SMEها در اقتصاد دنیا نقش مهمی دارند/ تامین مالی؛ اولویت همه بنگاه هاست/ نقش مهم مدیریت ریسک در بازار بدهی

به گزارش بورس نیوز، مراسم رونمایی از اولین عرضه خصوصی اوراق کوچک و کوتاهمدت در تابلو اوراق بدهی بازار توافقی فرابورس ایران در روز جاری در محل فرابورس برگزار شد.
براساس این گزارش، در این مراسم محمد حسین صدرایی، اظهار کرد: این ابزار در سال ۱۴۰۲ به ثمر رسید. در بهمن ماه سال ۱۴۰۲ همزمان با سخنرانی مشهور رهبری انقلاب به سازمان بورس منتقل شد. در نهایت توانستیم در سال ۱۴۰۳، مجوز هیات مدیره سازمان بورس را دریافت کنیم تا در قالب عرضه خصوصی نسبت به تامین مالی بنگاههای کوچک و متوسط اقدام کنیم.
وی افزود: بنگاههای کوچک و متوسط پیشران اشتغالزایی هستند. بالغ بر ۷۰ درصد اشتغال کشور بر دوش بنگاههای کوچک و متوسط است. امروز، با همکاری سازمان بورس از یک ابزار مترقی در حوزه بازار سرمایه رونمایی میشود. همیشه نیاز به ابزاری وجود داشت که ریسکهای آن از اوراق صکوک بیشتر و از تامین مالی جمعی کمتر باشد.
در ادامه این مراسم، محمدعلی شیرازی، مدیرعامل فرابورس بیان کرد: امروز علاوه بر اینکه روز مهمی برای شرکت مدیریت دارایی مرکزی است روز مهمی برای فرابورس ایران است، زیرا ما بازار بدهی توافقی را راه اندازی میکنیم.
وی عنوان کرد: بازار توافقی یک بازار پیشرفته مالی رکن اساسی است. بیش از ۷۰ درصد اوراق دنیا در بازار توافقی معامله میشود. فرابورس خود را موظف میداند که برای هر سرمایه گذار به هر میزان سرمایه ابزار یا بازار داشته باشد. یک خلأ برای تامین مالی مبالغ صد میلیارد و ... وجود داشت.
در ادامه این نشست، نوحی، رئیس هیات مدیره شرکت مدیریت دارایی مرکزی گفت: در همه حال وظیفه داریم که ابزارهای جدید به بازار معرفی کنیم و در راستای توجه به امر سرمایه گذاری متناسب با نیازمندیها گام برداریم. از دیرباز این نیاز احساس میشد که برای بنگاههای متوسط ابزاری چالاکتر داشته باشیم تا بتوانیم تامین مالی آنها را انجام دهیم. امیدوار هستیم شاهد توسعه بیش از پیش کشور باشیم و آرزوی توفیق داریم.
حمید یاری، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: نکتهای که وجود دارد این است که این اوراق جدید است و سازمان شرایط خاصی برای آن تعیین کرده است. سهل گیری این شائبه را متبادر نکند که این اوراق قرار است ریسکهای بیشتری را داشته باشد. قوانین و مقررات مسیر اول را طولانی کرده، اما امیدوار هستیم که این اوراق از نظر تعداد و حجم فضای خوبی را پوشش دهد. نیاز به این اوراق به شدت در فضای تامین مالی بازار سرمایه احساس میشد. بازار سرمایه با تسهیل قوانین و مقررات تامین مالی را تسهیل کرده است.
در بخش دیگر از این مراسم، حجت اله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ماموریت بازار سرمایه و سازمان بورس تسهیل تشکیل سرمایه است. ما یک ماموریت داریم و آن هم فراهم کردن زمینههای مناسب تشکیل سرمایه است. با تشکیل سرمایه است که کشور رشد میکند و رفاه و ثروت برای مردم خلق میشود. سرمایه گذار باید احساس امنیت کند تا سرمایه گذاری برای وی جذاب باشد.
وی در این باره افزود: همه بورسهای دنیا سازوکاری برای حمایت از سهامدار دارند، اما در نهایت تشکیل سرمایه باید محقق شود. در کشور ما بازار سرمایه روز به روز توسعه یافته است.
صیدی ادامه داد: همه با هم دست به دست هم دادند تا ما شاهد یک بازار سرمایه بزرگ و متنوع باشیم. البته سرگذشت همه بورسها در دنیا این است که با افت و خیز جلو میروند، زیرا این، جزئی از طبیعت هر کسب و کار در حوزه اقتصادی است و نهایتا سرمایهها افزایش مییابند، شرکتها بزرگ میشوند، تولید افزایش مییابد و بازدهیها محقق میشود. بازدهی خوب باعث میشود که سرمایه گذار سرمایه بیشتری میآورد و اقتصاد بزرگ و بزرگتر میشود.
رئیس سازمان بورس همچنین بیان کرد: در تشکیل سرمایه ابزارهایی مانند ابزار بدهی و سرمایه وجود دارد. این سوال پیش میآید که ابزارهای بدهی آیا ابزارهای تشکیل سرمایه هستند یا خیر؟ اتفاق نظر این است که در نهایت این ابزارها به تشکیل سرمایه منجر میشوند و به آن سرعت میبخشند. ابزارها نقش بزرگی را در تشکیل سرمایه ایفا میکند. ابزار بدهی نیز همین گونه است.
وی ادامه داد: طبق آمار از بین ۵۵ هزار شرکت ثبت شده کوچک و متوسط حدود ۲۸ هزار شرکت فعال هستند. از این تعداد شرکت فعال اگر مشاورین عرضه و تامین سرمایهها و نهادهای مالی بتوانند سالانه ۱۵ درصد را پوشش دهند، میتواند تامین مالی حدود ۵ هزار شرکت را انجام داد.
صیدی گفت: در اقتصاد دنیا طبق اسامایها نقش مهمی دارند. درکشورهای موفق، هم شرکتهای بزرگی مانند ایرباس، بوئینگ و... و هم شرکتهای کوچک در اندازه خود ظاهر شدند و و GDP کشورشان را رقم زدند.
رئیس سازمان بورس توضیح داد: از آن طرف نقش شرکتهای کوچک و متوسط در اقتصاد سراسر دنیا بسیار تعیین کننده است. تامین مالی مساله همه بنگاه هاست. اکثریت بنگاهها دوست دارند که تولید کنند و محصولات متنوعی داشته باشند. وقتی این پتانسیل و انگیزه در شرکتها وجود دارد، مدام میتواند نقش خوبی را ایفا کند.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه بتوانیم کشوری آباد، بازار سرمایه بزرگ و تشکیل سرمایه با سرعت و باکیفتی داشته باشیم، در بخش اوراق بدهی کوچک و متوسط حرف زیادی برای گفتن داریم. ما سالها بانک محور بودیم، اما به تدریج تقاضا برای اوراق مرابحه افزایش یافت و سهامداران تامین مالی از طریق بازار سرمایه را ادامه دهند.
صیدی ادامه داد: همزمان مساله مهمی که در این بازار تعیین کننده است، مدیریت ریسک است. در بازار بدهی مدرییت ریسک بسیار مهم است.
رئیس سازمان بورس با اشاره به توقف معاملات در بازار سرمایه در ایام جنگ گفت: وقتی جنگ شروع شد، همه مردم ایران غافلگیر شد. ما حتی با وجود شهادت فرماندهان نظامی در همان روز صبح برنامه را نهایی کردیم. بورسها در این گونه مواقع ۴، ۵ مرحله را باید طی کنند. این فرمول اثبات شده دنیاست.
مرحله اول: حفظ و صیانت از دارایی سرمایه گذار است. در روزهای جنگ افراد دغدغه زیادی داشتند؛ بنابراین معاملات سهام متوقف شد.
مرحله دوم: موضوع نقدشوندگی بود. برخی میخواستند حقوق بدهند، برخی میخواستند جای دیگر سرمایه گذاری کنند.
مرحله سوم: رسیدن بازار به تعادل بود. مهم بود که بازار به تعادل برسد. ناشران، دولت، بانک مرکزی و نهادهای مالی به کمک بازار آمدند و نقش مهمی ایفا کردند. در حال حاضر در مرحله تثبیت قرار داریم تا با اخبار خوب به مرحله پنجم یعنی همان رونق برسیم. فکر میکنم بتوانیم به زودی به بازار باثبات و رو به رونق برسیم. عرضه اولیهها در حال حاضر متوقف شده امیدوار هستیم در دو سه هفته آینده عرضه اولیهها نیز از سر گرفته شود. زیرا شرکتهای موفق و شایسته زیادی داریم که به بازار سرمایه بیایند تا از محل فروش سهام و انتشار اوراق بدهی بتوانند تامین مالی انجام دهند.
گفتنی است، امروز با رونمایی از این اوراق، به میزان ۶۱۰ میلیارد تومان برای ۴ شرکت تامین مالی انجام شد.



