تأثیر آزاد سازي نرخ ارز بر سود شرکتها زیاد است
با توجه به كوچك بودن عمق بازار در قياس با حجم نقدينگي موجود تا زماني كه بازار ديگري در جذب سرمايه گذاران با بورس رقابت نكند،رشد روزافزون آن را مي توان انتظار داشت.
رحمان بابا زاده ،مدير عامل شركت كارگزاري فارابي ،ضمن بيان مطالب فوق در گفتگو با خبرنگار بورس نيوز؛اظهار داشت:كليت بازار در حال حاضر اگر نگوييم به شكل هماهنگ،اما به طور مستمر به تناسب رشد قيمت سهام صنايع مختلف بورس در حال خيزش بوده و تا زمانيكه سرمايه گذاري در بازار هاي موازي با بازار سرمايه جذاب نباشد،رشد بازار رو به جلو خواهد بود.
وي با اشاره به اينكه وضعيت فعلي بورس حاكي از وجود پديده حباب در معاملات نيست،تصريح كرد:بايد دانست عليرغم بخش اندكي از سهام شركت هاي موجود در بازار ،تقريبا ًبيش از نيمي از قيمت ها از رشد مناسبي در معاملات برخوردار بوده و علاوه بر آن ورود سرمايه گذاراني كه پيش از اين نقدينگي خود را در بازار هايي غير از بورس سپرده بودند باعث شده تا حجم پول جديد بيش از نقدينگي لازم در بازار باشد،از اينرو با توجه به عدم جذابيت بازار هاي رقيب براي سرمايه گذاري ،رشد ارزش معاملات بازار امري بديهي است.
اين كارشناس بازار سرمايه در اين گفتگو از نسبت قيمت به درآمد بورس اوراق بهادار(p/e)سخن گفت و افزود:با علم به اينكه نرخ بازده انتظاري از بازار عملا ًمي تواند پي بر اي آنرا تعريف كند،نسبت منطقي آنرا براي بازار مي توان در محدوده پنج مرتبه در نظر گرفت چراكه در حال حاضرارزش پول ارزانتر از ديگر بازار ها همچون بازار مسكن مي باشد
وي با اذعان به اينكه يكي از شروط اصلي اجرای عدالت در راستاي اجراي قانون هدفمندي يارانه ها،تعيين جايگاه واقعي نرخ ارز در كشور مي باشد،تصريح كرد:با آزاد سازي نرخ ارز پس از اجراي اين قانون،شركت هايي كه از فروش صادراتي بالاتري همچون ملي مس يا گل گهر برخوردارند با جابجايي ارقام ريالي قابل توجهي در صورت هاي مالي خود روبرو بوده و حاشيه سود چشمگيري براي آنها شناسايي خواهد شد.از طرفي هزينه هاي بيشتري به برخي از شركت هاي واردكننده مواد اوليه تحميل مي شود كه ناگزير از انتقال آن به مصرف كننده از طريق اثر تورمي موجود خواهند بود.
از اينرو با در نظر گرفتن تغییرات سود و قيمت فروش نسبت به پيش بيني ها در بودجه مالي شركت هاي بورسي،چنانچه هدفمندي يارانه ها انجام شود در كوتاه مدت بنا بر اثر تورمي و اثر درآمدي ناشي از آزاد سازي ارزها بخشي از صنايع بورسي سود و برخي ديگر ضرر خواهند كرد اما به هر حال در بلند مدت اين اقدام به سود بازار سرمايه است.
بابا زاده ،در ادامه با اشاره به صنايعي كه با اقبال بيشتري در بازار روبرو هستند ، گفت : صنايعي كه از نظر صادرات محصولات از ريسك كمتري برخوردار باشند و همچنين صنعت بانكداري با توجه به اينكه بر اساس هدفمندي يارانه ها با افزايش سپرده هاي بانكي از رشد نقدينگي خوبي احتمالا ً برخوردار مي شوند،مي توانند در كانون توجه سرمايه گذاران قرار گيرند،البته برخي شركت هاي بيمه اي و ليزينگ نيز مي توانند در اين ميان قرار گيرند.
وي در خاتمه تصریح کرد : بنا بر روال گذشته انتظار مي رود در نيمه دوم سال جاري كمي از تب و تاب بازار كاسته و قيمت ها در روندي اصلاحي قرار گيرند اما به هر حال در بلند مدت وضعيت بازار سرمايه رو به بالا ارزيابي مي شود.
