بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۶:۵۰
کد خبر : ۱۱۸۰۷۹

دنياي اقتصاد- احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در دفاع از تصمیم نمایندگان مجلس براي افزايش گاز مصرفي پتروشيمي‌ها، آن را «جلوگیری از ویژه‌خواری در پتروشیمی‌ها» خوانده و افزوده است: «قیمت‌گذاری گاز برای پتروشیمی‌ها، به‌عنوان سوخت، تابع سیاست‌های ترجیحی بخش صنعت است، اما فروش گاز به‌عنوان خوراک به قیمت پایین، سود این صنعت را به نحو بسیار غیرمعقولی بالا برده است.» نظرات این نماینده مجلس در شرایطی است که چندی پیش، حسن روحانی در سخنرانی خود در اجلاس «داووس»، از «ارائه گاز ارزان‌قیمت به سرمایه‌گذاران خارجی طرح‌های پتروشیمی» به‌عنوان یک سازوکار «تشویقی برای حضور در ایران» یاد کرده بود. با توجه به این اظهارات می‌توان فحوای کلام رئیس‌جمهور را «مخالفت با دخالت مجلس در قیمت‌گذاری کالا» عنوان کرد. كارشناسان معتقدند که این مصوبه مجلس، «روند کارشناسی در کمیسیون‌های مختلف مجلس» را طی نکرده است و به همين دليل مصوبه‌اي كارشناسي محسوب نمي‌شود. همچنين، همين كارشناسان معتقدند «به جای اینکه به موضوع تخفیف نرخ خوراک پتروشیمی به‌عنوان اعطای رانت نگاه شود، باید آن را یک مشوق برای جذب سرمایه‌ها به سمت صنعتی به‌حساب آورد که مزیت نسبی اقتصاد ایران در شرایط رکود فعلی است.»

گروه خبر- حدود یک هفته پس از تصمیم مجلس برای «نرخ پایه خوراک پتروشیمی‌ها» که منجر به افزایش هزینه‌های مواد اولیه در این بخش از صنایع نوپای پتروشیمی در سال آینده خواهد شد؛ احمد توکلی، نماینده عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در یادداشتی که وب‌سایت «الف» آن را منتشر کرده، از تصمیم مجلس شوراي اسلامي دفاع کرده و آن را «مقابله با ویژه‌خواری در صنعت پتروشیمی» خوانده است.
همزمان، در بازار سرمایه گفته می‌شود که پیش‌بینی جهش ناگهانی و دور از انتظار نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در سال آینده، موجب کاهش سود انتظاری این صنعت و کاهش ارزش سهام شرکت‌های پتروشیمی در بازار سرمایه شده و بر کل بازار سرمایه اثر منفی خود را نشان داده‌است؛ حتی زمزمه‌هایی مبنی بر دریافت مابه‌التفاوت سال 92 نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در مقایسه با سال 92 نیز شنیده می‌شود که ممکن است شرایط این شرکت‌ها را با چالش‌های جدیدی روبه‌رو سازد. با اینکه برخی از دیدگاه‌ها در مجلس، مصوبه اخیر برای دریافت پول بیشتر از خوراک پتروشیمی‌ها را در شرایط فعلی اقتصاد کشور «مبارزه با رانت» و «ویژه‌خواری» می‌خوانند؛ اما برخی کارشناسان معتقدند که این اقدام مجلس، از آنجا که به‌طور مستقیم بر رونق بازار بورس اثر منفی می‌گذارد، در درازمدت بر روند ايجاد ثبات در سطح اقتصاد کلان اثر منفی خواهد گذاشت و احتمال سرازیر شدن نقدینگی به بازار طلا ، ارز و ایجاد تنش و بی‌ثباتی در این بازارها و به تبع آن، کل اقتصاد را افزایش خواهد داد.
استدلال توکلی
احمد توکلی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در گزارشی از روند بررسی و تصویب قیمت 13سنتی خوراک پتروشیمی‌ها در سال آینده، مدعی شده که مصوبه ابتدایی مجلس مبنی بر قیمت 15 سنت برای هر مترمکعب گاز در پتروشیمی‌ها «با تلاش برخی عوامل دولت و سهامداران پتروشیمی‌ها» و «شبهه تعارض صدر و ذیل بند ذی‌ربط» به شورای نگهبان رسید و موجب شد که نسبت به آن ابهام پیدا شود. او اضافه کرده است: « در جلسه ۲۶ بهمن، کمیسیون تلفیق، برای رفع ابهام، با جوسازی‌های رسانه‌ای روزهای قبل، کف قیمت را حذف کرد. به تذکرات آیین‌نامه‌ای ما نیز توجه نکردند. روز ۲۷ بهمن در جلسه علنی کوشش فراوانی به خرج داده شد که باقیمانده بند مزبور بی‌خاصیت‌تر شود تا پتروشیمی‌ها محدود نگردند، ولی با توضیحات نمایندگانی که این وضع را مصداق بارز ویژه‌خواری می‌دانستند، مجلس با حامیان پتروشیمی‌ها همراه نشد. سرانجام با هماهنگی خوب عده‌ای... پیشنهاد دکتر نادران که کف قیمت ۱۳ سنت بود... به تصویب رسید.» این چهره اقتصادی مجلس، دلیل نوشتن این یادداشت را «ابهامات ایجادشده پس از غوغاسالاری صاحبان منفعت» عنوان کرده و افزوده است: «قیمت‌گذاری گاز برای پتروشیمی‌ها، به‌عنوان سوخت، تابع سیاست‌های ترجیحی بخش صنعت است، اما فروش گاز به‌عنوان خوراک به قیمت تقریبا مفت (حدود ۵/۲ سنت در هر مترمکعب)، سود این صنعت را به نحو بسیار غیرمعقولی بالا برده است.» به گفته توکلی «بی‌میلی نسبت به تکمیل زنجیره تولیدات پتروشیمیایی، آلودگی محیط‌زیست و وارداتی بودن و ویژه‌خواری یا رانت‌خواری» از جمله زیان‌هایی است که ارزان بودن قیمت گاز در پتروشیمی‌ها ایجاد می‌کند. او همچنین در پاسخ به استدلال مخالفان مصوبه دولت نیز به چند نکته اشاره کرده است. مخالفان این مصوبه مجلس (که روز گذشته در شورای نگهبان به تایید رسید و حالا دولت ملزم به اجرای آن است) معتقدند که «این دخالت‌ها ارزش سهام را پایین آورده و به سهامداران جزء آسیب وارد کرده و به تبع آن ارزش بازار بورس را کاهش داده است. ضمن اینکه افزایش قیمت خوراک پتروشیمی‌ها، قدرت رقابت را از پتروشیمی ایران در مقابله با کشورهایی مانند قطر و عربستان می‌گیرد.» این نماینده اصولگرای مجلس «جوسازی سهامداران» را موجب افت شاخص‌ها پس از افزایش قیمت خوراک پتروشیمی‌ها دانسته و اضافه کرده است: «اگر قرار باشد با بخشش منابع عمومی سوددهی بنگاه‌ها را افزایش دهیم و از این طریق ارزش دارایی بورس را بالا ببریم، چرا فقط پتروشیمی؟ به همه بنگاه‌های اقتصادی حاضر در بورس مثلا سوخت مجانی بدهید؛ همان نتیجه حاصل می‌شود و می‌توانیم بیشتر تفاخر کنیم.» او همچنین ارزان فروشی گاز خوراک پتروشیمی‌ها در کشورهای همسایه ایران را «کاملا غیرمستند» خوانده و افزوده است: «نبود قدرت رقابت در بنگاه‌های ما به‌دلیل قیمت نیست و علل مهم دیگری مانند بالاتر بودن مخاطرات سرمایه‌گذاری، هزینه بیشتر بیمه فاینانس، بالاتر بودن سود تسهیلات دریافتی و تاخیرهای طولانی در زمان به بهره‌برداری رسیدن واحدها دارد.»
نظر مخالفان
یادداشت احمد توکلی در دفاع از تصمیم مجلس برای قیمت پایه گاز در پتروشیمی‌ها، در حالی منتشر می‌شود که حسن روحانی در سخنرانی خود در اجلاسیه داووس، از «ارائه گاز ارزان‌قیمت به سرمایه‌گذاران خارجی طرح‌های پتروشیمی» در ایران خبر داد و با این ساز و کار آنها را تشویق به حضور در ایران کرد. برخی کارشناسان می‌گویند «در شرایطی که رئیس‌جمهور با پیشنهاد قیمت‌های ترجیحی خوراک پتروشیمی‌ها به اجلاس داووس سفر کرده و قصد جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی به این بخش را داشته است. تصویب مصوبه‌ای به این اهمیت و با این سطح از تاثیرگذاری، با وجود مخالفت دولت و کمیسیون تلفیق مجلس، در صحن علنی مجلس و اجرای آن از سال آینده انعکاس مناسبی در اقتصاد کلان ایران نخواهد داشت.» به گفته آنها «این‌گونه تصمیمات، ضمن نمایش ناهماهنگی در مجموعه تصمیم‌سازان حاکمیت، اعتماد مردم و سرمایه‌گذاران خارجی را نسبت به قول‌های دولتمردان کاهش داده و ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش خواهد داد. از این منظر، چنین تصمیماتی اثرات مخربی را بر روند جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی در اقتصاد ملی و رشد اقتصادی برجای خواهد گذاشت.»
رخدادهای آینده
در حال حاضر، مجموعه عوامل داخلی و خارجی، سرمایه‌گذاری و تولید را در اقتصاد ایران، به امری پرمخاطره تبدیل کرده‌ است. کارشناسان می‌گویند «در شرایط رکود پردامنه فعلی و ارزیابی منفی فعالان اقتصادی نسبت به آینده، دولت باید از همه ابزارهای در دست خود برای حمایت و تشویق تولید استفاده کند؛ بنابراین به جای اینکه به موضوع تخفیف نرخ خوراک پتروشیمی صرفا از منظر اعطای رانت نگاه شود، باید آن را به عنوان یک مشوق برای جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی به سمت صنعتی دید که مزیت نسبی اقتصاد ایران محسوب می‌شود.» به گفته کارشناسان «اگر از سال آینده، قیمت خوراک پتروشیمی‌ها به صورت یک طرفه افزایش پیدا کند، از طریق کاهش سودآوری یکی از ارکان بازار سهام ایران، موجب کاهش رونق بازار سرمایه خواهد شد و احتمال تحریک بازارهای موازی از جمله طلا و ارز را افزایش خواهد داد.» اگرچه کسی از قیمت فعلی خوراک گاز پتروشیمی‌ها دفاع نمی‌کند، اما به گفته کارشناسان «هر قیمتی که برای خوراک گاز در نظر گرفته شود، لازم است که قیمت‌های فعلی خوراک در یک برنامه چند ساله و به‌صورت تدریجی به قیمت نهایی نزدیک شود.»
اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
هم وطن111
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۳۰
با سلام
بنده چند مدتی است که این جربان را دنبال میکنم لازم دیدم که به عنوان یک شهروند ایرانی این مطلب را بنویسم:
جناب آقای توکلی ودوستانش برای نظریه خود اصلان توجیه اقتصادی ندارند صرفابه خاطراین با افزایش قیمت موافقند ودنبال میکنند که یک عده از رانت قیمت پایین استفاده میکنند.
جناب آقای توکلی شما مگر نمیخواهید چرخ صنعت بچرخد ؟چرا وقتی حرف بنزین میشود فورا می فرمایید در فلان کشور قیمت چنین است وچنان است ؟آیا به عنوان یک فرد اقتصادی وقتی قیمت 15سنت را مطرح کردید قیمت ها را در کشورهای منطقه بررسی کردید که در قطر در عربستان در .....وحتی در ترکیه که وارد کننده هست قیمت زیر8سنت است بغیر از ترکیه که 12سنت است؟
چطوریاست که ترکیه گاز وارد شده از ایران را 12سنت به پتروشیمی ها می دهد و ما که خودمان اولادارنده گاز طبیعی در دنیا هستیم 13سنت؟اصلان فکر کردید چطوری صنایع ما میخواهندباآنها رقابت کنند؟
لطفا دست از لجاجت بردارید وبگذارید افراد متخصص کارشان رابکنند تا شاید این مردم نیز همانند دیگران چند روز خوش ببینند.
سهامدار حقیقی
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۵
باسلام به مدیر سایت بورس نیوز که نظرات را منتشر می نماید .اینجانب به عنوان سهامدار حقیقی و کسی که به اقای توکلی رای داده ام حاضر به مناظره در این خصوص می باشم ودر ضمن خود اقای توکلی در قسمت اخر این نوشتار جواب خود را داده و ایراداتی بشرح ذیل به این نوشته وارد است .
1-اقای توکلی سود پتروشیمی را براساس سرمایه ثبتی 1000ریالی نباید در نظر گرفت بلکه براساس ارزش قیمت سهام در بازار باید محاسبه کرد از شما اقتصاد دان انتظار می رود بیشتر در خصوص بورس مطالهه نمائید یا حد اقل روزنامه دنیای اقتصاد را مطالعه نمائید تا مشخص شود بازگشت سرمایه بر اساس سود دهی چقدر می باشد .سهم خلیج فارس در دولت گذشته فروخته شد سهامدار 17000ریال سهام ان را می خرد سود 70ریالی می گیرد .
2-اقای توکلی در کجای دنیا کدام اقتصاد بجز اقتصاد کمونیستی دولت برای کار اقتصادی بازدهی سود 25 درصد مشخص می کند ایا این کار شما منجر به افت تولید نمی گردد .سود دهی شرکت های قوی براساس تولید بیشتر انها است
3-اقای توکلی شخص شما عضو شورای پول و اعتبار است اگر در شهر قدم بزنی و پشت شیشه های بانک ها را مشاهده کنی هرروز قیمت های کوتاه مدت روز شمار تصاعدی بالا می رود ایا شما به عنوان یک اقتصاد دان نمی دانید که پرداخت سود بالای روز شمار معادل نابودی اقتصاد می باشد از طرفی پرداخت اینگونه سود ها هزینه احداث پتروشیمی را بالا می برد
4-اقای توکلی ایا شما نمی دانید صنایع پتروشیمی وام های ارزی را که قبلاٌ گرفته اند باید امروز با نرخ ارز مبادله ای پرداخت نمایند
5-اقای توکلی کدام ادم عاقلی حاضر به سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی باسود 25 درصد می باشد در صورتیکه اگر سپرده 2ساله بانکی باز کند در سر رسید 55 درصد سود می گیرد (پرداخت سود شرکت های بورسی اصولاٌ 2سال طول می کشد تا 6 ماه بعد از پایان سال مالی برگزاری مجمع +بعد از مجمع تا 6 ماه پرداخت سود)
6-جناب اقای توکلی شما نماینده مردم اصل 44 را باطل نمائید و تمام امور پتروشیمی را دولتی کنید و ان را به افرادی همچون بابک زنجانی بسپارید که هم اکنون بعد از 20روز مشخص گردیده سهم هر ایرانی 110هزارتومان از پول نفت بابک زنجانی است بعد از بازجوئی این رقم به یک میلیون تومان هم می رسد .این افراد از صدقه سر شما و دولت عدالت محور اقای احمدی نژاد که شما سینه چاک او بودید روئیده اند
7-اقای توکلی بینی وبین الله ایا هدف شما از اینگونه تصمیمات جهت قیمت گذاری نرخ خوراک پتروشیمی جبران شکست اصول گرایان در انتخابات ریاست جمهوری 92نیست وهدف اصلی کاهش اشتغال و ضربه زدن به دولت اقای روهانی نیست
8-اقای توکلی شما چندین دوره نماینده مردم می باشید چرا امسال به فکر افزایش 700درصدی خوراک پتروشیمی افتادید
9-اقای توکلی ایا شما درخصوص پراید 20میلیون تومانی نمی توانید موضع بگیرید چرا به صنعت خودرو خیانت می کنید و تعرفه خودرو خارجی را هرسال بالا می برید مگر قرار نبود تعرفه هرسال پائین بیاید.
10-اقای توکلی مردم منتظر پاسخ شما در خصوص دریافت زمین غیر انتفاعی شهرک غرب و استفاده از ارز دولتی که سهمیه چند نفر را استفاده کرده اید می باشند
سعید
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۲
آقای توکلی
عمر تمام شد بیا برای یکبار هم که شده مستند ادعا کن! فردا باید پاسخگو باشی.
کریم نصیر ی
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۶
با سلا م درکجا ی دنیا بیکبا ره با چندبرابر کردن قیمتی که عمده مصرف صنایعی به اهمیت پتروشیمی است ان را باین حال وروزمیاندازند امیدوارم گوش شنوائی پیدا شود و بداد این صنعت برسد
حمید
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۹
بازار آزاد بی شک قیمت ترجیحی را بر نمی تابد، ولی این قضیه مثل آن است که پدر یا مادری به فرزندشان روزانه پول تو جیبی بی حساب بدهند و ناگهان یک شبه آن را قطع کنند؛ اصلاح ناگهانی این مسائل صحیح نیست و نشانه ناآگاهی افرادی مثل آقای توکلی نسبت به روانشناسی سرمایه گذاری است. البته سابقه ندانم کاری های آقای توکلی و همفکرانشان در مخالفت با افزایش تدریجی قیمت ها و تغییر دیدگاه این افراد پس از مدتی کوتاه از ذهن ها پاک نشده است و همچنان در حال حظ بردن از نتایج آن هستیم! اگر بناست که این، به زعم آقای توکلی رانت خواری برچیده شود، لازم است نرخ فروش محصول نهایی هم آزاد شود. ضمنن، گمان می کنم اگر آقای توکلی و نمایندگان مردم نگران حقوق موکلانشان هستند، همان تلاش های بی وقفه را هم کمی صرف اخذ مالیات از نهادهای بزرگی کنند که از منابع، اراضی و ... این سرزمین و شهروندانش استفاده می کنند، ولی نه حسابی پس می دهند و نه قرانی مالیات پرداخت می کنند. این مالیات اگر دریافت شود، خیلی از مشکلات کشور تسهیل می شود، عدالت بهتر رعایت می گردد، حقوق شهروندان کمتر ضایع خواهد شد و چنین بار سهمگین مالیاتی بر دوش حقوق بگیر که کمترین درآمد را با بیشترین درصد مالیات دارد، نخواهد افتاد.
حمید
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۲
بازار آزاد بی شک قیمت ترجیحی را بر نمی تابد، ولی این قضیه مثل آن است که پدر یا مادری به فرزندشان روزانه پول تو جیبی بی حساب بدهند و ناگهان یک شبه آن را قطع کنند؛ اصلاح ناگهانی این مسائل صحیح نیست و نشانه ناآگاهی افرادی مثل آقای توکلی نسبت به روانشناسی سرمایه گذاری است. البته سابقه ندانم کاری های آقای توکلی و همفکرانشان در مخالفت با افزایش تدریجی قیمت ها و تغییر دیدگاه این افراد پس از مدتی کوتاه از ذهن ها پاک نشده است و همچنان در حال حظ بردن از نتایج آن هستیم! اگر بناست که این، به زعم آقای توکلی رانت خواری برچیده شود، لازم است نرخ فروش محصول نهایی هم آزاد شود. ضمنن، گمان می کنم اگر آقای توکلی و نمایندگان مردم نگران حقوق موکلانشان هستند، همان تلاش های بی وقفه را هم کمی صرف اخذ مالیات از نهادهای بزرگی کنند که از منابع، اراضی و ... این سرزمین و شهروندانش استفاده می کنند، ولی نه حسابی پس می دهند و نه قرانی مالیات پرداخت می کنند. این مالیات اگر دریافت شود، خیلی از مشکلات کشور تسهیل می شود، عدالت بهتر رعایت می گردد، حقوق شهروندان کمتر ضایع خواهد شد و چنین بار سهمگین مالیاتی بر دوش حقوق بگیر که کمترین درآمد را با بیشترین درصد مالیات دارد، نخواهد افتاد.
علیرضا ف
يکشنبه ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱:۳۹
اگر نرخ خوراک آزاد به پتروشیمی میدهید باید محصول آنها را به قیمت نرخ جهانی با تبدیل به ارز مبادله ای از آنها بخرید . نه اینکه گاز نرخ آزاد بدهیم و محصول آنها را نصف قیمت بازارهای جهانی بخرید .