بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۲۰ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۱:۴۵
کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با بورس‌نیوز بررسی کرد؛

جذابیت پرتفوی ترکیبی طلا، گواهی سپرده کالایی و سهام

سرمایه گذاری
یک کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به اثر مستقیم رشد نرخ ارز بر قیمت طلا، گواهی‌های سپرده کالایی و درآمد شرکت‌های صادرات‌محور گفت: در صورت تداوم شرایط فعلی، نرخ ارز می‌تواند تا پایان سال ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد کند و در این شرایط، علاوه بر دارایی‌های مبتنی بر طلا، بخشی از سهام شرکت‌های فعال در زنجیره صنایع فلزی و پتروشیمی نیز از افزایش قیمت‌ها منتفع خواهند شد.
کد خبر : ۳۰۷۶۷۹

ندا کریمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با خبرنگار بورس‌نیوز، درباره عوامل مؤثر بر روند صعودی نرخ ارز اظهار کرد: روند صعودی دلار اثر مستقیمی بر قیمت طلا و گواهی‌های سپرده کالایی دارد؛ به‌طوری که بخش عمده نوسانات طلا در بازار آزاد و حتی بازار بورس کالا، با نوسانات نرخ ارز همگراست. از سوی دیگر، با توجه به محدودیت نگهداری دلار برای اشخاص حقیقی، بخشی از افراد به‌عنوان جایگزین به سمت طلا یا دارایی‌های مبتنی بر طلا حرکت می‌کنند.

وی افزود: در میان شرکت‌های تولیدی نیز می‌توان دو گروه اصلی را از یکدیگر تفکیک کرد. گروه نخست شرکت‌هایی هستند که محصولات آنها با توجه به ماهیت، میزان تولید داخلی یا اهمیتشان، بر مبنای دلار آزاد قیمت‌گذاری می‌شود و نرخ محصولات آنها با سرعت بیشتری تحت تأثیر نوسانات بازار آزاد ارز قرار می‌گیرد. گروه دوم نیز شرکت‌هایی هستند که محصولاتشان بر اساس نرخ دلار مرکز مبادله ارز قیمت‌گذاری می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: نرخ دلار مرکز مبادله نیز معمولاً با افزایش فاصله نسبت به نرخ بازار آزاد، روند صعودی خود را آغاز می‌کند. در حال حاضر نیز این نرخ روزانه حدود ۵۰۰ تومان افزایش داشته و طی دو ماه اخیر از محدوده ۱۴۸ هزار تومان به حدود ۱۶۲ هزار تومان رسیده که نشان‌دهنده رشدی حدود ۱۰ درصدی است. بنابراین شرکت‌هایی که محصولاتشان بر مبنای نرخ مرکز مبادله قیمت‌گذاری می‌شود نیز به مرور از افزایش نرخ ارز تأثیر خواهند پذیرفت.

کریمی ادامه داد: در دوره‌هایی که رشد نرخ ارز اتفاق می‌افتد، محصولات فلزی و پتروشیمی در بورس کالا نیز معمولاً با رقابت مواجه می‌شوند. در نتیجه، اگرچه قیمت پایه این محصولات بر اساس نرخ دلار مرکز مبادله تعیین می‌شود، اما در صورت شکل‌گیری رقابت، محصولات در عمل با نرخ دلاری بالاتر از نرخ پایه معامله خواهند شد. بنابراین این گروه‌های صنعتی نیز می‌توانند به مرور جذاب شوند و اگر از سایر صنایع و شرکت‌ها عقب مانده باشند، گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشند.

وی خاطرنشان کرد: در ادامه زنجیره تولید نیز شرکت‌های انتهای زنجیره در صنایعی مانند مس، آلومینیوم و فولاد قرار دارند. با افزایش هزینه مواد اولیه، قیمت محصولات این شرکت‌ها نیز در نهایت افزایش پیدا می‌کند و این شرکت‌ها می‌توانند از رشد قیمت‌ها منتفع شوند. بنابراین اثر افزایش نرخ ارز تنها به شرکت‌هایی که مستقیماً با دلار آزاد قیمت‌گذاری می‌شوند محدود نیست و در بخش‌های مختلف زنجیره تولید نیز خود را نشان می‌دهد.

این کارشناس بازار سرمایه درباره چشم‌انداز نرخ ارز تا پایان سال گفت: پیش‌بینی نرخ ارز در آینده کار ساده‌ای نیست و این متغیر به‌شدت تحت تأثیر شرایط سیاسی و انتظارات اقتصادی قرار دارد. با این حال، با توجه به تورم حاکم بر کشور که در حال حاضر ماهانه در محدوده ۳ تا ۴ درصد قرار دارد، می‌توان انتظار داشت نرخ ارز از سطوح فعلی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد رشد کند؛ البته این برآورد مشروط به تداوم شرایط فعلی و نبود تغییرات عمده در متغیرهای سیاسی و اقتصادی است.

کریمی درباره تداوم رشد قیمت طلا با وجود حباب منفی نسبت به انس جهانی اظهار کرد: نرخ ارز یکی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر قیمت طلا در بازار داخلی است و به همین دلیل حتی در شرایطی که قیمت جهانی طلا با محدودیت‌هایی مواجه باشد، رشد نرخ دلار می‌تواند از قیمت طلا در بازار داخلی حمایت کند. بنابراین تا زمانی که کاهش قابل‌توجهی در قیمت جهانی طلا رخ ندهد، می‌توان انتظار داشت رشد نرخ ارز همچنان به رشد طلا در بازار آزاد و دارایی‌های مبتنی بر طلا کمک کند.

وی افزود: در چنین شرایطی، افزایش نرخ ارز علاوه بر بازار طلا، می‌تواند بر عملکرد شرکت‌های بازار سرمایه نیز اثرگذار باشد. شرکت‌هایی که محصولات آنها مستقیماً با نرخ‌های ارزی قیمت‌گذاری می‌شوند، از افزایش نرخ فروش منتفع خواهند شد و در سایر بخش‌های زنجیره نیز افزایش قیمت مواد اولیه و محصولات می‌تواند به تدریج خود را در درآمد شرکت‌ها نشان دهد.

کریمی در پایان گفت: با توجه به همزمانی روند صعودی نرخ ارز، طلا و بازار سرمایه، نمی‌توان سرمایه‌گذاری را صرفاً به یک بازار محدود کرد. با در نظر گرفتن شرایط موجود و در صورتی که قیمت جهانی طلا کاهش قابل‌توجهی نداشته باشد، می‌توان انتظار داشت هم طلا و گواهی‌های سپرده کالایی و هم بخشی از سهام بازار سرمایه از این شرایط منتفع شوند. بنابراین در شرایط فعلی، پرتفویی متشکل از طلا، گواهی سپرده کالایی و سهام می‌تواند جذاب باشد.

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر
captcha