قاتلی که تا الان 8ایرانی را کشته است
مجله مهر:دکتر محمدمهدی گویا می گوید که تعداد تلفات بیماری آنفلوانزا در کشور نسبت به سال های گذشته کمتر شده ولی با این حال استان های تهران، البرز، آذربایجان غربی، کردستان، مازندران، قم، زنجان و قزوین به شدت درگیر این بیماری هستند. بیماری ای که آخرین بار، در سال 2009 در جهان اپیدمی شد و در آن زمان 20 درصد از جمعیت دنیا را مبتلا کرد و جان دست کم 294هزار و 500 نفر را گرفت.
آنفلوانزای خوکی که دستگاه تنفسی بیماران را درگیر می کند، نسخه ای به شدت مسری از ویروس آنفلوآنزای نوعAبه حساب می آید که در زمستان امسال، 3ویروسH1N1، آنفلوانزای نوعBوH3N2بیش از بقیه انواع آن در دنیا شیوع پیدا کردند؛ سهم ایران از این شیوع نوعH1N1بود که تا امروز جان 8نفر از مبتلایانش را گرفته است.
آنفلوانزای خوکی چیست؟
آنفلوانزای خوکی یاH1N1یک بیماری حاد تنفسی به شدت واگیردار است که چند نوع ویروس آنفلوانزا در بروز آن نقش دارند. ویروس این بیماری که اولین بار در خوک ها مشخص شد، از طریق ذرات آلوده معلق در هوا و تماس با سطوح آلوده به ترشحات تنفسی منتقل میشود. این بیماری اگرچه می تواند در تمام طول سال دیده شود اما در پاییز و زمستان شیوع بیشتری دارد و نوعی جهش یافتگی در ویروس آنفلوانزای فصلی به حساب می آید.
علایم آنفلوانزای خوکی به آنفلوانزای انسانی شباهت زیادی دارد. تب، سرفه، گلودرد، خشکی مفصلها، سردرد، سرگیجه ناگهانی، کاهش هشیاری و گیجی، احساس سرما و خستگی مزمن و بدن درد اصلی ترین علامت های این بیماری هستند اما در آنفلوانزای خوکی، اسهال و استفراغ، و سینه درد و در موارد پیشرفته، بیهوشی هم دیده می شود. تشخیص این بیماری فقط از طریق تست های آزمایشگاهی که در بیمارستان ها انجام می شود، امکان پذیر است.
قبل از آن که بیماری سر برسد...
بعد از همه گیری آنفلوانزا در آسیا که در سال 1957 اتفاق افتاد، محققان توانستند واکسن این بیماری را تهیه کنند. واکسنی که توصیه می شود فقط کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران قلبی و ریوی، کبدی، مزمن کلیوی، بیماران سرطانی و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف به عنوان گروه های پر خطر آنها را استفاده کنند. این واکسن ویروس ضعیف شده بیماری است که احتمال ابتلا به هر نوع آنفلوانزا را در گروه های خطر به حداقل می رساند.
البته آن طور که رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت می گوید، داروهای مخصوص آنفلوانزا در بازار موجود نیست و فقط در اختیار وزارت بهداشت قرار دارد که مستقیما در بیمارستانها توزیع می شوند. بنابراین برای دریافت واکسن باید به بیمارستان ها مراجعه کنید.
پیشگیری قبل از ابتلا
آنفلوآنزای خوکی به دو شیوه مستقیم و غیر مستقیم منتقل می شود. مستقیم یعنی از طریق ویروس منتشر در هوا و غیر مستقیم از طریق ترشحات آلوده فرد مبتلا به بیماری. بنابراین در فصل شیوع آنفلوانزا:
- دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون یا محلول های ضدعفونی کننده بشویید.
- از تماس نزدیک با افراد مبتلا به بیماری خودداری کنید. حداقل فاصله با این افراد باید 2متر باشد.
- در صورتی که خودتان مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، ماسک بزنید و در زمان عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی تان را بگیرید.
- اگر علایمی شبیه آنفلوآنزا دارید، یعنی تب ناگهانی، سرفه و دردهای عضلانی، در خانه استراحت کنید و به مکان های عمومی نروید.
