بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۱ - ۰۶:۰۹

بازار سهام چرا منفي شد؟

کد خبر : ۸۳۲۳۲
همایون دارابی: فضای معاملات بورس اوراق بهادار دیروز تحت‌تاثیر سه خبر نامناسب قرار گرفت که در نهایت به کاهش شاخص کل به میزان 29/47 واحد منجر شد.
در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که در تحولات رخ داده عرضه بلوک 17درصدی ذوب‌آهن اصفهان به دلیل آنچه عدم حضور خریدار توصیف شده بود، ملغی شد. در شرایطی که تا پیش از این عموما سازمان خصوصی‌سازی به رغم عدم حضور خریداران، خود را موظف به عرضه سهام مي‌دانست، اما این‌بار پیش از شروع رقابت سازمان خصوصی‌سازی این عرضه را ملغی کرد.

دو خبري كه بازار را متاثر كرد
در همین حال دیروز دو خبر دیگر نیز بازار را متاثر کرد و خبرهاي اولیه از گزارش پالایشگاه بندرعباس، در كنار اعلام قیمت 2هزار ریالی مازوت شرکت‌های سیمانی موجب نگرانی معامله‌گران شد. پالایشگاه بندرعباس در گزارش حسابرسی شده شش ماهه سود این مدت را تنها 67ریال را اعلام کرده که کمتر از حد انتظار معامله‌گران بود. هر چند بخشی از این پوشش ضعیف به دلیل پرداخت‌های پالایشگاه به صندوق توسعه ملی بوده است.
عملکرد 6 ماهه این شرکت در مقایسه با دوره مشابه سال قبل از افزایش 26 درصدی فروش، 25 درصدی بهای تمام شده، 34 درصدی سود ناخالص،125 درصدی سود عملیاتی و 97 درصدی سود خالص هر سهم برخوردار است. این در حالی است که مقدارفروش در دوره مورد بررسی تنها 3 درصد افزایش داشته است. نکته قابل توجه در صورت‌های مالي 6 ماهه این شرکت نسبت پایین حاشیه سود است که در صورت‌های حسابرسی شده تقریبا 5/1 درصد بوده و حتی با وجود افزایش بیش از 5/0 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل و همین طور با وجود قیمت نزدیک به 350 توماني این سهم بسیار اندک به نظر می‌رسد.
در همین حال رشد بهای سوخت شرکت‌های سیمانی نیز موجب زیان‌دهی برخی از شرکت‌ها و در نهایت فشار به شرکت‌های هلدینگی دارای سهام سیمانی خواهد شد.
کارشناسان بازار معتقدند به‌‌رغم خبرهای بد منتشره و همچنین برخی از نگرانی‌های موجود به ویژه در مورد تکالیف دولتی لایحه بودجه سال آینده، بازار همچنان با نقدینگی قابل ملاحظه‌ای مواجه است که همین امر نیز اصلاح قیمتی بازار سهام را کم عمق و کوتاه مي‌كند.
در بازار دیروز معامله‌گران با شایعاتی در مورد تکالیف بودجه‌ای سال آینده شرکت‌های بورسی مواجه بودند اين شايعات از احتمال افزایش حق مالکانه دولتی در معادن برای سال آینده خبر مي‌داد. در اين شرايط، به نظر می‌رسد دولت و مجلس برای جبران کاهش درآمدهای نفتی در کنار افزایش مالیات، بحث افزایش بهره مالکانه را دنبال مي‌کنند.
در بازار دیروز و در مسائل کلان اقتصادی مصاحبه مدیر صندوق توسعه ملی از اهمیت برخوردار بود که تلویحا از سناریوي حذف ارز مرجع خبر داد. به گفته فرزین، در حال حاضر ما یک ارز مبادله‌ای در حد 2 هزار و 400 ريال داریم، همچنین ارز مرجع که 1226 ریال است و ارز بازار آزاد، الان تمام نیاز کشور برای کالاهای اساسی و اولویت 1 و 2 شامل دارو، غذا و کالاهای اساسی با نرخ مرجع تامین می‌شود و بقیه اولویت‌ها با ارز مبادله‌ای تامین می‌شود.
البته نیازهای دیگری نیز وجود دارد که به سمت بازار آزاد سوق داده می‌شود.
ما باید به گونه‌ای عمل کنیم که تمام نیاز ارزی در بازار مبادله‌ای تامین شود و روز به روز بازار آزاد کوچک شده و هر نیاز واقعی در مرکز مبادلات ارزی تامین شود.
در بورس کالا نیز روز گذشته شاهد عرضه‌های دو شرکت ملی مس و ذوب‌آهن بودیم.
در اين روز، 460 تن مس مفتول فملی با نرخ 23007 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معاملات شرکت با رشد بیش از يك درصدی روبه‌رو‌ شد. همچنين تقاضای 440 تنی مس مفتول در برابر عرضه 1000 تنی شکل گرفت.
ضمن اينكه، 300 تن مس کاتد شرکت در برابر عرضه 700 تنی با نرخ 22466 تومان در هر کیلو معامله شد. اين در حالي است كه نرخ قبلی معاملات مس کاتد 22150 تومان بوده است.
همچنین دیروز 64680 تن سبد میلگرد ذوب با نرخ میانگین 1640 و 1660 تومان عرضه شد که با تقاضای خوبی نیز همراه شد. نرخ قبلی معاملات میلگرد شرکت بیش از 1800 تومان بوده است.
چرا خريداري براي ذوب‌آهن نيامد؟
در همین حال دیروز در گروه فلزی، مدیر سرمایه‌گذاری‌ و امور سهام شرکت ذوب‌آهن اصفهان گفت: یکی از دلایل عدم تقاضای خریداران برای ثبت سفارش خرید بلوک 17 درصدی ذوب‌آهن اصفهان جذاب نبودن این بلوک برای خریداران است.
مجتبی فریدونی در این رابطه افزود: خرید بلوک مذکور در حالی برای خریداران جذاب خواهد بود که فرد با تملک آن بتواند در مدیریت شرکت نیز نقش داشته باشد، این در حالی است که با توجه به درصد سهام عرضه شده ذوب‌آهن اصفهان، خریدار آن در بهترین حالت صاحب یک کرسی در هیات مدیره خواهد بود. به عبارت دیگر خریدار احتمالی در ازای پرداخت هزینه‌ای معادل 500 میلیارد تومان، در عمل از نظر مدیریتی و کنترلی نقشی در شرکت نخواهد داشت که همین امر می‌تواند یکی از دلایل بی میلی مشتریان به چنین عرضه‌هایی باشد.
در گروه سیمانی یکی از مدیران سیمان داراب گفت: با در نظر گرفتن قطعی گاز، افزایش قیمت مازوت و همچنین رشد حدود 2 برابری قیمت هر پاکت خالی سیمان آينده اين صنعت در هاله‌اي از ابهام است.مرتضی سید‌صالحی یکی از مدیران سیمان داراب با تایید این خبر به فارس گفت: از هفته پیش سهمیه گاز اين شرکت قطع شده که با این تصمیم جدید شرکت ملی گاز، به ازای هر تن تولید سیمان 15 هزار تومان افزایش بهای تمام شده محاسبه می‌شود و با توجه به وضعیت بغرنج شرکت‌های سیمانی معلوم نیست، این افزایش قیمت به چه نحوی باید جبران شود.
وی ادامه داد: در این شرکت به ازای هر 100 هزار تن سیمان 10 میلیون لیتر مازوت مصرف می‌شود که با قیمت جدید معادل 2 میلیارد و 200 تومان است که باید نقدا پرداخت شود، ولی واقعیت این است نه ما و نه سایر شرکت‌های سیمانی چنین توانی را ندارند.
صالحی ادامه داد: علاوه بر این قیمت هر پاکت خالی سیمان 400 تومان بود که هم‌اکنون به 750 تا 800 تومان رسیده که به ازای هر تن سیمان موجب افزایش 20 هزار تومانی سیمان می‌شود.
وی در خاتمه گفت: با این اوصاف و با در نظر گرفتن قطعی گاز و افزایش قیمت مازوت و همچنین رشد حدود 2 برابری هر پاکت خالی سیمان باید فاتحه این صنعت را خواند، مگر اینکه مسوولان‌ مرتبط فکری به حال این موضوع کنند. در همین حال مساله فروش سیمان صادراتی شرکت‌های سیمانی براساس نرخ ارز مرجع و رقابت منفی این شرکت‌ها در بازار عراق نیز یک مشکل اساسی براي بيشتر شرکت‌های این گروه به شمار می‌رود. در حال حاضر بيشتر شرکت‌های سیمانی، سیمان صادراتی را به نرخ‌های کمتر از 700هزار ریال در هر تن صادر می‌کنند، حال آنکه قیمت این محصول در بازار عراق نزدیک به 130دلار در هر تن است که سود عدم صادرات مستقیم را دلالان این صنعت می‌برند.
در گروه تجهیزات، مدیرعامل شرکت حفاری شمال از آغاز حفاری دومین چاه اکتشافی در دریای خزر ظرف چند روز آینده خبر داد. به گزارش روابط عمومی شرکت حفاری شمال، هدایت‌الله خادمی با بیان اینکه سکوی نیمه شناور امیرکبیر پس از جابه جایی و استقرار در محل مورد نظر آماده حفاری چاه دوم است، گفت: در انتظار تایید کارفرما (شرکت نفت خزر) هستیم تا عملیات حفاری را آغاز کنیم.
آخرين اخبار از واگذاري‌ها
در گروه تصفیه نفت، دیروز ابوالقاسم شمسی جامخانه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به برگزاری جلسه هيات واگذاری اظهار کرد: در این جلسه تصویب شد 5/6 درصد از سهام پالایشگاه بندرعباس بابت رد دیون به بانک ملت تخصیص داده شود.
قیمت این بلوک بر اساس قیمت تابلوی بورس به علاوه 10 درصد تعیین شده است. وی ادامه داد: با احتساب این 5/6 درصد و با توجه به تخصیص 40 درصد از سهام پالایشگاه بندر عباس به سهام عدالت، عرضه تدریجی و کشف قیمت 7 درصد از سهام آن در بورس و تخصیص 27/1 درصد سهام به کارکنان، حدود 45 درصداز سهام این شرکت مشمول اصل 44 باقی می‌ماند که هیات‌ واگذاری در جلسه بعدی یا جلسه دو هفته آینده در مورد واگذاری یک بلوک یا دو بلوکی آن تصمیم‌گیری خواهد کرد. در گروه پتروشیمی، معاون تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی گفت: براساس تفاهمنامه با شرکت پتروشیمی قرار است سال آینده ۳ میلیون و 200 هزار تن کود اوره مورد نیاز کشاورزان را تامین و مازاد آن را صادر کنند. به گزارش خبرگزاری فارس، ناصر توکلی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل افزایش قیمت کود شیمیایی و اجرا نشدن تفاهمنامه تامین کود شرکت‌های پتروشیمی افزود: امسال نیاز کشاورزان به کود اوره را 2 میلیون و 200 هزار تن به شرکت‌های پتروشیمی اعلام کردیم و بر اساس تفاهمنامه قرار شد بعد از تامین کود کشاورزان مازاد آن را صادر کنند.
معاون تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تاکنون یک میلیون و 350 هزار تن از این میزان محقق شده است، گفت: اما نیاز کود کشاورزان از محل ذخایر سال‌های قبل تامین و توزیع شد.
توکلی ادامه داد: طبق توافق قرار است پتروشیمی‌ها در سال آینده نیز 3 میلیون و 200 هزار تن نیاز کود اوره کشاورزان را تامین و مازاد آن را صادر کنند. این تقاضا در شرایطی مطرح می‌شود که ظرفیت تولید کود اوره کشور نزدیک به 5میلیون تن است و مشخص نیست که بحث صادرات توسط چه شرکت‌هایی انجام خواهد شد.
در همین حال با احتمال افزایش بهای گاز، شرکت‌های پتروشیمی با مشکلات بیشتری رو‌به‌رو هستند. روز گذشته در گروه بانکی، اعلام شد که به زودی دو بلوک یک درصدی بانک‌های پاسارگاد و ملت به روی تابلو خواهد رفت.
بانک پاسارگاد را همیاری‌های کوثر بار دیگر به روی تابلو می‌فرستد و بلوک 8/1 درصدی ملت را نیز آتیه صبا در نرخ یک هزار و 400ریال عرضه می‌کند. در گروه غذایی، دیروز گلوکوزان سود هر سهم سال مالی منتهی به 31 شهریور سال 92 را در اولین پیش‌بینی مبلغ 2247 ریال اعلام کرده است. شرکت در آخرین پیش‌بینی از سود سال 91 نیز 2402 ریال اعلام کرده است. سود پیشنهادی هیات مدیره به مجمع عمومی عادی سال مالی 92، مبلغ 150 تومان به ازای هر سهم است.
در این گروه، غدام نیز در اولین پیش‌بینی از سال مالی منتهی به 30 آذر‌ماه 92 مبلغ 1787 ریال سود به ازای هر سهم اعلام کرده است. این در حالی است که آخرین پیش‌بینی سود سال مالی 91 شرکت 1284 ریال بوده است. علت اين تعدیل افزایش مقداری و ریالی فروش است.
در گروه لوازم خانگی، حسابدار ارشد شرکت سرماآفرین طی گفت‌وگویی با نمابورس در‌خصوص تاثیر تحریم‌ها بر سودآوری این شرکت گفت: بخشی از مواد اولیه شرکت از خارج کشور وارد می‌شود و اکنون با وجود تحریم‌های پیش آمده و تاثیر آن بر واردات کالا سبب شده تا فعالیت‌های شرکت نیز با مشکل مواجه شود.
جعفرزاده ادامه داد: از آنجا که شرکت بیشتر فروش‌های خود را به صورت پیش‌فروش انجام می‌دهد، اکنون ممنوعیت‌های وارداتی سبب شده که نتواند به تعهدات قبلی خود عمل کرده و مجبور به فسخ بخشی از قراردادها و پرداخت زیان شده است.
در مجموع بازار دیروز بازاری منفی با عرضه‌های بالا بود که در آن ارزش معاملات به سطح 230میلیارد تومان رسید که 54درصد آن را معامله 172میلیون سهم ملی مس تشکیل مي‌داد. با فروش این بلوک و همچنین خرید سهام سایپا به نظر می‌رسد کار واگذاری سهام مس از سایپا به تامین اجتماعی خاتمه یافته است.
در همین حال دیروز از 224نمادی که به روی تابلو رفتند 142نماد با کاهش قیمت و 76نماد با رشد ارزش معامله شدند و بقيه نمادها تغيير قيمتي نداشتند.

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر