بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۵
در پنجمین همایش مالی اسلامی مطرح شد:

کوتاه‌تر شدن مسیر تامین مالی صنایع با اوراق گام

به گفته امیر هامونی تامین سرمایه در گردش تک ‌به‌ تک نهادهای تولیدی از شبکه پولی و مالی نیازمند صرف زمان زیادی است که باعث می‌شود سرعت تولید به مراتب کمتر شود اما اوراق گام می‌تواند این روند زمانبر را به شدت کاهش دهد و این مهم‌ترین ویژگی اوراق گام است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
کد خبر : ۲۰۱۹۰۹

به گزارش بورس نیوز، نشست تخصصی «نقش اوراق گام در تامین مالی و رونق تولید» در جریان پنجمین همایش مالی اسلامی با موضوع بازار مالی اسلامی، رونق تولید، چالش‌ها و راهکارها صبح امروز در دانشگاه الزهرا برگزار شد.

کوتاه‌تر شدن مسیر تامین مالی صنایع با اوراق گام

 صالح‌آبادی رئیس انجمن مالی اسلامی در آغاز این همایش با اشاره به اینکه ۵۲ مقاله به دبیرخانه این انجمن ارسال شد، گفت: پس از داوری این مقالات ۱۸ مقاله تایید شد که به چاپ می‌رسد.

 صالح‌آبادی ایجاد پایگاه جامع مالی اسلامی را از اقدامات مهم انجمن مالی اسلامی دانست و افزود: طراحی دوره‌های آموزشی MBA و DBA از کارهای مهم این انجمن بوده که با همکاری سازمان بورس، دانشگاه امام صادق و یک موسسه آموزشی در مالزی طراحی شد و ۳‌ دوره موفق DBA داشتیم که در این دوره‌ها ۵۲‌ دانش‌پذیر در حال تحصیل هستند.

او در ادامه ابراز امیدواری کرد که در حوزه بیمه نیز مانند بازار سرمایه کمیته‌های فقهی تشکیل شود و گفت: همچنین راه‌اندازی اوراق گام، نوید این را خواهد داد که شورای فقهی در زمینه تامین مالی در بازار پول نیز موفق عمل کند.

 

در این نشست مدیرعامل فرابورس مهم‌ترین ویژگی اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) در زمینه تامین مالی یک صنعت را کوتاه کردن فرایند تامین مالی عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال اگر در زنجیره ارزش و تامین یک صنعت ۱۰ شرکت داشته باشیم و محصول هر شرکت، مواد اولیه شرکت بعدی باشد، هنگامی که این شرکت‌ها برای تامین مالی به بانک و بازار سرمایه مراجعه می‌کنند یا به دنبال اخذ وام یا در پی عرضه اولیه سهام خود در بازار سرمایه هستند، طی کردن این پروسه به احتمال زیاد ده‌ها ماه به طول می‌انجامد.

به گفته امیر هامونی تامین سرمایه در گردش تک ‌به‌ تک نهادهای تولیدی از شبکه پولی و مالی نیازمند صرف زمان زیادی است که باعث می‌شود سرعت تولید به مراتب کمتر شود اما اوراق گام می‌تواند این روند زمانبر را به شدت کاهش دهد و این مهم‌ترین ویژگی اوراق گام است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

هامونی با اشاره به ملاحظات حقوقی این اوراق گفت: مطابق با ماده ۲۶ قانون رفع موانع تولید، معاملات ثانویه تمامی اوراق منتشرشده باید در بازار سرمایه انجام شود و از آنجا که یک‌ششم زمان مربوط به پروسه تامین مالی اوراق گام در خصوص تهاتر میان اجزای تامین در بازار پول صوت می‌گیرد؛ مابقی زمان حضور این اوراق در بازار سرمایه پنج‌ششم کل دوره تامین مالی آن خواهد بود.

مدیرعامل فرابورس در ادامه افزود: دستورالعمل اجرایی پذیرش و معاملات اوراق گام تدوین شده که قرار است به تصویب هیات‌مدیره سازمان بورس برسد.

او با اشاره به اهمیت رتبه‌بندی اعتباری و لزوم جدی گرفتن آن بیان کرد: لازم است بانک‌ها شرکت‌ها را به کمک موسسات اعتباری رتبه‌بندی کنند؛ چراکه از این طریق ریسک بانک‌ها مدیریت می‌شود. البته باید میان اعتبارسنجی یا Credit Scoring و رتبه‌بندی اعتباری یا Credit Rating تمایز قائل شد و شرکت‌های رتبه‌بندی اعتباری دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار می‌توانند مفید باشند.

مدیرعامل فرابورس همچنین پیشنهاد کرد که از ظرفیت تامین سرمایه‌ها و بانک‌های سرمایه‌گذاری استفاده شود تا به عنوان ناشر اوراق گام فعالیت کنند.

هامونی اقدامات لازم برای ورود اوراق گام به فرابورس ایران را این‌گونه برشمرد: ابتدا باید این ابزار به عنوان ورقه بهادار مبتنی بر فقه در کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به تصویب برسد. سپس این ابزار به عنوان ورقه بهادار قابل معامله مطابق با بند 24 ماده یک قانون بازار اوراق بهادار در شورای عالی بورس و اوراق بهادار تصویب شود. گام بعدی تصویب دستورالعمل اجرایی پذیرش و معاملات گام در فرابورس ایران است و آخرین مرحله نیز با اتصال سامانه سیمای بانک مرکزی به سامانه فرساد فرابورس ایران به سرانجام می‌رسد.

او در پایان با اشاره به اقدامات موثر و لازم توسعه‌‌ای برای اوراق گام گفت: راه‌اندازی بازار قرارداد توافق بازخرید بر روی این اوراق، استفاده از ظرفیت‌های شرکت‌های تامین سرمایه در انتشار آن‌ها، توسعه استفاده از خدمات موسسات رتبه‌بندی اعتباری و طراحی بازار اوراق بنجل (Junk Bond) برای کاهش مخاطرات اوراق نکول از جمله اقداماتی است که می‌تواند به توسعه اوراق گام منجر شود.

 

میزبانی فرابورس از معاملات ثانویه اوراق گام

حمید زمان‌زاده معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی نیز در نشست تخصصی نقش اوراق گام در تامین مالی و رونق تولید، اوراق‌ گام را یکی از ابزارهای جدید و کارآمدی دانست که در شورای پول و اعتبار به منظور تامین مالی بنگاه‌های تولیدی به تصویب رسیده و معاملات ثانویه آن در فرابورس انجام خواهد شد.

زمان‌زاده با بیان اینکه با توجه به شرایط کنونی کشور و وضعیت تحریم‌ها، چالش‌هایی برای تامین مالی بنگاه‌های تولیدی داریم، گفت: سه چالش اصلی؛ نیاز واحدهای تولیدی به سرمایه در گردش بیشتر برای حفظ سطح قبلی تولید با توجه به افرایش قیمت‌ها در دو سال گذشته، نشت تسهیلات اعطایی از بخش مولد به غیر مولد و مشکل تامین اعتبار بانک‌هاست که نقدینگی برای حمایت از تولید ندارند.

او از اهداف طراحی اوراق گام را رفع موانع پولی تولید، هدایت منابع مالی به فعالیت‌های مولد اقتصادی و تامین سرمایه در گردش و پایدار برای واحدهای تولیدی برشمرد.

معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تاکید کرد که اوراق گام به نحوی طراحی شده که همه بنگاه‌ها اعم از کوچک، بزرگ و متوسط بتوانند از آن بهره ببرند.

زمان‌زاده درباره نرخ نکول این اوراق نیز اظهار کرد: نرخ نکول اوراق گام نباید از نرخ نکول تسهیلات در رویه جاری سیستم بانکی بیشتر باشد و تلاش می‌شود حتی از رویه جاری سیستم بانکی کمتر باشد.

گفتنی است در پنجمین همایش مالی اسلامی که شامل چندین سخنرانی و نشست تخصصی و ارائه مقالات علمی در زمینه مالی اسلامی بود، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس کمیته فقهی سازمان بورس، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، رئیس انجمن مالی اسلامی، مدیرعامل سازمان حسابرسی و استادان و دانشجویان دانشگاه‌های برتر کشور‌ حضور داشتند و به بررسی راهکارهای رونق بازار مالی اسلامی کشور پرداختند.

کوتاه‌تر شدن مسیر تامین مالی صنایع با اوراق گام

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس کمیته فقهی سازمان بورس گفت:

کمیته فقهی سازمان بورس سیزدهمین سال از عمر خود را می‌گذراند که در پی فعالیت‌های آن ابزارهای مالی اسلامی به صورت گسترده در بازار سرمایه ما به کار گرفته می‌شود که یکی از آن‌ها اسناد خزانه اسلامی است. دولت از این اسناد برای تامین مالی خود استفاده می‌کند و امسال رقم بزرگی از بودجه عمومی دولت به اسناد خزانه اسلامی متکی است.

از تجربه کمیته فقهی سازمان بورس برای تشکیل شورای فقهی بانک مرکزی استفاده کردیم که سال گذشته این شورا که رکن مهمی از ارکان بانک مرکزی بوده و مصوبات آن لازم‌الاجراست، به طور رسمی آغاز به کار کرد.

اوراقی که اخیرا در شورای فقهی بانک مرکزی تصویب شده اوراق ودیعه است که تا پایان سال عرضه می‌شود. از طریق این اوراق مردم نقدینگی خود را نزد بانک مرکزی به امانت می‌گذارند که بانک مرکزی موظف است در بازه‌های زمانی مشخص نقدینگی مردم را چه از نظر فیزیکی و چه از نظر ارزش با توجه به تورم حفظ کند.

 

کوتاه‌تر شدن مسیر تامین مالی صنایع با اوراق گام

شاپور محمدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پنجمین همایش مالی اسلامی گفت:

خوشبختانه همه ابزارهای مالی اسلامی دنیا به جز یکی دو مورد که به زودی کلید می‌خورد را به طور عملیاتی در کشور داریم. متاسفانه در بعضی از کشورهای اسلامی، ابزارهای مالی اسلامی صوری‌سازی شده و ما باید همچون گذشته از این بپرهیزیم.

۱۱۶ هزار میلیارد تومان ابزار مالی اسلامی (اوراق بدهی) در کشور در حال گردش است؛ البته سهامی که در بازار سرمایه کشور معامله می‌شود نیز اسلامی است که ارزش آن ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان است.

عملیات بازار باز از ابزارهای بسیار خوبی است که قرار است راه‌اندازی شود و بانک مرکزی می‌تواند از طریق آن امکان قبض و بسط نقدینگی را در بازار داشته باشد.

همچنین امیدواریم تا پایان سال، فروش تعهدی سهام عملیاتی شود که در ادبیات جهانی از آن به عنوان short sell یاد می‌شود اما کمیته فقهی با تغییراتی که لازم بوده، فروش تعهدی را طراحی کرده است.

در بازار سرمایه ما پابه‌پای کشورهای دیگر روی ابزارهای جدید مالی اعم از صندوق در صندوق، تامین مالی جمعی و ... کار می‌کنیم.

 

دکتر بزرگ اصل مدیرعامل و رئیس هیات عامل سازمان حسابرسی با اشاره به اینکه کشورهای اسلامی و بانکداری اسلامی بعد از طراحی استانداردهای IFRS این استانداردها را به کار گرفتند، گفت:

ارزش زمانی پول یعنی حفظ ارزش آن از مفاهیم اصلی IFRS محسوب می‌شود که بر اساس استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی، محاسبه ارزش پول و تنزیل جریان‌های نقدی با استفاده از نرخ‌های بهره انجام می‌شود.

هر ابزار مالی اسلامی که در کشور ابداع شود می‌توانیم روش حسابداری برای آن مشخص کنیم و این ظرفیت در سازمان حسابرسی کشور وجود دارد.

 

مدیریت ارتباطات فرابورس ایران
اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
معاون پژوهش پژوهشکده پولی و بانکی خبر داد؛

انتشار اوراق گام یک یا دوماه آینده

رئیس بیمه مرکزی در گفت‌وگو با بورس‌نیوز تاکید کرد:

انتظار برای خریداران بورسی

ارسال نظر