آیا مسئولین یک گام عقب تر از مسایل پیرامونی هستند؟
بنا بر گزارش بورس نیوز ؛ این سخن رییس سازمان بورس سرمایه گذاران را به یاد پیام قبلی صالح آبادی یعنی زمانی که شاخص بورس متاثر از بحران اقتصاد جهانی روند نزولی به خود گرفته بود می اندازد.
در آن زمان رییس سازمان بورس در مصاحبه های متعدد خود با قاطعیت اطمینان داده بود که بورس ما از بحران مالی جهانی تاثیری نخواهد پذیرفت و حتی به سرمایه گذاران خارجی این پیشنهاد را داده بود که به جبران زیان های خود در بازار سرمایه ایران سرمایه گذاری کنند. ولی واقعاً نتیجه سخنان گذشته وی چه چیز بود؟
مگر نه اینست که شاخص بورس از مرز بیش از 12 هزار واحد به زیر 8 هزار واحد سقوط کرد و عده زیادی از سرمایه گذاران که با تکیه بر سخنان رییس سازمان بورس یا اقدام به سرمایه گذاری کرده بودند و یا سهام خود را به امید روزهای درخشان نفروخته بودند در گردابی از کاهش قیمت سهام گرفتار شدند که شاید جبران آن در آینده ای نزدیک دور از تصور باشد.
در همین مدت بود که سهام فولاد مبارکه از 610 تومان به پایین تر از 180 تومان نزول کرد و یا پالایشگاه نفت اصفهان قیمت های بیش از 700 تومان را رها کرد و تا کمتر از 290 تومان سرازیر شد.
در همان زمان بود که اغلب کارشناسان اقتصادی با تشبیه حضور تمام کشورهای دنیا در یک دهکده جهانی سخنان رییس سازمان بورس را نقض کردند و به بیان تاثیر مستقیم و فاحش بحران اقتصاد جهانی بر بورس کشور پرداختند.
اما امروز رییس سازمان بورس در مصاحبه روزهای اخیر خودکاهش شاخص های بورس را ناشی از رکود نتیجه بحران جهانی عنوان کرده است و مسایل پیش آمده بر سر انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری را بی تاثیر بر بورس دانسته اند.
اما نکته قابل توجه در اینست که رییس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور امروز به نتیجه ای رسیده است که ماه ها پیش اغلب کارشناسان اقتصادی و حتی فعالان حرفه ای بورس به آن اذعان داشتند.
از همین رو بسیار اظهر من الشمس الست که بازار سرمایه ای که تاثیرپذیری بالایی از جو روانی مسایل داخلی و خارج داشته و واکنش سریع به این مسایل جزء لاینفک آنست نمی تواند از مسایل پیش آمده بر سر نتیجه انتخابات به راحتی و بی تفاوت گذر کند.
البته اگرچه وارد کردن امید و انگیزه به چنین بازاری می تواند تا حدی جلوی واکنش های احساسی و هیجانی سرمایه گذاران را بگیرد ولی اگر نتیجه این امیدواری چیزی غیر از آنچه که مورد انتظار است باشد می تواند لطمات جبران ناپذیری را بر پیکر بازار سرمایه و اقتصاد کشور وارد کند.
خصوصاً اگر این امیدواری از سوی مسئول ارشد بورس کشور به بازار القا شده باشد و از سویی دیگر به وضوح نمایان است که اقتصاد هر کشوری رابطه بسیار نزدیک و تنگاتنگی با سیاست و سیاست های تصمیم گیری دولت آن کشور دارد پس انتظار افت شاخص بورس کشورمان به تبع آشوب های داخلی بوجود آمده و نیز اعتراض سنگین سه تن از 4 نامزد انتخابات ریاست جمهوری کشور به نتیجه انتخابات و ارایه برخی درخواست ها همچون تکرار انتخابات ریاست جمهوری و یا باز شماری تمام صندوق های آراء بسیار بجا و منطقی بوده و به عبارت دیگر می توان گفت که این امر یکی از خصوصیات بارز اقتصاد و بازار سرمایه بدلیل ریسک گریز بودن آن می باشد.
با تمامی این تفاسیر و با توجه به گفته های تعجب بر انگیز مسئولین بازار سرمایه کشور در مواقع مواجه با بحران این شائبه در اذهان به وجود می ید که یا مسولین بورسی کشور یک گام عقب تر از اتفاقات پیرامونی کشور هستند و یا به امید گذر زود هنگام از مسایل ناخوشایند و تاثیرگذار بر بورس اقدام به کتمان آن می کنند که در هر 2 صورت زیان دیدگان این نوع تصمیم گیری ها جز سهامدارن خرد و ناآگاه بورس کسی دیگر نمی باشد.
