رشد بیسابقه قیمت مسکن در پایتخت ایران!

به گزارش بورسنیوز، کیانوش گودرزی در خصوص اقدام جدید بانک مسکن در حذف دو مورد از محدودیتهای وام اوراق اظهار داشت: هر گونه برنامه و اقدامی که بتواند به بهبود شرایط بازار مسکن و افزایش قدرت خرید متقاضیان کمک کند، مثبت است و شایسته تقدیر است. اما باید توجه داشت که وامهای خرید مسکن در ایران طی سالهای اخیر تأثیر خود را در بازار ملک از دست دادهاند. دلیل این امر نیز افزایش قابل توجه قیمت مسکن است که باعث ناپایداری نسبت بین میزان تسهیلات و قیمت مسکن شده است.
وی ادامه داد: در هشت سال گذشته، قیمت مسکن در تهران بیش از ۱۸۰۰ درصد افزایش یافته است. در اردیبهشت سال ۱۳۹۶، قیمت هر متر مربع خانه در تهران ۴.۵ میلیون تومان بود که طبق آخرین آمار رسمی، به ۸۸.۵ میلیون تومان رسیده است. با استناد به آمار رسمی که در مرداد سال گذشته منتشر شد، این رقم تأیید شده و برخی برآوردهای غیررسمی نشان میدهد که قیمت مسکن در تهران هماکنون به ۱۱۴ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده است. اگر این رقم درست باشد، به معنای افزایش ۲۴۰۰ درصدی قیمت مسکن در پایتخت در این بازه زمانی است.
رئیس اتحادیه مشاوران املا بکا اشاره به عدم همراستایی منابع مالی با رشد قیمت مسکن گفت: در حال حاضر هیچ یک از وامهای ارائه شده از سوی نظام بانکی قادر به خانهدار کردن متقاضیان خرید مسکن نیستند. زوجین خانه اولی عملاً نمیتوانند با استفاده از تسهیلاتی مانند اوراق تسه، مسکن مورد نیاز خود را تهیه کنند.
گودرزی در خصوص حذف شرط سن بنا و امکان پرداخت وام دو نفره به تمامی افراد خانواده تأکید کرد: در حال حاضر، اوراق تسهیلات مسکن (تسه) بانک مسکن بالاترین میزان تسهیلات را در مقایسه با دیگر تسهیلات مسکن مثل مسکن روستایی یا وام نهضت ملی دارد. اما با وام یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومانی اوراق، تنها میتوان ۱۱ متر مسکن در شهر تهران خرید. همچنین، هر برگ ۵۰۰ هزار تومانی آن باید با قیمتی بیش از ۱۰۰ هزار تومان خریداری شود. از طرفی، اقساط این وام ماهانه حدود ۲۷ میلیون تومان است که بسیاری از خانوارها را از دریافت این وام منصرف میکند.
وی با تأکید بر اینکه نظام بانکی باید برای افزایش قدرت خرید متقاضیان مسکن ابزارهای متنوعی ارائه دهد، گفت: نظام بانکی باید در طراحی الگوی مسئولیت اجتماعی خود دقت بیشتری داشته باشد و تسهیلات ویژه و حمایت از اقشار کم درآمد را در اولویت قرار دهد. همچنین، بنگاهداری بانکها و خرید املاک به منظور سودآوری، موجب اختلال در بازار مسکن شده است. یعنی نظام بانکی نه تنها کمکی به متقاضیان خانه اولی نمیکند، بلکه با سوداگری در بازار ملک، به نوسانات بازار مسکن دامن میزند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در ارائه راهکارهایی برای حمایت از متقاضیان خرید مسکن گفت: اولین گام کنترل تورم است. تورم مزمن و طولانی مدت، تمام ارکان اقتصاد را مختل میکند. در مرحله دوم، دولت و مجلس باید در ساخت مسکن برای اقشار متوسط و پایین اقدام کنند. تولید مسکن میتواند در هر دو بخش استیجاری و ملکی صورت گیرد و نظام بانکی باید ابزارهای متنوعتری به متقاضیان ارائه دهد.
گودرزی همچنین به ناترازی بانکها به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد تورم در ایران اشاره کرد و گفت: بانکها باید از نگاه صرف به سطوح اقتصاد ایران دست بردارند. یکی از این بخشها بازار مسکن است که بانکها باید از دخالت در آن جلوگیری کنند و با ارائه تسهیلات بلندمدت با نرخ سود پایین، کمک کنند تا مردم بتوانند صاحب خانه شوند. در حال حاضر، در برخی کشورهای توسعهیافته، وامهای ۳۰ ساله مسکن با سود کمتر از یک درصد به مردم ارائه میشود، در حالی که وام اوراق مسکن در ایران ۱۲ ساله و با نرخ سود ۲۲.۵ درصد است. مجموع سود و اصل این وام بعد از ۱۲ سال به سه میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان میرسد. این نوع بانکداری باعث افزایش تعداد مستاجران شده و نظام بانکی نه تنها نقش تعدیلکننده در وضعیت بازار مسکن ندارد، بلکه به نوسانات آن دامن میزند.
بنابراین، بانک مسکن به تازگی اعلام کرده است که محدودیتهای مربوط به سال ساخت و ساز حذف شده و از این پس، اعطای این تسهیلات بدون توجه به قدمت بنا امکانپذیر است. پیش از این، تسهیلات تنها به واحدهای با عمر بنای کمتر از ۳۰ سال تعلق میگرفت. در تصمیم دیگری، امکان پرداخت تسهیلات خرید مسکن تا سقف تسهیلات زوجین به بستگان با مصادیق «پدر و فرزند»، «مادر و فرزند»، «خواهر و برادر»، «خواهر و خواهر» و «برادر و برادر» فراهم شده است.
انتهای پیام/