بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۰۲ آبان ۱۳۹۱ - ۰۶:۱۸

قيمت‌ها 5 درصد ديگر كاهش يافت

کد خبر : ۷۹۳۱۱
دنیای اقتصاد– در حالي گمانه‌زني‌ها پيرامون بازار قراردادهاي آتي همچنان ادامه دارد كه مسوولان از بهتر شدن اوضاع در روزهاي آينده خبر مي‌دهند و دلايل محدوديت‌هاي كنوني را در تعهد مديريت بورس به ادامه مبادلات قراردادهاي آتي و حفظ حقوق مشتريان و شركت‌هاي كارگزاري مي‌داند.

تمام اتفاقات درباره بازار قراردادهاي آتي در حالي روي داده كه بازار طي سه روز گذشته با ثبت افت دامنه متوالي 3 درصدي رو به رو بوده و به تناسب اين وضعيت از التهاب‌ها تا حدودي كاسته شده و مديريت بازار با فرصت بيشتري در فكر بهبود اوضاع است، شركت‌هاي كارگزاري نيز اگر چه نسبت به وضعيت فعلي بازار آتي گلايه زيادي دارند، اما ترجيح مي‌دهند با توجه به شرايط خاص كنوني از متضررشدن حقوق مشتريان جلوگيري و اميدوار به آينده، جانب احتياط را در نظر بگيرند.
سياوش سليماني يكي از كارشناسان بازار آتي با اشاره به ريزش قيمت‌ها طي چند روز گذشته بر اين باور است اگر موقعيت‌هاي معاملاتي خريد فزاينده در بازار باز شود، چه بسا كه قيمت‌ها با افزايش قابل توجهي روبه‌رو خواهد شد اين در حالي است كه پيش از اين نيز برخي مطلعان بورس، از صف‌هاي طولاني خريد در بازار در صورت دو طرفه شدن معاملات خبر داده بودند.
براساس گفته اين كارشناس، در هيچ بازاري از جهان سابقه ندارد كه به كسي اجازه داده نشود خريد انجام دهد. به اعتقاد فعالان، تمامي محدوديت‌هاي ايجاد شده همچون كاهش تعداد سقف موقعيت‌هاي تعهد ايجاد شده، افزايش ميزان وجه تضمين و عدم‌امکان اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده دال بر اين است كه همه چيز به تصميمات مسوولان در روزهاي آينده بستگي دارد.
براساس گفته اين كارشناس بازار آتي، روال معاملات قبلا در قراردادهاي آتي به گونه‌اي بود كه اغلب خريداران در موقعيت سود قرار مي‌گرفتند و در عين حال كساني كه سود شناسايي مي‌كردند برخي نيز از ضرر جلوگيري مي‌كردند، اين در حالي است كه طي يك هفته گذشته در شرايطي كه نيمي از بازيگران بازار خارج شده بودند و شرايط براي انجام معاملات جديد نيز سخت شده بود كه اصول اوليه بورس اعم از شفافيت و تعيين قيمت‌ها براساس مكانيزم عرضه و تقاضا، به فراموشي سپرده شده است.
اشاره اين تحليلگر به مبادلات هفته گذشته و مشكل بودن سامانه معاملاتي برمي‌گردد كه طي يك هفته گذشته بارها با پيغام فني «Server Too Busy» روبه‌رو شده بود. بسياري از مشتريان نيز در گلايه از اين وضعيت بر اين باورند زماني كه تعداد زيادي از بازيگران حقيقي و حقوقي از سيستم معاملاتي خارج شدند و بازار نيز هر روز با اطلاعيه‌هاي جديد با محدوديت همراه شده، چگونه ممكن است سامانه معاملاتي با پيغام فني رو به رو شود؟ البته به نظر مي‌رسد مشكلات فني و اختلالات اينترنتي عامل اصلي اين وضعيت بوده و چه بسا مسوولان نيز از وضعيت به وجود آمده ابراز ناراحتي كرده اند.
براساس گفته سليماني، تا زماني كه بازار روال معمول واقعي خود را مبني بر دو طرفه بودن معاملات از سر نگيرد و از سويي مكانيزم عرضه و تقاضا و تعيين قيمت واقعي نشود، نمي‌توان به شفاف شدن قيمت‌ها اميدوار بود. تجربه‌اي كه بازار ارز و سكه چه در نقدي و چه در آتي براي سرمايه‌گذاران در پي داشته اين است كه از تاييد صحبت‌هاي هيجاني و بدون تعهد برخي مطلعان خودداري و سعي كنند تا مي‌توانند از شنيده‌هايي كه بر ابهامات بازار افزوده مي‌شود، خودداري كنند.
به اغلب معامله گران نيز توصيه مي‌شود كج‌دار و مريز با صبوري، روزهاي پيش رو را پشت سر بگذارند و با توجه به شرايط فعلي براساس توان و مسووليتي كه دارند بهترين تصميم را بگيرند. در بازار ديروز قراردادهاي آتي، افت قيمت‌ها 5درصد بود؛ براي سكه سررسيد مهرماه قيمت‌ها با افت 91/4 درصدي در محدوده يك ميليون و 342 هزار تومان تا يك ميليون و 368 هزار تومان، سررسيد آذرماه با افت 5 درصدي در محدوده يك ميليون و 387 هزار تومان تا يك ميليون و 393 هزار تومان و سررسيد دي ماه با افت 97/4 درصدي در محدوده يك ميليون و 439 هزار تومان تا يك ميليون و 450 هزار تومان قرار گرفت.

دلایل یکطرفه شدن بازار آتی سکه
خبرگزاري مهر- از شش روز پیش تاكنون امکان اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده برای فعالان بازار قراردادهای آتی بورس کالا مقدور نیست. ادامه این وضعیت، اعتراض معامله گرانی را در برداشته که اکنون با تبخیر بازدهی‌ها در مرز ورود به بازار جبرانی قرار گرفته‌اند.از روز دوشنبه هفته گذشته تاكنون مدیریت قراردادهای مشتقه بورس کالا با اعلام اطلاعیه‌ای از امکان موقعیت‌های خرید جدید از سوی فعالان بازار آتی سکه جلوگیری کرده است؛ اقدامی که از سوی معامله گران بازار قرارداد‌های آتی سکه از آن به عنوان فروشنده شدن یکطرفه بازار یاد می‌شود و منجر به اعتراض آن دسته از معامله گرانی شده که مدعی هستند تداوم این وضعیت به تضییع حقوق و اموال آنها انجامیده است.
روز دوشنبه هفته گذشته در حالی اطلاعیه بورس کالا مبنی بر عدم‌امکان اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده اعلام شد که یک روز قبل از آن، عده‌ای با تحلیل شرایط موجود اقدام به درج سفارش خرید در سامانه معاملات کرده بودند، اما اکنون با فروشنده شدن یکطرفه بازار، مجبور به گرفتن موقعیت فروش و خروج همراه با ضرر از بازار هستند.
پاسخ بورس کالا به انتقادها
در مقابل، مدیریت قراردادهای مشتقه بورس کالا، ادعای تضییع مال خریداران بازار آتی را بی‌اساس اعلام کرد و گفت: بورس کالا در شرایط اضطرار با استناد به بند (4) الف ماده الحاقی دستورالعمل اجرایی معاملات قراردادهای آتی مبنی بر عدم‌شفافیت در قیمت دارایی پایه که در اصل قیمت سکه در بازار نقدی است، اقدام به جلوگیری از اخذ موقعیت خرید فزاینده از دوشنبه هفته گذشته تاكنون كرده است. البته همه اقدامات و سیاست‌های انجام شده تابع مقررات حاکم است.
پدرام زادنو عزیزی با رد هرگونه تحمیل ضرر و زیان به فعالان بازار آتی از بابت عدم‌اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده یا به اصطلاح فروشنده کردن یکطرفه بازار آتی، عنوان کرد: افرادی که به این وضعیت معترض هستند بر اساس پیش‌بینی که می‌توانستند بر اساس آن بازدهی به‌دست آورند، در حالی از دست رفتن آن را عنوان می‌کنند که تا پایان روز چهار شنبه فرصت کسب سود و خروج از بازار را داشته‌اند و از روز پنج شنبه هفته قبل عملا شاهد افت 5 درصدی قیمت قرارداد‌های آتی در هر روز بوده‌اند.
این مقام مسوول افزود: با این اقدام بورس کالا فقط از دامنه دار شدن هیجان در بازار آتی جلوگیری کرده و نوسان قیمت هم‌اکنون نیز متصور است؛ از این رو هر گونه کاهش قیمت در بازار قراردادهای آتی از نوسان قیمت‌ها در بازار نقدی ناشی شده که این بازار متناظر با آن حرکت می‌کند.به باور عزیزی، بورس کالا با سنجیدن وضعیت دو طرف خریدار و فروشنده اقدام به کنترل بازار متشکل آتی سکه می‌كند که ممکن است در این فرآیند بازارها با کاهش یا افزایش قیمت‌ها همراه باشند.وی در پايان در برابر این پرسش که بازار آتی سکه تا چه حد در نوسانی شدن قیمت‌ها در بازار نقدی سکه دخیل است ؟ پاسخ داد: در حال حاضر 3 هزار و 500 موقعیت خرید و فروش در بازار آتی سکه وجود دارد که با احتساب هر قرارداد 10 سکه‌ای، گردش تعداد 35 هزار سکه را در این بازار شامل می‌شود، این در حالی است که فقط حجم پیش‌فروش‌های سکه از سوی بانک مرکزی بالغ بر 10 میلیون قطعه بوده که در کنار حجم سکه‌هایی که از قبل در بازار نقدی موجود بوده است، عملا بازار آتی هیچ تاثیری نمی‌تواند بر نوسان بازار نقدی بر جای گذارد.


اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر