{mosimage}عرضه های اولیه گاهاً با مشکلاتی نیز مواجه می شدند . اینطور نیست که هر عرضه اولیه با بازدهی خوبی مواجه شود .عرضه سهام در قیمت بالا نیز نمی تواند تضمینی برای ادامه رشد سهام تلقی شود و باید دید بازار کشش این قیمت را دارد یا خیر ؟!

"> کشف قیمت ؛ واقعی یا تحمیلی!

بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۸۷ - ۰۹:۲۷

کشف قیمت ؛ واقعی یا تحمیلی!

{mosimage}عرضه های اولیه گاهاً با مشکلاتی نیز مواجه می شدند . اینطور نیست که هر عرضه اولیه با بازدهی خوبی مواجه شود .عرضه سهام در قیمت بالا نیز نمی تواند تضمینی برای ادامه رشد سهام تلقی شود و باید دید بازار کشش این قیمت را دارد یا خیر ؟!

کد خبر : ۱۴۲۱۶
کشف قیمت ؛ واقعی یا تحمیلی!

در راستای کاهش تصدی گری دولتی و اجرای اصل 44 قانون اساسی ، طی روز گذشته شاهد عرضه سهام یکی از شرکتهای صدر اصل 44 بودیم . شرکت مخابرات ایران یکی از بزرگترین شرکتهای ارائه دهنده خدمات در زمینه ارتباطات می باشد . این شرکت مادر تخصصی دارای شرکتهای تابعه بسیاری می باشد و می توان گفت که این شرکت در زمینه ارائه خدمات ارتباطی از یک انحصار بی رقیب در کشور برخوردار است .

عرضه سهام این شرکت در بورس که از آن به عنوان بزرگترین معامله تاریخ بورس کشور یاد می شود در اصل از سوی اقتصاددانان اقدام مثبتی عنوان می شود و اکثر کارشناسان و فعالان بازار سرمایه کشور آن را نقطه عطفی در تاریخ معاملات بورس قلمداد می کنند و همانطور که کارشناسان اعلام کرده اند با توجه به گستردگی این شرکت در ارایه خدمات ، از افق روشنی برخوردارمی باشد . اما نکته ای که در این میان نظر ها را به خود جلب می کند ابهامات موجود در عرضه سهام این شرکت می باشد .

صبحتهای زیادی پیرامون چگونگی محاسبه سرمایه شرکت ، میزان سود و گزارشات مالی این شرکت طی روزهای گذشته از سوی مسئولین و کارشناسان درفضای بازار سرمایه مطرح شده بود .

بنابر این گزارش یکی از نکات مبهم این معامله عرضه سهام این شرکت در قیمت 150 تومان است که توسط سازمان خصوصی سازی انجام شد البته بسیاری از این ابهامات با وجود عرضه سهام این شرکت هنوز باقی است . که این مسئله افق سرمایه گذاری در این شرکت را تحت تاثیر قرار داده است و جای آن دارد که مسئولین سازمان خصوصی سازی به عنوان مهمترین سازمان مسئول در این زمینه هرچه زودتر نسبت به رفع این ابهامات و ارائه اطلاعات شفاف اقدام نماید .

در همین راستا دکتر والهی عضو هیات مدیره کارگزاری توسعه عمران فارس در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز گفت : اولین ابهام که در این عرضه وجود دارد نحوه قیمت گذاری سهام شرکت مخابرات می باشد که علی رغم پیگری های سازمان بورس اوراق بهادار و شرکت بورس ، سازمان خصوصی سازی تا کنون از انتشار روش محاسبه قیمت سهام شرکت مخابرات امتناع کرده است . که این خود دلیلی برای ایجاد ابهامات زیادی می گردد .

والهی در مورد دلایل عدم ارائه مدل قیمت گذاری سهام شرکت مخابرات از سوی سازمان خصوصی سازی گفت : شرکت مخابرات در حال حاضر به عنوان یک شرکت هیلدینگ مادر تخصصی می باشد و شاید به دلیل بزرگ بودن این شرکت و مشکل بودن نحوه محاسبه قیمت سهام این شرکت است که سازمان خصوصی سازی از ارائه اطلاعات آن خودداری می نماید.

وی مشکل دوم عرضه مخابرات را عدم اطلاع رسانی شفاف و به موقع عنوان کرد و گفت : صورتهای مالی حسابرسی نشده در آخرین زمان ممکن قبل از عرضه در سایت سازمان قرار گرفته است و این موضوع باعث شده است زمان کمی برای بورس و تحلیل اطلاعات از سوی کارشناسان و فعالان بازار سرمایه وجود داشته باشد .

همچنین دکتر والهی درباره این موضوع که شرکتهایی که قصد وارد شدن به بورس به خصوص بازار اول را دارند باید در دو سال گذشته خود سوده باشند و عدم تطابق این قانون با وضعیت شرکت مخابرات گفت : این شرکت در سال 85 زیان ده بوده است اما از سال 86 بر اساس صورتهای مالی اعلام شده 39 ریال سود اعلام کرده است .

این در حالی است که شرکت مخابرات به دلیل زیان انباشته درصورتهای مالی خود مجاز به تقسیم سود نمی باشد . و از سوی دیگر نیز به دلیل بالاتر بودن سود شرکتهای تابعه مخابرات از خود شرکت مادر تخصصی، شرکت مخابرات مجاز به تقسیم سود نمی باشد .

براین اساس با توجه به فرهنگ سرمایه گذاران بورس کشور و توجه سرمایه گذاران به EPS شرکتها این مسئله نکته مثبتی برای شرکت مخابرات قلمداد نمی گردد.

وی دلیل عرضه سهام این شرکت در تابلو اصلی بورس با توجه به عدم سود دهی این شرکت را اصرار دولت بر انجام این معامله عنوان کرد . والهی سرمایه گذاری در شرکت مخابرات را با توجه به طرحهای توسعه ای این شرکت و همچنین حمایتهای دولتی را با دید بلند مدت بسیار مناسب ارزیابی کرد .

وی نکته مهم درادامه روند رو به رشد این شرکت را توجه به مسئله روز آمد کردن تاسیسات و ارائه خدمات نوین دانست و گفت با توجه به شکل گیری اپراتورهای دوم و سوم در کشور و ایجاد فضای رقابتی ، شرکت مخابرات در طی سالهای اخیر مجبور به کاهش تعرفه های خدماتی خود شده است که این موضوع کاهش در درآمدهای شرکت را به دنبال داشته است . شرکت مخابرت می تواند با گسترش و تنوع بخشیدن به خدمات خود می تواند درآمدهای خود را افزایش دهد .

به گزارش بورس نیوز مازیار حقیقی یکی دیگر از کارشناسان بازارسرمایه و قائم مقام مدیر عامل کارگزاری آبان در مورد چگونگی عرضه سهام شرکت مخابرات به خبرنگار بورس نیوز گفت : یکی از روشهای شناخته شده برای قیمت گذاری سهم شرکتها محاسبه قیمت از طریق سود شرکت می باشد زیرا که تمامی عملکرد هر شرکت طی دوره مالی خود در سود شرکت نمایان می شود . البته روشهای دیگری نیز برای قیمت گذاری سهام یک شرکت وجود دارد که ممکن است فاکتورهای دیگر نقش مهمتری را در آن بازی کنند .

حقیقی نیز مشکل عمده عرضه سهام شرکت مخابرات را عدم شفافیت در اطلاعات این شرکت دانست و گفت مهمترین وظیفه سازمان خصوصی سازی در این زمینه ارائه اطلاعات شفاف و به موقع می باشد .

وی در مورد پیش بینی های صورت گرفته در مورد قیمت سهام شرکت مخابرات نیز گفت : هر کارشناس و سرمایه گذار با توجه به شرایط خاص خود اقدام به تحلیل اطلاعات می نماید و از دیدگاه خود به ارائه یک قیمت مناسب می پردازد البته در صورتی که اطلاعات به صورت شفاف ارائه گردد نظرات مختلف ارائه شده از همبستگی خوبی برخوردار خواهد شد که در این صورت می توان گفت که قیمت هر سهم با کمترین خطا و به صورت کارشناسی بدست آمده است .

وی در مورد سهام شرکت مخابرات در قیمت گذاری 150 تومان گفت : عرضه های اولیه گاهاً با مشکلاتی نیز مواجه می شدند . اینطور نیست که هر عرضه اولیه با بازدهی خوبی مواجه شود .

عرضه سهام در قیمت بالا نیز نمی تواند تضمینی برای ادامه رشد سهام تلقی شود و باید دید بازار کشش این قیمت را دارد یا خیر ؟! که این موضع در روزهای آینده به خوبی نمایان می شود .

حقیقی نیز ارائه اطلاعات شفاف را فاکتور تعیین کننده در بدست آمدن ارزش و قیمت حقیقی هر سهم توسط کارشناسان دانست و گفت :عرضع موفق عرضه ای است که با توجه به کشش بازار و دید بلند مدت و در قیمت مناسب صورت گیرد . در این صورت است که دوطرف معامله از انجام این معامله منتفع خواهند شد .

وی از ایجاد کنسرسیوم هایی برای خرید سهام شرکت مخابرات خبر داد و گفت : حضور سرمایه گذاران خارجی در این معامله و ورود نقدینگی جدید برای انجام این معامله افق سرمایه گذرای در شرکت مخابرات را روشن ساخته است .

در پایان به نظر می رسد سازمان خصوصی سازی با ارائه اطلاعات به موقع و شفاف به جای هشدار به کارشناسان درباره خط دهی به بازار گام موثری را در ایفای نقش خود دراجرای اصل 44 قانون اساسی بردارد .

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر