بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۱
کانی‌های فلزی، سیمان و هتل‌ها در صدر جذب پول؛

معاملات صندوق‌های اهرمی زیر فشار/ حباب منفی در صندوق‌های اهرمی اوج گرفت

معاملات صندوق‌های اهرمی زیر فشار/ حباب منفی در صندوق‌های اهرمی اوج گرفت
بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگویی با بورس‌نیوز از رشد چشم‌گیر شاخص‌های بورس، چرخش نقدینگی به سمت صنایع کوچک‌تر و متوسط، و تحولات اساسی در رفتار سرمایه‌گذاران خبر داد. وی همچنین با انتقاد از سیاست‌های ناگهانی سازمان بورس درخصوص صندوق‌های اهرمی، خواستار تصمیم‌گیری‌های مدبرانه و زمان‌دار در مسیر بهبود ساختار بازار شد.
کد خبر : ۲۹۴۳۶۰
نویسنده :
امیرحسین کریمی

بهناز اکبرپور کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌و‌گو با بورس‌نیوز به بررسی شرایط بازار سرمایه در روز سه‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ پرداخت و از تغییر رویکرد سرمایه‌گذاران به سمت سهم‌های کوچک و متوسط خبر داد.

وی با اشاره به رشد ۱۳ هزار واحدی شاخص کل و رسیدن آن به محدوده ۳ میلیون و ۱۱۰ هزار واحدی، افزود: شاخص هم‌وزن نیز با افزایش حدود ۷ هزار واحدی به ۹۵۳ هزار واحد رسید که نشان‌دهنده بهبود نسبی در کلیت بازار است.

اکبرپور با بیان اینکه ۸۹۹ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی در معاملات امروز وارد سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی شد، اظهار داشت: ارزش معاملات خرد نیز به حدود ۱۶ همت (هزار میلیارد تومان) رسید؛ رقمی که حکایت از تحرک خوب بازار در روز جاری دارد همچنین ۷۴ درصد نماد‌های بازار با وضعیت مثبت به کار خود پایان دادند، در حالی که ۲۶ درصد در محدوده منفی معامله شدند.

به گفته اکبرپور، در روز‌های اخیر اقبال سرمایه‌گذاران به سمت سهم‌های کوچک‌تر و متوسط بازار بیشتر شده است و این موضوع فاصله بازدهی میان نماد‌های شاخص‌ساز و سهم‌های هم‌وزن را کاهش داده است. وی با انتقاد از وضعیت فعلی حجم مبنا برای نماد‌های کوچک‌تر بازار افزود: در صورتی که سازمان بورس اقدام جدی برای کاهش حجم مبنای این نماد‌ها انجام داده بود، بسیاری از آنها می‌توانستند بازدهی بالاتری را برای سهامداران خود به همراه داشته باشند. با اصلاحات ساختاری در بازار، فرصت رشد برای تمامی نماد‌ها به شکل متوازن فراهم شود.

بهناز اکبرپورکارشناس بازار سرمایه با اشاره به چالش‌های ساختاری بازار، به موضوع نقدشوندگی پایین نماد‌های کوچک‌تر اشاره کرد و گفت: با وجود تحرکات مثبت اخیر در بازار، حمایت و نقدینگی بازارساز و صندوق‌های تثبیت و توسعه بازار عمدتاً معطوف به نماد‌های بزرگ و شاخص‌ساز است و سهم‌های کوچک‌تر همچنان با مشکل نقدشوندگی مواجه‌اند.


بیشتر بخوانید: رشد شاخص‌ها و ورود نقدینگی حقیقی به بازار سرمایه


وی با بیان اینکه رصد روند ورود نقدینگی حقیقی به صنایع مختلف می‌تواند راهنمای مناسبی برای سرمایه‌گذاران در مسیر کسب بازدهی باشد، به تحولات جریان نقدینگی طی هفته‌های اخیر اشاره کرد و گفت: از ابتدای اردیبهشت‌ماه، صنایع فلزات اساسی و فرآورده‌های نفتی بیشترین ورود نقدینگی حقیقی را به خود اختصاص دادند. این در حالی است که از ابتدای هفته گذشته تاکنون، صنایع کانی‌های فلزی و سیمان در صدر قرار گرفتند و در روز‌های اخیر نیز کانی‌های فلزی و گروه هتل و رستوران پیشتاز جذب نقدینگی بوده‌اند.

اکبرپور با تاکید بر لزوم تحلیل مستمر رفتار نقدینگی و تمرکز بر صنایع پیشرو، خاطرنشان کرد: چرخش سریع پول میان گروه‌های مختلف نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران باید رویکردی پویا و رصد محور نسبت به تحولات بازار در پیش بگیرند. 
ا
ین کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اقبال بازار به برخی صنایع کوچک‌تر بورسی اظهار کرد: طی روز‌های اخیر، سه صنعت زراعت، غذایی و دارویی با روند معاملاتی مثبتی مواجه بودند که عمدتاً تحت تأثیر تحولات بنیادی در این گروه‌ها رقم خورده است. صنعت زراعت به دنبال اعلام خبر افزایش نرخ شیر خام از ۱۸ هزار تومان به حدود ۲۴ هزار تومان با تقاضای مناسبی روبه‌رو شده است و همین موضوع باعث شده برخی نماد‌های این گروه با P/E آینده‌نگر کمتر از ۵ واحد مورد توجه تحلیل‌گران قرار گیرند. همچنین، طرح‌های توسعه‌ای در برخی از شرکت‌های زراعت، این گروه را از منظر بنیادی در موقعیت مثبتی قرار داده است.

 در گروه غذایی نیز شرکت‌های "غمینو" و "غپینو" گزارش‌های ۱۲ ماهه مطلوبی منتشر کرده‌اند و عمده نماد‌های این گروه به‌ویژه شرکت‌های خودکفا از لحاظ بنیادی در وضعیت خوبی قرار دارند و می‌توانند گزینه‌های قابل بررسی برای سرمایه‌گذاران باشند.

 

اکبرپور در بخش دیگری از اظهارات خود با انتقاد از روند معاملاتی صندوق‌های اهرمی در روز‌های اخیر گفت: این صندوق‌ها نه‌تنها بازدهی پنج‌روزه منفی را ثبت کرده‌اند بلکه حباب منفی آنها افزایش یافته و در برخی موارد تا منفی ۵ تا منفی ۷ درصد نیز رسیده است. 

وی دلیل اصلی این وضعیت را ابلاغ ناگهانی تغییر در ضرایب اعتباردهی کارگزاری‌ها برای خرید صندوق‌های اهرمی عنوان کرد و افزود: بر خلاف رویه گذشته که سازمان بورس برای اعمال ابلاغیه‌ها بازه زمانی مشخصی تعیین می‌کرد، این تصمیم بدون فرصت مناسب، در ابتدای هفته اجرایی شد که شوک منفی سنگینی را به صندوق‌های اهرمی وارد کرد و موجب شد روند معاملاتی آنها تحت فشار قرار گیرد.

 

وی تأکید کرد: انتظار می‌رود سازمان بورس در تصمیم‌گیری‌های مشابه، پیش از اجرا زمان لازم برای آمادگی فعالان بازار را فراهم کند تا چنین آسیب‌هایی به جریان سرمایه‌گذاری وارد نشود.

در ادامه این گفت‌و‌گو بهناز اکبرپور با انتقاد از نحوه اجرای تصمیمات سازمان بورس اظهار کرد: تصمیمات شبانه و اجرای روزانه آنها، مصداق «آتش زدن قیصریه برای یک دستمال» است. طبق داده‌ها، میانگین حباب منفی صندوق‌های اهرمی، به‌جز صندوق «دو ایکس»، در چهارشنبه هفته گذشته حدود منفی ۱.۴ درصد بود، اما این رقم اکنون با رشدی چهار برابری به منفی ۵.۵ درصد رسیده است که نشان می‌دهد تبعات این تصمیمات شتاب‌زده همچنان ادامه دارد.

اکبرپور با اشاره به مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر فضای کلی بازار، خاطرنشان کرد: مذاکرات و روند پیشرفت آنها طی هفته‌های اخیر و هفته پیش رو، محور اصلی تمرکز سرمایه‌گذاران است و بسیاری از تحرکات بازار به این مسئله گره خورده است. وی در پایان ابراز امیدواری کرد که در صورت تداوم فضای مثبت مذاکرات، بتوان به ادامه روند صعودی بازار سرمایه امیدوار بود.


پایان مطلب

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
اخبار مرتبط
سرمایه‌گذاران از سهام به طلا پناه بردند
سیاست‌های غلط بانک مرکزی و سازمان بورس، عامل فشار مضاعف بر بازار سرمایه؛
سرمایه‌گذاران از سهام به طلا پناه بردند
رشد شاخص‌ها و ورود نقدینگی حقیقی به بازار سرمایه
نگرانی پایان روند صعودی بورس، واقعیت یا شایعه؟
رشد شاخص‌ها و ورود نقدینگی حقیقی به بازار سرمایه
دلیل اصلی بی‌اعتمادی فعالان اقتصادی به سیاست‌های ارزی دولت
افزایش نرخ گاز پتروشیمی‌ها و تاثیر آن بر سودآوری صنایع؛
دلیل اصلی بی‌اعتمادی فعالان اقتصادی به سیاست‌های ارزی دولت
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه
برای دریافت خبرنامه بورس نیوز ایمیل خود را وارد نمایید: