بهترین صندوق سرمایهگذاری بخشی کدام است؟

در سالهای گذشته، صنایع مختلف در بورس عملکرد متفاوتی داشتند. بعضی صنایع سود بیشتری برای سرمایهگذاران به همراه داشتند و بعضی دیگر بازدهی کمتری ایجاد کردند. در نتیجه صندوقهای بخشی که به طور تخصصی روی یک صنعت خاص سرمایهگذاری میکنند، عملکرد یکسانی نداشتند و هرکدام در مقاطع مختلف، بازدهی متفاوتی ارائه دادند. با توجه به این موضوع، برای این که بفهمیم مثلا صندوق بخشی فلزات انتخاب بهتری است یا صندوق بخشی شیمیایی، باید نگاهی دقیقتر به وضعیت و جزئیات صندوقهای بخشی داشته باشیم.
صندوق بخشی چیست؟
صندوق بخشی یکی از انواع صندوقهای سهامی است و در بازار سهام سرمایهگذاری میکند. تفاوت آن با صندوق سهامی این است که صندوق سهامی باید حداقل ۷۰ درصد دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری کند، اما صندوق بخشی در هر شرایطی، باید حداقل ۷۰ درصد از سرمایه خود را فقط در یک صنعت خاص سرمایهگذاری کند. مثلا یک صندوق بخشی فلزات باید در کمترین حالت، ۷۰ درصد سرمایهگذاری خود را به سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس در حوزه صنعت فلزات اساسی اختصاص دهد. دلیل نام گذاری این صندوق هم همین موضوع است.
باید به این موضوع هم اشاره کنیم که صندوقهای بخشی میتوانند حداکثر ۱۰ درصد از دارایی خودشان را در سایر صنایع سرمایهگذاری کنند.
با صندوق بخشی چه قدر سود میکنیم؟
این که صندوق بخشی چقدر بازدهی ایجاد میکند، بستگی به شرایط صنعتی دارد که صندوق در آن سرمایهگذاری میکند. برای مثال در چند سال اخیر (در بلندمدت)، صنعت محصولات شیمیایی و صندوق بخشی شیمیایی وضعیت خوبی داشتند، اما در سه ماه اخیر (در کوتاهمدت)، صنعت خودرو و صنعت سیمانی جزو صنایع برتر بازار سهام بودند و در حالی که شاخص کل کمتر از ۱۰ درصد بازدهی داشته است، صندوقهای بخشی خودرویی و سیمانی بین ۲۰ تا ۴۰ درصد بالا رفتند. اگر بتوانید با تحلیل درست، پتانسیل رشد یک صنعت را تشخیص دهید، استفاده از صندوق بخشی میتواند بازدهی بیشتری نسبت به میانگین بازار برای شما ایجاد کند. برای مثال، ممکن است بازار سهام در یک مقطع دچار رکود باشد، اما یک صنعت خاص مانند صنعت شیمیایی یا فلزات اساسی به دلایلی رشد کند. در چنین شرایطی، سرمایهگذاری در صندوق بخشی مرتبط با آن صنعت میتواند بازدهی قابلتوجهی داشته باشد.
مزایا و معایب صندوقهای بخشی چیست؟
صندوقهای بخشی هم مانند سایر ابزارهای مالی، مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه مزایا و سپس معایب این صندوقها را بررسی میکنیم:
مزایای صندوقهای بخشی
تمرکز بر یک صنعت مشخص: این صندوقها به صورت تخصصی در یک صنعت خاص سرمایهگذاری میکنند؛ بنابراین اگر آن صنعت رشد خوبی داشته باشد، احتمال کسب بازدهی بالاتر برای سرمایهگذار وجود دارد.
کسب سود بیشتر از رشد شاخص کل: صندوقهای بخشی با استفاده از دانش مدیران حرفهای بازار سهام، این فرصت را ایجاد میکنند تا سرمایهگذاران حرفهای بتوانند بدون صرف زمان برای انجام مستقیم معاملات، از فرصتهای یک صنعت بیشترین استفاده را ببرند.
معایب صندوقهای بخشی
ریسک بالاتر: تمرکز سرمایهگذاری در یک صنعت خاص باعث میشود که رکود یا صعود آن صنعت، تاثیر بیشتری بر بازدهی صندوق بخشی (نسبت به صندوقهای سهامی عادی) داشته باشد.
تنوع کمتر: به دلیل محدود بودن حوزه سرمایهگذاری، تنوع دارایی در این صندوقها نسبت به صندوقهای سهامی کمتر و امکان استفاده از فرصتهای موجود در سایر صنایع محدودتر است.
بهترین صندوق بخشی بازار کدام است؟
نمیتوان به صورت قطعی گفت که کدام صندوق بخشی، بهترین صندوق بازار است. ممکن است در یک دوره زمانی خاص، صندوقهای بخشی شیمیایی عملکرد بسیار خوبی داشته باشند، اما در دورهای دیگر، صندوقهای بخشی فلزات یا بانکی بازدهی بهتری ایجاد کنند. بازدهی این صندوقها کاملا وابسته به شرایط صنایع در بازار است و تغییرات اقتصادی، سیاسی یا بینالمللی میتواند عملکرد هر صنعت را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین انتخاب بهترین صندوق بخشی نیازمند بررسی دقیق وضعیت فعلی و چشمانداز آینده هر صنعت است و نمیتوان تنها بر اساس گذشته یا نام صندوق تصمیمگیری کرد.
صندوق بخشی برای چه افرادی مناسب است؟
صندوق بخشی برای افرادی مناسب است که شناخت خوبی از بازار سرمایه دارند و میتوانند وضعیت یک صنعت خاص را از نظر بنیادی و شرایط اقتصادی تحلیل کنند. چون این نوع صندوقها به صورت متمرکز روی یک صنعت سرمایهگذاری میکنند؛ اگر آن صنعت وارد دوره رونق شود، احتمال کسب بازدهی بالا زیاد است. از طرفی اگر آن صنعت بر خلاف روند بازار وارد دوره رکود شود، احتمالا سرمایهگذاری در صندوق بخشی، زیانده خواهد بود. به همین دلیل، سرمایهگذاری در این صندوقها تنها به معاملهگران حرفهای توصیه میشود.
برای مثال، فردی که به آینده صنعت فلزات خوشبین است ممکن است تصمیم بگیرد در صندوق بخشی فلزات سرمایهگذاری کند. حتی ممکن است در ابتدا بازدهی خوبی هم به دست آورد، اما اگر کمی بعد، به دلیل تغییر در قیمت جهانی فلزات، وضعیت صنعت فلزات دچار مشکل شود، سهام بسیاری از شرکتهای این صنعت افت میکند.
در این شرایط، چون صندوق به طور کامل روی این صنعت متمرکز است، ارزش واحدهای آن پایین میآید و سرمایهگذار دچار زیان میشود. به همین دلیل انتخاب این نوع صندوقها بدون تحلیل یا آگاهی کافی میتواند پرریسک باشد.
صندوق بخشی فلزات یا صندوق بخشی شیمیایی؛ مروری بر عملکرد گذشته صنایع
در پنج سال گذشته، بازدهی برخی از صنایع بزرگ بورس مانند صنعت فلزات، صنعت شیمیایی و صنعت سیمان در بسیاری از دورهها از رشد شاخص کل بورس تهران بیشتر بوده است. این موضوع نشان میدهد که این صنایع نقش مهمی در اقتصاد کشور و همچنین در روند بازار سهام ایران دارند؛ بنابراین اگر قصد سرمایهگذاری در یک صندوق بخشی را دارید، بهتر است تحلیل و بررسی دقیق این صنایع را در اولویت قرار دهید. انتخاب صندوقی مانند صندوق بخشی شیمیایی، در صورتی که بر پایه تحلیل درست انجام شود، میتواند فرصت مناسبی برای کسب بازدهی بیشتر نسبت به میانگین بازار ایجاد کند.
پایان مطلب