مواجه شد و این امر منجر به تعطیلی بسیاری از کارخانه‌ها گردید. در این شرایط، تنها راه چاره برداشت از صندوق توسعه ملی بود.

وی بهترین اقدام را واریز درآمدهای حاصل از فروش نفت به صندوق توسعه ملی دانست و گفت: با این کار می‌توان مشخص کرد که دولت در ابتدای هر سال به چه منابعی نیاز دارد و برنامه‌ریزی بر اساس آن انجام می‌شود.

معاون رئیس جمهوری تأکید کرد که کشور ما از لحاظ منابع طبیعی غنی است و صندوق توسعه ملی نیز باید بر اساس این ثروت شکل بگیرد تا ثروت ملی به منابع زایا تبدیل شود. وی افزود: ایران در بین کشورهای جهان از نظر منابع طبیعی در مقام پنجم، در منابع مس رتبه چهارم، در نفت مقام سوم و در گاز مقام دوم قرار دارد.

پورمحمدی تأکید کرد: با توجه به این ثروت، صندوق توسعه ملی باید قوی‌ترین صندوق در سطح جهانی باشد و تولید یک مترمکعب گاز و یک بشکه نفت در ایران به مراتب ارزان‌تر از سایر کشورهاست. وی اشاره کرد که به دلیل تحریم‌های ظالمانه، دستیابی به سرمایه‌های بین‌المللی برای ما محدود شده است و به همین دلیل نسبت به کشورهای همسایه برای دسترسی به منابع خود در مضیقه هستیم. 

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در پایان یادآور شد که صندوق توسعه ملی حجم بزرگی از مطالبات از دولت دارد و این بدهی در نظام رتبه‌بندی جهانی برای کشور ما مناسب نیست.

 وی تأکید کرد که بانک جهانی برای جذب سرمایه‌گذاران به ایران با توجه به این حجم بدهی به صندوق توسعه ملی، با چالش‌های جدی مواجه است.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر