بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۱۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۶
کد خبر : ۱۱۹۰۸۶

مدیرعامل بورس کالای ایران از تامین مالی ۱۸۹ هزار میلیارد ریالی بخش تولید از طریق معاملات سلف در بورس کالا در ۱۱ ماهه امسال خبر داد و گفت: کشف قیمت دو کالای سنگ آهن و قیر در بورس کالای ایران مرجع دنیا شده است.

به گزارش ایرنا، حسین پناهیان در نشستی خبری در کیش افزود: تامین مالی بورس کالا در سال ۹۱ بالغ بر ۱۶۵ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در سال جاری ۱۵ درصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: بورس کالای ایران به منظور نقش آفرینی در بازار سرمایه و در جهت تحقق سند چشم انداز، با تکیه بر نظام سازمانی کارآمد، بهره گیری از فناوری ها و ابزارهای نوین مالی و متنوع و مدیریت ریسک به دنبال افزایش تنوع در کالاها و بازارها و شفاف سازی و تسهیل فرآیندها است و در راستای ارتقا جایگاه این بورس در اقتصاد ملی و تبدیل شدن به مرجع کشف قیمت در کشور و منطقه بوده و درصدد است تا به یکی از بورس های معتبر جهانی تبدیل شود.

وی با اشاره به کارکردهای بورس کالا در اقتصاد ملی از جمله کشف نرخ، مدیریت ریسک نوسانات قیمت، ایجاد فرصت سرمایه گذاری، تسهل تجارت فیزیکی و تامین مالی، گفت: اقدامات و فعالیت های انجام گرفته در بورس کالا به بهبود فضای کسب و کار، گسترش بازارهای مالی و هدایت بانکها به سمت منابع تولید و همچنین گسترش صادرات و ارتقا ظرفیت های مالیاتی و نظام گمرکی می انجامد که از جمله اهداف اقتصادی مرتبط به شمار می رود.

وی گفت: ارزش کل معاملات بورس کالا در دو بازار فیزیکی و مشتقه در یازده ماه و ۱۲ روز سالجاری را بالغ بر ۵۹۱ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: سهم بازار فیزیکی از ارزش کل، بالغ بر ۴۰۲ هزار میلیارد ریال و بازار مشتقه بالغ بر ۱۸۹ هزار میلیارد ریال برآورد شده است.

پناهیان با بیان اینکه سال گذشته حجم معاملات در بازار فیزیکی ۳۱۵ هزار میلیارد ریال بوده و ما در این بخش شاهد رشد بوده ایم، افزود: در بازار مشتقه در سال گذشته حدود ۳۶۳ هزار میلیارد ریال قرارداد سکه منعقد شد و در این بخش کاهش را به علت نوسانات شدید دلار و طلای جهانی تجربه کردیم.

مدیرعامل بورس کالای ایران درباره عملکرد بازار محصولات صنعتی و معدنی، افزود: در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا طی یازده ماهه اخیر ۱۲.۸ میلیون تن انواع کالا به ارزش بالغ بر ۲۱۲ هزار میلیارد ریال داد و ستد شده که حاکی از رشد ۷ درصدی ارزش و افت ۳ درصدی حجم معاملات این دسته از محصولات است.

وی ادامه داد: در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز در یازده ماه اخیر بالغ بر ۱۰ میلیون تن انواع کالا با ارزشی معادل ۱۸۷ هزار میلیارد ریال به فروش رفت که این میزان ۶۱ درصد از نظر ارزش و ۲۵ درصد از نظر حجمی رشد داشته است.

پناهیان افزود: در بخش کشاورزی در یازده ماه اخیر شاهد معامله ۲۶۵ هزار تن انواع کالا به ارزش ۲ هزار و ۷۳۸ میلیارد ریال بودیم که نمایانگر افزایش ۱۰۳ درصدی ارزش و ۴۴ درصدی حجم معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا است.

وی سپس در خصوص حجم معاملات در تالار صادراتی بورس کالا، گفت: در ۱۱ ماه اخیر بالغ بر ۵ میلیون تن انواع کالا به ارزش معادل ۴۳ هزار میلیارد ریال در تالار صادراتی معامله شده و در این بخش نیز رشد ۵۹ درصدی ارزش و ۳۵ درصدی معاملات کاملا مشهود است.

مدیرعامل بورس کالای ایران سپس با اشاره به دست آوردهای بورس کالا طی امسال در حوزه فن آوری اطلاعات و ارتباطات، گفت: در این بخش توسعه زیرساخت ارتباطی با کارگزاران از طریق توسعه شبکهWAN و ایجاد ارتباط دو سویه بورس و دفاتر شرکتهای کارگزاری از طریق شبکه رادیویی، MPLS و وایمکس حاصل شد و با ارتقا سیستم های معاملاتی از راه دور، اقدامات لازم برای راه اندازی معاملات برخط آتی و معاملات بازار فرعی، سلف موازی استاندارد و راه اندازی سامانه معاملات مشتریان خرد صورت گرفت.

وی با اعلام طراحی و پیاده سازی پورتال جدید بورس کالا، گفت: طراحی و ایجاد سیستم پذیرش قبض انبار، ارتقا سیستم های عرضه، نظارت بر بازار آتی و ثبت سفارش و تولید و توسعه سامانه های مغایرت گیری تسویه، سیستم کنترل تعهد عرضه، سیستم تسویه بین بانکی (ستاب) از جمله سایر اقدامات انجام شده در این بخش است.

مدیرعامل بورس کالای ایران درباره پذیرش ۳۵ کالای جدید در بخش فرآورده های نفتی و پتروشیمی ، ۱۱ کالا در حوزه محصولات صنعتی و معدنی و ۷ کالا در بخش وارداتی نیز گفت: طی سال ۹۲ بورس کالای ایران موفق به پذیرش اوراق بهادار مبتنی بر کالا از جمله سلف موازی میلگرد و آتی زیره شد و همچنین انبارهای استان های گلستان و کرمانشاه به منظور آغاز بکار سیستم معاملاتی از طریق قبض انبار پذیرش شد.

وی همچنین به تدوین و ارتقا استاندارد ملی کالای پذیرش شده درسال جاری اشاره کرد و گفت: امسال بورس کالا توانست در سطح ملی استاندارد میلگردهای گرم برای تسلیح بتن و انبارداری برای محصولات فولادی و کشاورزی را با همکاری سازمان ملی استاندارد تدوین نماید.

پناهیان سپس به تشریح مجموعه اقدامات بورس کالا در توسعه بازار بخش کشاورزی پرداخت و اظهار داشت: استقرار نظام انبار داری محصولات کشاورزی و سامانه صدور قبض انبار برای معاملات این دسته از کالاها و ارائه روش قیمت تضمینی به عنوان جایگزین خرید تضمینی محصولات از جمله اقدامات بسیار مهم در این زمینه است و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی کلیه اقدامات مورد نیاز در چارچوب الزامات ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی انجام شده که امیدواریم در سال جدید عملیاتی می شود. ضمن آنکه بورس در این بخش افزایش سطح تعامل با ذینفعان را در دستور کار خود قرار داد و در این راستا جلسات و نشستهای مختلف با حضور مسئولان وزارت جهادکشاورزی، تولیدکنندگان، اتحادیه ها و تشکل ها، خانه کشاورز و شرکتهای سهامی زراعی برگزار شد.

مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: زمینه های عملیاتی راه اندازی معاملات سلف موازی میلگرد به عنوان ابزار مالی نوین فراهم شده و توسعه زیرساختهای بازار به منظور تکمیل زنجیره تولید، توزیع و مصرف محصولات فولادی با راه اندازی سیستم قبض انبار صورت گرفته است.

پناهیان در ادامه با اشاره به تعاملات با دستگاه های ذیربط در خصوص متعادل سازی بازار محصولات پتروشیمی، گفت: در این راستا سقف مجاز تغییر قیمت ۷ گروه کالایی افزایش یافت و خروج دست کم ۳۹ قلم کالای پتروشیمی دارای بازار متعادل از سیستم بهین یاب حاصل شد.

وی سپس به بیان رویکردهای بورس کالا در سال ۹۳ پرداخت و گفت: تعمیق کارکردهای بورس در اقتصاد ملی، افزایش طرفیت بورس کالا در تعامل اقتصاد بین المل و تعامل با نهادهای تصمیم گیر و تصمیم ساز از جمله این رویکردها به شمار می رود.

در پایان این نشست خبری پورتال جدید بورس کالای ایران رونمایی شد.


اشتراک گذاری :
ارسال نظر