تزریق ۴۰ میلیارد دلار به بورس/ تنفس دوباره صنایع کوچک

به گزارش بورس نیوز، شاخص کل بورس طی یک ماه اخیر به میزان ۱۵.۳ درصد رشد کرده و ارزش ریالی بازار را از ۱۰ هزار و ۶۳ همت به ۱۱ هزار و ۳۷۶ همت رسانده که فعلا تاثیر مثبت مذاکرات بر روی سهام مشاهده میشود. نکته حائز اهمیت این است که سهام اکثر شرکتها نه به دلیل بنیاد قدرتمند، بلکه بیشتر به دلیل سقوط قیمتها بیش از پیش ارزان شده و به زیر ارزش ذاتی رسیده که بازار سرمایه را جذابتر نشان میدهد؛ اما پول زیادی پارک نشده که بخواهد وارد بازار شود و در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی، توقع زیادی از رشد قیمت سهام نداریم. این ۳ درصد مثبتها ناشی از هیجانات و سنتیمنت معاملهگران است که ورود پول کلان، تغییر سیاستهای اقتصادی و رشد قیمت سهام فقط با قوت گرفتن اقتصاد کشور و توافقات صورت میگیرد.
دامنه نوسان و حجم مبنا که یک داستان اساسی برای خود دارد و اصلاح قوانین و دستورالعملهای سازمان بورس نیازمند مدیریت درست و هوشمندانهای دارد تا بتوان به صعود قیمتها و تاثیر متریکهای بنیادی بر روی سهام قوت بخشید. صرفا خبر درمانی و افشای اطلاعات مالی در بازه کوتاهمدت، نمیتواند قیمت سهام را افزایش داده و نقدینگی بیشتری جذب کند، بلکه تعهدات و برنامهها باید اجرایی شوند تا بازار سرمایه به شفافیت و سلامت نزدیک شود. در این یک ماه ۴۰ میلیارد دلار پول وارد بازار بورس شده که تقریبا نصف آن به سمت شاخصسازها و نصف دیگر به سمت صنایع کوچک هدایت شده است؛ البته اگر بخواهیم در بازه میان مدت و بلند مدت به جریانات نقدینگی نگاه کنیم، اندک رشد بازار برای شاخص سازها بوده است.
شاخص هم وزن ۲۰ درصد رشد ماهانه را به ثبت رسانده است که در مقایسه با شاخص کل به نظر میرسد سهام شرکتهای کوچک نسبت به ماههای گذشته، ورود پول جزئی را تجربه کردهاند. شاخص هم وزن در این مدت از محدوده ۸۰۵ هزار واحد شروع به رشد کرد و به ۹۶۶ هزار واحد رسیده است که سقف تاریخی ۹۱۸ هزار واحد را شکسته و ۵ درصد با این سقف فاصله دارد که میتوان آن را یک حمایت استاتیک ماژور در نظر گرفت. کاهش حجمی اوسیلاتور MACD و نزدیک شدن RSI به مقاومت در چارت مشاهده میشود و احتمال دارد در روزهای آینده، شاخص هم وزن و قیمت سهام شرکتها اصلاحی با عنوان پولبک داشته باشند و پس از مدت کوتاهی استراحت، به رشد خود ادامه دهند.
صنعت هلدینگ ۳۴۶۱ همت، پتروشیمی ۱۲۶۳ همت، فلزات اساسی ۱۸۵۰ همت، بانکداری ۸۴۸ همت، فرآوردههای نفتی ۷۵۳ همت، کانههای فلزی و غیرفلزی ۵۴۰ همت و خودروسازی ۳۷۴ همت ارزش بازار دارند. گروه سیمانی با ۲۶۷ همت، دارویی ۱۸۷ همت و بیمه ۱۵۰ همت Market Cap دارد که جزء صنایع متوسط بازار محسوب میشود و سهام شرکتهای فعال در این ۳ صنعت نوسانات زیادی را نسبت به شاخص سازها تجربه میکنند. ارزش بازار صنعت محصولات غذایی ۶۷ همت، نرم افزار و خدمات ۱۲۹ همت، لاستیک ۵۷ همت، انبوهسازی ۵۶ همت و زراعت ۴۶ همت میباشد. خودروییها ۳.۶ همت، سرمایه گذاریها ۱.۵ همت و بانکها ۱.۱ همت ارزش معاملات دارند که در صدر جدول قرار میگیرند.
شاخصهای صنعت سرمایه گذاری ۷.۸+ درصد، پتروشیمی ۱۰.۹+ درصد، فلزات ۵.۳+ درصد، بانکداری ۲۵.۵+ درصد و پالایشی ۲۳.۵+ درصد افزایش یافتند. از طرف دیگر، سیمانیها ۲۰+ درصد، داروییها ۱۶.۲+ درصد و بیمهایها ۶.۶+ درصد رشد شاخص را تجربه کردند. با توجه به رشد ۲۸+ درصدی شاخص صنعت زراعت، رشد ۳۸+ درصدی شاخص لاستیک و ۲۰+ درصدی شاخص انبوهسازی به نظر میرسد عملکرد ماهانه صنایع کوچک بهتر از شاخصسازها بوده و جذب نقدینگی بیشتری نسبت به ماههای قبل صورت گرفته است. در این مدت، تمام سکه ۲۳- درصد، طلای ۱۸ عیار ۱۴- درصد، صندوقهای درآمد ثابت بین ۳+ تا ۵+ درصد، دلار آزاد ۲۱.۵- درصد و شاخص توتال کل رمزارزها ۲۰+ درصد رشد قیمت را تجربه کردند که بازار سرمایه به دلیل جو مذاکرات و هیجان مثبت معامله گران، نسبت به بازارهای موازی عملکرد بهتری از خود نشان داده است.
هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه





