حبابی که هر بار از یک سوی بام به پایین پرت می شود
بر اساس گزارش بورس نیوز، این تصمیم اگرچه موجب بازگشت تعادل به بازار طلا و سکه طی ماه های گذشته شد و حباب مثبت قیمت ها را از بین برد، اما این بار به نظر می رسد حباب قیمت ها از سوی دیگر بام به پایین افتاده است. بطوریکه طبق فرمول های محاسباتی با در نظر گرفتن نرخ دلار 2140 تومانی و اونس 1620 دلاری، ارزش خالص طلای به کار رفته در یک سکه تمام بهار آزادی در حدود 815 هزار تومان به دست می آید. حال آنکه باید این رقم را در نرخ مالیات و حق ضرب سکه نیز ضرب کرد و مسلم است که رقمی بالاتر از قیمت فعلی سکه در بازار نقدی خواهد بود. چرا که این قیمت در محدوده 790 تومان در نوسان بوده و این به معنای تشکیل حباب منفی در قیمت ها می باشد. از این رو احتمال آن می رود که سکه طلا قاچاق شده و با ارزش واقعی طلای آن در خارج از کشور معامله شود و این امر خروج منابع طلا از کشور را سبب خواهد شد.
حال باید دید که چه عواملی در بروز این اتفاق در بازار سکه و تشکیل حباب قیمت ها چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی اثرگذار است.
ذوقی، مدیر معاملات آتی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی در رابطه با روند قیمتی سکه طلا به خبرنگار بورس نیوز گفت: اولین دلیل شکل گیری حباب منفی در قیمت سکه طلا، ورود تعداد زیادی از سکه های پیش فروش شده توسط بانک مرکزی در بازار آزاد و ترس سرمایه گذاران از اجرای مجدد این طرح در صورت افزایش قیمت ها می باشد.از این رو مدتی زمان نیاز است تا بازار و سرمایه گذاران این اقدام بانک مرکزی را هضم کنند و قیمت ها واقعی شود.
وی افزود: این میان برخی سرمایه گذاران نیز نرخ های فعلی را برای دلار باور ندارند و معتقدند برای این قیمت ها احتمال افت وجود دارد.اما نکته قابل توجه این است که اگر دلار در همین محدوده باقی مانده، اما سکه حتی به ارزش ذاتی طلای به کار رفته در آن نیز نرسد، معضل قاچاق سکه به خارج از کشور مطرح می شود.
این کارشناس معاملات آتی سکه طلا تک نرخی شدن ارز را در چنین فضایی که میزان تقاضا برای دلار بالا است، مشکل دانست و عنوان کرد: در صورتی که نرخ ارز در محدوده ای پایین تر از نرخ بازار آزاد تعیین شود، پس از مدتی بازار دوباره به سمت دو نرخی شدن پیش می رود و به نظر می رسد این برنامه قابلیت اجرا نداشته باشد.
وی نزدیک شدن به پایان ماه مبارک رمضان و نیز عید سعید فطر را در رشد قیمت سکه طلا عاملی اثر گذار برشمرد و خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه پیش بینی تحلیلگران از رشد بهای اونس جهانی طلا حکایت دارد و با در نظر داشتن مطالب یاد شده، به نظر می رسد روند صعودی بر قیمت ها چیره شود.
این میان روند بورس نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بطوریکه اگر بازار سهام مورد حمایت موثر بزرگان بورس قرار نگیرد و این بازار در جذب سرمایه ها موفق عمل نکند، احتمال آن می رود که سرمایه ها به بازار سکه طلا و دلار منتقل شود.اما اگر از بازار سهام حمایت اثر گذار صورت گیرد، رشد چندانی در بازار سکه طلا رخ نخواهد داد.
ذوقی روند معاملات آتی سکه طلا در سر رسید های مختلف را با توجه به صعود دلار و حباب منفی سکه مثبت ارزیابی کرد که این روند مثبت در پایان ماه رمضان نیز می تواند با افزایش میزان تقاضا همراه شود.
مدیر معاملات آتی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی در خاتمه سخنان خود در خصوص دلایل تایید کننده حباب منفی در قیمت سکه اذعان کرد: در سال گذشته با آغاز تحریم ها و تصویب برخی برنامه های اعمال فشار بر ایران، انتظار از رشد قیمت دلار به وجود آمد که این انتظار تاکنون محقق شده است. اما در اواخر سال قبل میزان عرضه سکه پایین و تقاضا بالا بود که این امر حباب مثبت قیمتی را به وجود آورد. حال آنکه هم اکنون با توجه به ورود حجم زیادی از سکه های پیش فروش شده به بازار، باید مدتی صبر داشت تا گروهی از سرمایه گذاران در بازار سکه اقدام به فروش سکه کنند و پس از جمع آوری بخشی از سکه های موجود در بازار، قیمت ها می تواند به سمت رشد و روند تعادلی خود حرکت کند.
در همین ارتباط عبادی تحلیلگر خانه اقتصاد در حوزه بازار آتی و نقدی سکه طلا در خصوص روند سال گذشته قیمت ها در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: در بازار سکه موضوع نوسان متناسب با تاریخ مطرح است و این نوسان بدین صورت بیان می شود که با نزدیک شدن به اعیاد و مناسبت ها قیمت سکه با نوساناتی همراه می شود. بخشی از رشد بیش از حد قیمت ها در اواخر سال گذشته نیز مربوط به همین بحث است. ضمن اینکه در آن برهه از زمان اونس طلا موج سوم صعودی خود را سپری می کرد و روند مثبت آن کاملاً طبیعی بود.
وی افزود: در شرایط کنونی اونس طلا در حال عبور از موج چهارم اصلاحی به موج پنجم صعودی است و نحوه حرکت قیمت ها در بازار آتی سکه طلا نیز آغاز این روند را تأیید می کند.
این تحلیلگر سیاست های دولتی و تمرکز اصلی بازار سرمایه و سرمایه گذاران را بر بازار ارز دلار و نیز معاملات آتی به عنوان دلایلی در کاهش قیمت سکه نقدی نسبت به ارزش ذاتی طلای خالص آن عنوان کرد و یادآور شد: درست است که ارزش طلای خالص یک سکه تمام بهار آزادی در حال حاضر حدود 815 هزار تومان محاسبه می شود، اما قانون عرضه و تقاضا حکم می کند که با توجه به نحوه تصمیم گیری سرمایه گذاران قیمت 790 هزار تومان در بازار پذیرفته شود.
این کارشناس معاملات آتی سکه طلا وجود پارامتر های غیر قابل شناخت در سیاست اقتصادی کشور در حجم بالا را به عنوان عاملی برشمرد که بسیار بر روند بازارها اثر گذار است و در این ارتباط خاطر نشان کرد: در سال جاری با توجه به اعمال تحریم های بین المللی و گرانی ناشی از تورم در قیمت بسیاری از کالاها و خدمات، انتظار از رشد قیمت سکه افزایش می یابد. بگونه ای که بر اساس نمودارهای تکنیکالی، قیمت سکه در حال تغییر روند حرکتی خود از موج سوم صعودی به موج چهارم اصلاحی است و در محدوده 840 هزار تومان با نقطه مقاومتی رو به رو خواهد شد و با عبور از آن پیش بینی می شود در نقطه هدف قیمتی موج پنجم خود تا پایان سال جاری به مرز یک میلیون و 100 هزار تومان نیز افزایش یابد.
عبادی در خاتمه سخنان خود با اذعان به اینکه روند معاملات آتی سکه طلا رو به بالا پیش بینی می شود، خاطر نشان کرد: در روند روزانه معاملات آتی سکه طلا، قیمت ها موفق نشدند موج سوم را در مسیر نزولی خود تولید کنند. از این رو با ادامه این روند پیش بینی می شود هفته آتی قیمت ها این بازار با سقف های حداکثری جدیدی رو به رو شوند.
