بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۲

حبابي بودن بازار كاملا منتفي است اما برخي سهام حباب دارند

کد خبر : ۴۷۱۳۳
بازار سهام كشور در شرايطي بعد از چند سال ركورد و كم عمقي، سال گذشته با رونق بي‌سابقه‌اي در طول 7 سال مواجه شد كه نگاه دولتمردان به اين بازار 44 ساله بعد از سال‌ها انتظار تغيير كرد و هم اكنون بحث تغيير و حركت اقتصاد از بانك محور به سمت بازار محور بودن مطرح شده است.
در اين ميان طبق قانون بازار اوراق بهادار مصوب اول آذر 84 ، شوراي عالي بورس با حضور وزير اقتصاد با عملكردي بسيار متفاوت از شوراي قبلي (كه تحت نظر بانك مركزي بود) در راس اركان بازار سرمايه كشور قرار گرفت تا ضمن مشخص كردن سمت و سوي كلي بازار سرمايه، سياست‌گذاري‌ها و قوانين لازم را تصويب كند.
اين درحالي است كه با توجه به اجراي قانون هدفمند سازي يارانه‌ها، كاهش نرخ سود بانكي، قانون برنامه پنجم توسعه و لزوم حضور همه شركت‌هاي سهامي عام در بورس، ركورد ديگر بازارها، ورودنقدينگي قابل توجه به بازار سهام و همچنين برنامه دولت براي حمايت از بازار سرمايه و ديگر مسائل شرايطي را رقم زده‌اند كه به اعتقاد برخي از كارشناسان، بورس و بازار سرمايه كشور حرف‌هاي زيادي را براي سال جاري خواهد داشت.
در اين ميان محمدرضا پورابراهيمي يكي از اعضاي شوراي عالي بورس، ضمن اعلام برنامه‌هاي سال جاري اين شورا از حبابي بودن برخي صنايع حاضر در بورس خبر داد و به سرمايه‌گذاران توصيه‌هايي هم كرد.
وي همچنين در خصوص موضوع غيرقانوني شدن فعاليت فاركس در ايران هم نكاتي را هم اعلام كرد كه مجموع اين گفت‌وگوي تفصيلي را در ادامه مي‌خوانيد:

*چشم انداز فوق العاده بازار سرمايه در سال 90

فارس: با در نظر گرفتن مواردي مانند اجراي قانون هدفمند سازي يارانه‌ها، كاهش سود بانكي، تداوم اجراي افتان و خيزان اصل 44 ، ركورد ديگر بازارها، قانون برنامه پنجم توسعه و ديگر مسائل مرتبط با بازار سرمايه ، ارزيابي شما از آينده اين بازار در سال جاري چيست و اين بازار به كدام سمت و سو خواهد رفت؟ در اين ميان شوراي عالي چه برنامه‌هايي دارد؟

پورابراهيمي: آنچه در رابطه با آينده بازار سرمايه و چشم انداز آن در سال 90 وجود دارد اين است كه تصور مي‌كنيم اين بازار آرام آرام نقش محوري خود را در اقتصاد كشور پيدا مي كند. اين درحالي است كه طي سال‌هاي گذشته به دلايلي چون اندازه كوچك بازار سهام، ارزش اندك بازار و معاملات ناچيز ، بازار سرمايه در فرايندهاي اقتصادي از جايگاه و اهميت خاصي برخوردار نبود،اما با توجه به شروع حركت‌هاي مطلوب در طول 5 سال گذشته و تا سال 89، زير ساخت‌هاي مناسبي براي اين بازار فراهم شده به طوري كه امروزه حركت‌هاي بزرگي براي بازار سرمايه‌ كشور متصور شده‌ايم،بنابراين گمان مي‌رود رويكرد اقتصادي كشور از حوزه فعاليت‌هاي بازار سرمايه به نحو چشمگيري برخوردار شود.
اين درحالي است كه بزرگترين معضل اقتصادي كشور نظام تامين مالي بنگاه‌هاي اقتصادي در طرح‌هاي سرمايه‌گذاري است كه به دليل شرايط حاكم بر بازار پول و محدوديت‌هاي موجود هم اكنون شاهد چرخش تامين مالي از حوزه نظام بانك پايه به سمت بازار سرمايه پايه هستيم، انتظار مي‌رود اين فرايند به نحوي اجرايي شود كه در پايان سال گزارش بسيار مطلوبي را در بحث تامين مالي توسط بازار سرمايه بدهيم.
در اين ميان صدور ابزارهاي مالي جديد، افزايش سرمايه شركت‌ها و پذيرش شركت‌ها با رويكرد تامين مالي براي بنگاه‌هاي عرضه كننده سهام سه بخش اصلي تغيير و تحولات در حوزه نظام مالي خواهند بود.
تصورم اين است كه با توجه به رويدادها و مسائل پيرامون و با در نظر گرفتن اجراي طرح تحول اقتصادي كه با روح بازار سرمايه كاملا همخواني دارد و حركت به سمت رقابتي كردن بازار و تخصيص بهينه در نظام اقتصادي كشور، الزام به كاهش سودهاي بانكي كه موجب رونق بيشتر بازار سرمايه خواهد شد، عدم وجود سفته بازي در بازار مسكن و كنترل هاي حاكم ، وجود نقدينگي 310 هزار ميليارد توماني و ديگر موارد، ظرفيت مناسبي را براي رونق توسعه بازار سرمايه و همچنين پذيرش شركت‌ها در بورس فراهم كرده است.
با اين همه تصورم اين است بازار سرمايه كشور با آينده فوق‌العاده‌آي روبرو خواهد شد و نوسان‌هاي موجود هم مقوله هايي طبيعي بوده و روند صعودي و نزولي قيمت‌ها و شاخص‌ها همواره وجود داشته است.

*آيا بازار سرمايه مي تواند پذيراي اقتصاد بازار محور باشد؟

فارس: با توجه به برنامه دولت براي حركت اقتصاد از بانك محور به سمت بازار سرمايه، برخي كارشناسان و منتقدين معتقدند اين بازار به رغم عمر 44 ساله اي كه دارد، نمي‌تواند پذيراي اين برنامه باشد چون همچنان از عرض و طول و عمق مناسبي برخوردار نيست. در اين رابطه چنين ديدگاهي داريد؟

پورابراهيمي: اعتقادم اين است همه زيرساخت‌هاي بازار سرمايه آماده است و حركت‌هاي جديد متناسب با ماموريت‌هاي اقتصادي محول شده انجام شده است،بنابراين مي‌توان با يك برنامه‌ريزي جامع و مديريت، فعاليت‌ها را پيش برد و به نحوي كه اثرات ناشي از توسعه اقتصادي در كشور از محل حضور بازار سرمايه كاملا محسوس باشد.
با اين اوصاف تصورم اين است ظرفيت‌ها و زيرساخت‌هاي بازار سرمايه به نحوي توسعه يافته كه امكان تعريف و اجراي افزايش ماموريت‌هاي جديد و بيشتر براي بازار سرمايه وجود دارد.

*اولويت‌هاي اصلي شوراي عالي بورس براي سال 90 بازار سرمايه

فارس: شوراي عالي بورس براي سال 90 چه برنامه‌اي و اهدافي را مدنظر قرار داده است؟

پورابراهيمي: طبق سياست‌هايي كه شورا همواره مدنظر قرار دارد، پيگيري برنامه‌هاي سنوات گذشته انجام خواهد شد كه به گمانم بزرگترين اقدامي كه در سال جاري بايد انجام شود، تنظيم سند برنامه استراتژيك بازار سرمايه است. به نحوي كه بعد از گذشت 5 سال از ابلاغ قانون بازار اوراق بهادار نقاط قوت، ضعف و فرصت‌ها و تهديدهاي بازار را بررسي كنيم و بر اساس اين 4 متغير، چشم‌انداز بازار سرمايه را طبق تدوين سند استراتژيك و اولويت‌هاي آن در نظر بگيريم.
بخشي از اين فعاليت‌ها كه مربوط به زيرساخت‌ها بوده، انجام شده و يا درحال انجام است. در اين ميان توسعه ابزارهاي مالي جديد از جمله بكارگيري انواع صكوك، صدور مجوز فعاليت براي نهادهاي مالي جديد مانند موسسه‌هاي رتبه‌بندي توسعه كيفي بازار، نظارت دقيق، شفافيت اطلاعات و مهمتر از همه تدوين مكانيزمي براي پذيرش شركت‌هاي بخش خصوصي در بورس از جمله اولويت‌هاي اصلي شوراي عالي بورس خواهند بود.

* برخي رشته‌هاي بورس حبابي اند

فارس:با توجه به رونق كم سابقه بازار سهام در سال گذشته كه با ميانگين بازدهي 85 درصدي سرمايه گذاري روبرو شد و ادامه آن در هفته هاي اول سال جاري كه هجوم سرمايه ها و رشد قيمت ها و ركوردشنكي هاي شاخص همراه بود، آيا مي توان از حبابي شدن بازار سهام سخن گفت؟

پورابراهيمي: امروزه در شرايطي برخي صنايع از وضعيت سودآوري مناسبي برخوردارند كه حبابي بودن بازار سهام كاملا منتفي است اما در برخي از صنايع هم شايد به دليل ويژگي‌هاي معاملات سهام تعدادي از شركت‌ها، قيمت‌هاي بازاري از قيمت‌هاي ذاتي فاصله گرفته‌اند ولي به شكل كلي و با در نظر گفتن اين نكته كه 10 شركت بزرگ وزن اصلي بازار سرمايه را تشكيل داده و داراي قيمت‌هاي تقريبي يكساني بين قيمت‌هاي ذاتي و قيمت‌هاي تابلو هستند، مي‌توان گفت بخش عمده‌اي از صنايع و شركت هاي حاضر در بازار سهام داراي وضعيت مطلوبي هستند و بحث شكل‌گيري حباب چندان مصداقي ندارد اما به دليل ويژگي‌هاي خاص بازار سرمايه كشور، با صنف فروش شدن تعدادي از شركت‌ها، كل بازار يك طرفه شده و صف‌هاي فروش بيشتري شكل مي‌گيرد. با اين همه اعتقادم اين است كه وضعيت بازار مطلوب است.

فارس: اما برخي از كارشناسان با تكيه بر رشد نسبت ميانگين قيمت به درآمد بازار (P/E) بر اين باورند شرايط كلي بازار سهام طي چندماه اخير خصوصا " هفته هاي گذشته سال جاري با وضعيت حبابي مواجه شده است. مخصوصا " اينكه اتفاق خاصي در سودآوري شركت‌ها هم رخ نداده است.

پورابراهيمي: اين نظريه و اتفاق نه در همه بازار بلكه در صنايعي مانند خودرو رخ داده است. چون در شركت هاي اين صنعت هيچ اتفاقي رخ نداده و افزايش قيمت سهام اين گروه خارج از منطق سودآوري است، اما در رابطه با شركت‌هاي حاضر در صنعت فلزات و شركت‌هاي خدماتي مانند مخابرات كه بودجه‌هاي واقعي دارند و اعداد و ارقام اعلامي آنها محسوس است، سهام اين دسته از شركت ها و مشابه آنها از رابطه منطقي بين ارزش ذاتي و قيمت سهام برخوردارند.
بنابراين نمي توان اطلاق كلي كرد كه همه بازارسهام با حباب مواجه شده است. اين درحالي است كه بايد نسبت P/E بازار و روند آن را هم در نظر گرفت. اين نسبت علامت ريسكي بودن بازار سرمايه است كه اگر از نسبت معيني عبور كند نشان دهنده پذيرش ريسك بيشتر و يا شايد حباب باشد ولي كليات بازار سرمايه به رغم غيرمنطقي بودن حركت و قيمت سهام تعدادي از شركت‌ها مطلوب است.

فارس:در اين شرايط بازار آيا براي فعالين بازار سهام توصيه‌هايي هم داريد؟

پورابراهيمي: فقط اينكه همگان بايد مواظب فعاليت‌ها و تصميم‌گيري هايشان باشند، چون همانطوري كه بازار مي‌تواند فضاي مثبتي ايجاد كند به همان اندازه هم مي‌تواند با تصميم‌گيري غلط سرمايه گذاران مشكلاتي را به وجود ‌آورد. بنابراين سرمايه‌گذاران بايد از رفتار حرفه‌اي برخوردار بوده و از تحليل هاي بنيادي استفاده كنند، همچنين مقطعي و كوتاه مدت هم سرمايه‌گذاري نكنند. از طرف ديگر بايد از سرمايه‌گذاري در شركت‌هايي كه به دليل عدم فعاليت و افزايش سودآوري با رشد شتابان قيمت سهام روبرو شده‌اند خودداري كرده و با دقت بيشتري سرمايه‌گذاران كنند.

*شورا وارد بحث فاركس نشده اما...

فارس: سازمان بورس و اوراق بهادار در حالي با صدور اطلاعيه‌اي فعاليت بازار فاركس در ايران را غيرقانوني اعلام كرده كه بسياري از فعالان اين بازار با اشاره به قدمت و كاركرد اين بازار در دنيا معتقددند نبايد تر و خشك با هم سوزانده شوند. اين گروه ضمن دفاع از تصميم سازمان بورس براي جلوگيري از سوء استفاده از فعاليت‌هاي هرمي بر اين باورند مي‌توان از طرق مختلف نسبت به ساماندهي بازار فاركس در ايران اقدام كرد.در اين ميان آيا شوراي عالي بورس به اين موضوع ورود كرده است؟

پورابراهيمي: تا آنجايي كه اطلاع دارم شوراي عالي بورس به اين موضوع ورود پيدا نكرده است و شايد در ماموريت‌هايش نبوده و نباشد اما سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر چنين تصميمي را گرفته است. چون مسئولان سازمان معتقدند بازار فاركس شبيه شركت‌هاي هرمي بوده و باعث خروج منابع ارزي كشور شده است،بنابر اين فعاليت آن در كشور متوقف و غيرقانوين اعلام شد.
در اين ميان شكي نيست كه چنين تصميمي به بازار سرمايه و اقتصاد كشور كمك خواهد كرد اما اينكه همه فعاليت‌هاي اين بازار بايد قطع شود موضوع بعدي است كه به نظر مي‌رسد مي توان ‌با بررسي بيشتر ابعاد آن، تصميم جامع‌تري گرفت،بنابر اين بايد مكانيزم و راهكار بهتري را با هدف تقويت بازار سرمايه و جلوگيري از سفته بازي و خروج منابع ملي و حتي با در نظر گرفتن اينكه چنين بازاري مي‌تواند دوره آموزشي براي برخي باشد، تدبيري كرد تا هم اهداف سازمان محقق شود و هم محدوديت‌هايي كه به شكل كنوني ايجاد شده مطرح نباشد.

فارس: آيام موضوع فاركس در شوراي عالي بورس مطرح نشده و در آينده هم نخواهد شد؟

پورابراهيمي: ببينيد اين مسئله در دستور كار شورا نيست. ولي اگر سازمان بورس خواهان اظهار نظر از اين شورا باشد مي‌توان آن را بررسي كرد. همانطور كه گفتم و تا جايي كه اطلاع دارم چنين مسئله ايي مطرح نشده است.
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر