تعطیلی گسترده واحدهای فولادی در کشور

به گزارش بورسنیوز، به نقل از مهر، وحید یعقوبی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، درباره جلسهای که به مدیریت برق صنایع اختصاص داشت، اظهار کرد: اخیراً جلسهای در وزارت کشور برگزار شده که محور آن مسائل برق صنایع بود و یکی از موضوعات مطرح شده، ادامه یا قطع برق تابلو سبز است. اما هنوز اطلاعات دقیقی از نتایج و کیفیت این جلسه در دسترس نیست.
وی در مورد بحران تأمین برق در صنایع فولادی ادامه داد: وزارت نیرو پیشنهادی را ارائه کرده که در شرایط کنونی بحرانی برق، نیروگاههای ماده ۴، که متعلق به صنایع هستند، به مدت دو هفته در اختیار وزارت نیرو قرار گیرد. اگرچه این زمان «دو هفته» نامیده شده، اما محدودیتها از نیمه اردیبهشت آغاز و تا به امروز ادامه یافته است.
یعقوبی تصریح کرد: در ابتدا اعلام شد که ۹۰ درصد دیماند صنایع محدود خواهد شد که به معنای خاموشی است. اما حالا حتی آن ۱۰ درصد باقیمانده نیز تأمین نمیشود و میزان برق تحویلی به حدی کم است که احتمال روشن شدن خطوط تولید تقریباً صفر است.
وی افزود: وزارت نیرو خواسته است که در صورت موافقت وزارت کشور، مستقیماً با شرکتهای فولادی برای دریافت برق نیروگاههای ماده ۴ وارد مذاکره شود. جلسهای نیز در این زمینه برگزار شد، اما هنوز اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست.
یعقوبی با اشاره به وضعیت واحدهای فولادی بیان کرد: تقریباً تمامی واحدهای فولادی تعطیل شدهاند. بر خلاف سایر شهرکهای صنعتی که ممکن است بتوانند چند روز از برق استفاده کنند، فولادیها از ابتدای اردیبهشت با محدودیت ۹۰ درصدی مواجه بوده و اکنون تنها دو تا سه درصد برق دریافت میکنند که حتی برای تأمین روشنایی کارخانهها نیز کافی نیست.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از شرکتها اقدام به خرید برق از بورس انرژی کردهاند تا حداقل بتوانند تولید حداقلی داشته باشند. با وجود اینکه قیمت برق سبز بین ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان است، شرکتها ترجیح میدهند حداقل یکی از کورههای خود را روشن نگه دارند تا از زیان بیشتر جلوگیری کنند. هرچند سودی برای آنها نداشته، اما از خسارت سنگین ناشی از تعطیلی کامل جلوگیری میکند.
یعقوبی اضافه کرد: در دو هفته اول محدودیتها، برخی شرکتها با وجود خرید برق سبز از بورس انرژی با قطعی برق مواجه شدند. این موضوع به صورت سلیقهای انجام شده و در برخی موارد، بدنبال پیگیریهای سازمانهای ناظر و بورس انرژی، برق این شرکتها وصل شد؛ زیرا پول برق پرداخت شده و شرکتها مالک آن انرژی به حساب میآمدند.
وی در ادامه به وضعیت نیروگاههای ماده ۴ اشاره کرد و گفت: هرچند در قراردادهای ماده ۴ به وضوح ذکر شده که برق این نیروگاهها نباید قطع شود، اما در عمل با شرکتها به طور سلیقهای برخورد شده است. برخی شرکتها موفق به استفاده از برق نیروگاه خود شدهاند، در حالی که برخی دیگر همچنان محروم هستند.
یعقوبی تأکید کرد: طبق قانون، وزارت نیرو موظف است که صنایع سرمایهگذار در احداث نیروگاهها را به میزان برق تولیدی از محدودیت معاف کند. در حال حاضر، از حدود ۵۶۰۰ مگاوات مصرف برق فولادیها، بیش از ۴۰۰۰ مگاوات از طریق نیروگاههای خود تامین میشود که بیش از ۷۰ درصد نیاز به برق این صنایع را تشکیل میدهد.
وی افزود: تفاوتهای مهمی میان نیروگاههایی که قبل از سال ۱۴۰۰ احداث شدهاند و نیروگاههای ماده ۴ (پس از سال ۱۴۰۰) وجود دارد. نیروگاههای ماده ۴ مشمول مصوبات صریحی هستند که قطع برق آنها نباید صورت گیرد، اما متأسفانه این الزامات نیز رعایت نشده است.
یعقوبی تصریح کرد: اگر قرار باشد شرکتی فولادی که باید منابع مالی خود را صرف توسعه کند، نیروگاه احداث کند و در زمان بحران برق تولیدیاش در اختیارش قرار نگیرد، دیگر انگیزهای برای سرمایهگذاری در این حوزه نخواهد داشت.
در پاسخ به این سؤال که آیا تاکنون برق تابلو سبز قطع شده است یا خیر، یعقوبی بیان کرد: جز در همان دو هفته اول، برق تابلو سبز بهطور کامل قطع نشده است و فقط در مواردی به صورت سلیقهای عمل شده و برای برخی شرکتها محدودیتهایی ایجاد گردید که با پیگیری سازمانهای ناظر این مشکلات برطرف شد.
وی در پایان به موضوع احداث نیروگاههای خورشیدی اشاره کرد و گفت: برخی شرکتهای فولادی اقدام به ساخت نیروگاههای خورشیدی کردهاند، از جمله بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور که توسط یکی از شرکتهای فولادی ساخته شده است. با این حال، باید توجه داشت که تولید برق رسالت فولادسازان نیست و اگر وزارت نیرو برق نیروگاه را در زمان بحران قطع کند، صرفه اقتصادی چنین پروژههایی از بین میرود. در واقع، شرکتها تنها به منظور کاهش زیان، نه سودآوری، به احداث نیروگاه اقدام کردهاند.
انتهای پیام/
این خبر توسط هوش مصنوعی بورس نیوز تهیه شده است.