بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
پنجشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۷:۰۳

تندیس خیالی دلار در تالار شیشه‌ای

کد خبر : ۹۰۸۶۴
وز گذشته شاخص بورس با افت 25‌واحدی به رقم 36هزارو 925 واحد رسید. نمادهای فولاد مبارکه، بانک ملت و «شپدیس» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند و در مقابل «پارسان»، مخابرات و «شبریز» بیشترین اثر مثبت را بر روند شاخص داشتند. در حوزه سیاسی مرگ متحد سیاسی ایران در آمریکای جنوبی یعنی هوگو چاوز حجم عمده اخبار روز گذشته را به خود اختصاص داد. نکته قابل توجه اعلام عزای عمومی توسط دولت در پی انتشار خبر درگذشت رییس‌جمهور ونزوئلا بود. صرف نظر از این موضوع، تاکید دو طرف مذاکرات هسته‌ای یعنی ایران و کشورهای 1+5 بر یافتن راهکار دیپلماتیک برای حل اختلافات خبری بود که مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.
 این نوع خبرها دست‌کم به لحاظ روانی اثر مثبتی بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور دارد. در حوزه بازار سرمایه نیز دیروز شاهد تحولاتی بودیم. شفاف‌سازی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران درباره حقوق و عوارض دولتی معادن ملی مس و منتفی شدن فروش اوراق سلف نفت به مردم در سال‌جاری به دلیل تعلل شرکت نفت از جمله مهم‌ترین تحولات امروز بود. روز جاری همچنین برخی دیگر از شرکت‌های بورسی اقدام به انتشار گزارش پیش‌بینی سود سال آتی کردند. روز گذشته همچنین انجمن قند و شکر از افزایش نرخ شکر به هزارو700 تومان در سال 92 خبر داد. این خبر می‌تواند به راحتی موجب رشد حبابی گروه قندی شود.
مدیر امور سهام شرکت پتروشیمی شیراز نیز از عدم افزایش نرخ خوراک پتروشیمی خبر داده است. کارشناسان همچنان تاکید دارند عرضه‌های سازمان خصوصی‌سازی در روزهای باقی‌مانده از سال‌جاری و برخی شایعات پیرامون افزایش نرخ مواد اولیه گروه‌های مطرح بازار مانند پتروشیمی‌ها، فلزی‌ها و معدنی‌ها به همراه افزایش نیاز به نقدینگی در روزهای پایانی سال سه دلیل عمده بازگشت شاخص به کانال 36‌هزار واحد است. این در حالی است که شیمیایی‌ها، فلزات اساسی، مالی‌ها و بانکی‌ها بیشترین ارزش معاملاتی دیروز را به خود اختصاص دادند و اکثر نمادهای گروه محصولات شیمیایی در ‌درصدهای مثبت قرار گرفتند اما فلزات اساسی همچنان در مسیر نزولی قرار دارند.
 گروه بانکی هم هرچند بسیاری از نمادهای خود را در ‌درصدهای منفی می‌بیند اما نماد بانک تجارت با اعلام گزارش جدید خود توانست با رشد قیمت به کار خود پایان دهد. بانک تجارت سود سال مالی 92 خود را 353ریال اعلام کرده است که رشد 2ریالی نسبت به سال مالی جاری از خود نشان می‌دهد. در گروه فرآوردهای نفتی نمادهای «شپاس»، «شرانول» و «شبهرن» با افت قیمت مواجه شدند اما سایر نمادها توانستند با افزایش قیمت به کار خود پایان دهند. گروه استخراج کانه‌های فلزی یا همان معدنی‌ها اما در وضعیت بهتری در مقایسه با روزهای گذشته قرار گرفتند. گفتنی است در این گروه چادرملو گزارش پیش‌بینی عملکرد سال آتی خود را ارائه کرده که در این گزارش چادرملو با هفت درصد کاهش سود سال مالی 92 خود را هزارو862 ریال اعلام کرده. این گزارش باعث تداوم روند منفی در این نماد سنگ آهنی طی روز جاری شد. اما دیروز دارویی‌ها همگی در ‌درصدهای مثبت قرار گرفتند اما قندی‌ها با وجود اعلام خبر افزایش قیمت شکر در سال آتی نتوانستند با رشد به کار خود پایان دهند. «قپیرا»، «قچار» و «قصفها» از جمله نمادهایی بودند که در ‌درصدهای منفی قرار گرفتند. 

حباب هیاهو در تالار حافظ
این روزها بورس تهران در واپسین روزهای باقیمانده تا پایان سال 1391 مجموعه‌ای از واکنش‌های مختلف معامله‌گران این بازار پرهیاهو را به نمایش گذاشته است. شاید عملکرد فعالان بازار سرمایه ایران در سال‌جاری به دلیل شدت و ضعف متغیرهای تاثیرگذار پی‌درپی که بر کلیت معاملات این بازار حاکم شده مشابه هیچ دوره دیگری نبوده باشد. داستان از جایی آغاز می‌شود که هجمه تحریم‌های مختلف و فشارهای سیاسی از طرف غرب در کنار بیم و امیدهای بازار پولی و بانکی کشور باعث شده بود تا تلقی آب رفتن درآمدهای ارزی از سوی سهامداران همگی بر یک موضوع خارج از اراده برای شرکت‌ها و صنایع بورسی دلالت کند؛ موضوعی که خواسته یا ناخواسته برای مدیران شرکت‌ها و البته صاحبان سهام آن‌ها به تغییر درآمدهایی منجر شده بود که برای نحوه شناسایی آن در صورت‌های مالی هنوز هم یک اجماع نظر کلی وجود ندارد. تسعیر ارز و تعدیل درآمدی شرکت‌ها از بابت نرخ ارز بهانه خوبی بود برای حقیقی‌ها و حقوقی‌هایی که پس از تشدید تحریم‌ها و صف‌بندی فروشندگان پرحجم سهام در نمادهای معاملاتی مختلف، تحلیل‌های دلاری را در بازار سهام رواج دهند. به این ترتیب آنچه برای هم‌پوشانی تاثیر منفی تحریم‌ها در بازار سهام لازم بود با تابو کردن دلار در تالار معاملات حافظ فراهم شد. 
رفتار معامله‌گران بازار سهام نشان داد در روزهایی که به دلیل تحریم نقل و انتقال وجوه ارزی و محدود شدن روند صادرات و واردات کالا و تجهیزات مورد نیاز شرکت‌ها باید افت شدید قیمت سهام تثبیت روند فرسایشی معاملات بورس آن هم برای دوره‌ای طولانی را نظاره‌گر بود اما انبوه سهامداران بازار سهام با ایجاد تندیس خیالی دلار در تالار معاملات حافظ، از سودآوری‌ها و درآمدهای بادآورده شرکت‌ها داستان‌سرایی می‌کنند. غافل از آن‌که پیش‌بینی از سودهای انتظاری برای شرکت‌های بورسی یک سر دیگر هم به نام مصارف ارزی و وجوه مورد نیاز برای تامین تجهیزات و مواد اولیه دارد. حالا پس از کش و قوس‌های فراوان میان مردان سیاسی کشور و قدرت‌های غربی و انتظار برای ایجاد بارقه امیدی مبنی بر کاهش احتمالی بخشی از تحریم‌ها، باید نوسان روبه پایین نرخ ارز در بازار آزاد را برای شرکت‌های بورسی به فال نیک گرفت. رفتار برعکس معامله‌گران جای تامل بسیاری دارد. به نظر می‌رسد فعالان بازار سهام سقوط مقطعی قیمت ارز پس از نشست آلماتی را که به نوعی بازگشت بازار سهام به روال طبیعی خود در قبل از اجرای تحریم‌ها است اکنون به عنوان مولفه‌ای منفی در نظر گرفته و انگیزه‌ای برای خریدهای پرحجم سهام ندارند. 
مشابه این اتفاق برای موضوع خودروسازها و تعدیل قیمت محصولات آن‌ها تکرار شده است. زمانی که بحث آزاد‌سازی قیمت خودرو مطرح شد رفتار معامله‌گران در گروه خودرویی‌های بورس توام با عرضه سهام و کاهش قیمت‌ها بود. اما با انتشار خبر تهدید این گروه مبنی بر کاهش تعرفه واردات خودرو به 10درصد و لزوم کاهش قیمت محصولات، صف خرید سهام در گروه خودرو‌سازی شکل می‌گیرد و موجی از تقاضای سهام را برای آن‌ها پدید می‌آورد. این روزها سهامداران بورس تهران بیش از آن‌که اسیر فضای روانی حاکم بر معاملات بازار سهام شوند باید بر مبنای تحلیل و استدلال در بازار گام برداشته و دیوار پوشالی را که از برخی رخدادها برای خود ساخته‌اند با هیمنه‌ای بر سر خود خراب نکنند. وضعیت بازار کنونی سهام نشان از واقعیتی تلخ مبنی بر تقدم هیجان بر تحلیل دارد که برای تغییر این رویه گویا باید سال‌ها انتظار کشید. 
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر