بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۲۶ فروردين ۱۴۰۵ - ۱۲:۰۵
گزارش اسفند ماه صنعت فراکاب؛

تاب‌آوری شرکت های فراکابی‌ زیر سایه جنگ رمضان

تاب‌آوری شرکت های فراکابی‌ زیر سایه جنگ رمضان
فراکابی‌ها خود تولیدکننده کالا یا خدمات مصرفی نیستند، بلکه ستون‌های حیاتی برای کارکرد شفاف، منظم و الکترونیکی بازار سرمایه محسوب می‌شوند و رشد سودآوری آنها معمولا با حجم معاملات و توسعه ابزار‌های مالی ارتباط مستقیم دارد.
کد خبر : ۳۰۴۹۴۸

به گزارش بورس نیوز، صنعت فراکاب در بورس تهران به مجموعه شرکت‌های زیرساختی بازار سرمایه گفته می‌شود که شامل بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا و بورس انرژی است. فراکابی‌ها خود تولیدکننده کالا یا خدمات مصرفی نیستند، بلکه ستون‌های حیاتی برای کارکرد شفاف، منظم و الکترونیکی بازار سرمایه محسوب می‌شوند و رشد سودآوری آنها معمولا با حجم معاملات و توسعه ابزار‌های مالی ارتباط مستقیم دارد. باید خاطر نشان کرد که جنگ رمضان و توقف معاملات اوراق بهادار، منجر به تضعیف درآمدی شرکت بورس اوراق بهادار و فرابورس شد، اما با تمام مشکلات و فشار‌ها توانستند رقمی قابل قبول را در گزارشات مالی خود به نمایش بگذارند.


بورس کالای ایران


درآمد عملیاتی شرکت بورس کالای ایران از ۲۲۱ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۳ با افزایش مطلوب ۷۱ درصدی به ۳۷۹ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۴ رسیده که نشان از مقاومت این شرکت در برابر ریسک‌ها و کاهش شدید معاملات در پی جنگ رمضان دارد. براساس گزارش فعالیت اسفند ماه، کارمزد معاملات ۵۷ درصد و انبارداری ۴۲ درصد از کل درآمد‌های این شرکت را تشکیل داده‌اند. در نظر داشته باشید که ایجاد هر چه بیشتر صندوق‌های کالایی مانند طلا و نقره و همچنین، رشد ارزش خالص دارایی (NAV) می‌تواند به رشد درآمد حاصل از انبارداری در شرکت بورس کالا کمک شایانی کند.

در بازه یک ساله، درآمد بورس کالا از ۱ هزار و ۷۵۱ میلیارد تومان در ۱۲ ماهه ۱۴۰۳ با رشد ۱۴۰ درصدی به ۴ هزار و ۱۹۹ میلیارد تومان در ۱۲ ماهه ۱۴۰۴ رسیده است. با توجه به میانگین درآمد ۳۵۰ میلیارد تومانی بورس کالا در هر ماه، طبیعتا درآمد اسفند ماه ۱۴۰۴ شرکت باید حداقل ۳۵۰ میلیارد تومان باشد، اما شناسایی ۳۷۹ میلیارد تومان درآمد عملیاتی، توجهات را به سمت عملکرد بورس کالا جلب کرده است. بورس کالای ایران با نماد کالا در بازار سرمایه، با فرض حاشیه سود ۱۲۰ درصد (بیش از سال ۱۴۰۲ و کمتر از سال ۱۴۰۳)، تقریبا ۵ هزار و ۳۹ میلیارد تومان برآورد می‌شود که افزایش ۱۰۷ درصدی را نسبت به درآمد سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد.

 

 

تاب‌آوری شرکت های فراکابی‌ زیر سایه جنگ رمضان

 

بورس انرژی ایران


بورس انرژی ایران در اسفند ماه ۱۴۰۴ تنها ۸.۶ میلیارد تومان درآمد کسب کرد که نسبت به درآمد ۱۵.۱ میلیارد تومانی اسفند ماه ۱۴۰۳ به میزان ۴۳- درصد کاهش یافته است. نرخ افت درآمد‌های عملیاتی شرکت بورس انرژی نشان می‌دهد جنگ رمضان بر معاملات کالا در بازار انرژی نیز، تاثیر منفی قابل ملاحظه گذاشته و شاهد تضعیف درآمدی شرکت‌های خدماتی بورس در طول جنگ هستیم. کارمزد معاملات ۸۶ درصد از کل درآمد‌های کسب شده را به خود اختصاص داده و ترکیب درآمدی را به نفع خود شکل داده است.

درآمد عملیاتی شرکت بورس انرژی با نماد انرژی در ۱۲ ماهه ۱۴۰۴ به مبلغ ۱۹۹ میلیارد تومان به ثبت رسیده است که نسبت به درآمد ۱۳۱ میلیارد تومانی سال ۱۴۰۳، رشدی معادل ۵۲ درصد مشاهده می‌شود. در صورتی که حداقل حاشیه سود خالص به صورت محتاطانه ۹۰ درصد لحاظ گردد، شرکت بورس انرژی در سال ۱۴۰۴ نزدیک به ۱۷۹ میلیارد تومان سود ساخته که نسبت به سال گذشته، ۴۶ درصد افزایش یافته است. نرخ رشد درآمد‌ها و سود خالص این شرکت گرچه قابل ملاحظه نیست، اما بیش از حداقل نرخ‌ها بوده و در شرایط فعلی، قابل قبول است.


بورس اوراق بهادار


درآمد‌های عملیاتی شرکت بورس اوراق بهادار تهران با نماد بورس، از ۱۰۲ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۳ با افزایش ۲۳ درصدی به ۱۲۵ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۴ رسیده است. دو منبع اصلی درآمدزایی این شرکت خدمات بورسی، حق درج و پذیرش و کارمزد معاملات می‌باشد؛ به طوری که حق درج و پذیرش ۴۶ درصد و کارمزد معاملات ۲۵ درصد از کل درآمد‌های اسفند ماه شرکت را تشکیل دادند. بورس اوراق بهادار توانست طی ۱۲ ماهه ۱۴۰۴ به مبلغ یک هزار و ۳۵۱ میلیارد تومان درآمد کسب نماید که نسبت به درآمد ۷۷۵ میلیارد تومانی ۱۲ ماهه ۱۴۰۳ افزایش ۷۴ درصدی را به ثبت رساند.

 

تاب‌آوری شرکت های فراکابی‌ زیر سایه جنگ رمضان

 

فرابورس ایران


درآمد شرکت فرابورس ایران با نماد فرابورس، از ۳۲ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۳ با کاهش ۲۲ درصدی به ۲۵ میلیارد تومان در اسفند ماه ۱۴۰۴ رسیده است که نشان می‌دهد فرابورس نیز، مانند بورس انرژی آسیب بیشتری از جنگ دیده است. تقریبا ۸۶ درصد از درآمد‌های عملیاتی اسفند ماه این شرکت را کارمزد معاملات تشکیل داده و مابقی از محل حق درج و پذیرش و حق عضویت کارگزاران به دست آمده است. فرابورس در ۱۲ ماهه ۱۴۰۴ توانست ۵۹۸ میلیارد تومان درآمد کسب کند که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۸۲ درصد افزایش یافته است. شرکت فرابورس با وجود اینکه در اسفند ماه ۱۴۰۴ عملکرد مثبتی نداشت، اما در بازه ۱۲ ماهه با بیشترین نرخ رشد درآمد در صنعت فراکاب، عملکرد درخشانی را از خود نشان داد.


سخن پایانی


در جمع‌بندی می‌توان گفت صنعت فراکاب در سال ۱۴۰۴ تحت تاثیر مستقیم جنگ رمضان قرار گرفت و بخشی از درآمد‌های اسفند را از دست داد، اما شدت اثرگذاری به اندازه‌ای نبود که شرکت‌های فراکابی درآمد اسفند ماه خود را از دست بدهند. بورس کالا توانست بخشی از افت نسبی معاملات را با رشد درآمد‌های حاصل از انبارداری جبران کند، در حالی که بورس انرژی کاهش قابل توجهی را تجربه کرد. با این حال، هر دو شرکت در مقیاس سالانه با رشد درآمد و سود نسبت به سال قبل مواجه شدند. در نهایت، داده‌ها نشان می‌دهد عملکرد فراکابی‌ها بیشتر تابع نوسان حجم معاملات و ترکیب خدمات آنهاست و تغییرات محیطی می‌تواند به طور معنادار مسیر مالی آن‌ها را دستخوش نوسان کند.

 

هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر