بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۶

واکنش وزیر جهاد کشاورزی به قیمت‌های نجومی گوشت

واکنش وزیر جهاد کشاورزی به قیمت‌های نجومی گوشت
بر اساس آمارهای رسمی، قیمت گوشت قرمز در ۵ سال گذشته، ۶ برابر شده و به‌تدریج اقشار کم‌درآمد و متوسط خرید این کالای اساسی را کاهش داده‌اند.
کد خبر : ۲۹۴۸۷۶
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، در سال‌های اخیر به منظور ساماندهی بازار گوشت قرمز، واردات این کالا با ارز ترجیحی در دستور کار قرار گرفت. آمارها نشان می‌دهد که در سال گذشته، زمانی که واردات گوشت قرمز به بالاترین حد رسید، تورم این کالا نیز کاهش یافت. اما اخیراً دولت تصمیم به توقف واردات گوشت قرمز با ارز ترجیحی گرفته که این خبر چندان خوشایند مصرف‌کنندگان به نظر نمی‌رسد، مگر آنکه تولیدات داخلی با قیمت مناسب در دسترس مردم قرار گیرد.

 

چرا گوشت قرمز از لیست ارز ترجیحی کنار گذاشته شد؟

 

با خروج گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی دریافت‌کننده ارز ترجیحی در سال جاری و حذف یارانه ارزی واردات این محصول، قرار است نیاز بازار به طور کامل از طریق عرضه گوشت ایرانی تأمین شود. اما وزارت جهاد کشاورزی بر این باور است که این تصمیم می‌تواند پیامدهایی برای امنیت غذایی کشور داشته باشد.

سازمان برنامه و بودجه به تازگی از تصمیم به حذف گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی و پایان دادن به ارز ترجیحی برای واردات خبر داده است. به این ترتیب، بازار ایران که نیاز مصرفی و صنعتی آن به گوشت قرمز حدود ۱.۱ میلیون تن تخمین زده می‌شود، باید در سال جاری به طور کامل به تولید داخلی متکی باشد. این موضوع این سوال را به وجود می‌آورد که واردات گوشت چه تأثیری بر قیمت این کالا خواهد داشت و با صفر شدن واردات، چه سناریوهایی ممکن است ایجاد شود؟

 

گوشت قرمز یک میلیون تومان نشده است

 

روز چهارشنبه غلامرضا نوری قزلجه در پایان جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره تخصیص ارز برای واردات گوشت قرمز و قیمت آن که به حدود یک میلیون تومان اشاره شده، گفت: قیمت گوشت یک میلیون تومان نیست و از رسانه‌ها خواست که در مصاحبه‌ها قیمت‌گذاری نکنند. وی تأکید کرد که ۸ درصد از نیاز کشور با ارز ترجیحی برای تنظیم بازار تأمین شده است و این به معنای آن نیست که تمام مردم بتوانند با ارز ترجیحی گوشت تهیه کنند. 

وی ادامه داد: هدف اصلی ما حمایت از تولید داخلی و سپس تنظیم بازار است. واردات نیز باید در حد معقولی باشد. بنابراین با تشکل‌های دامداری همکاری کردیم تا نسبت به تنظیم بازار از طریق تولید داخلی اقداماتی انجام دهند و تا حد امکان واردات را کاهش دهیم.

نوری درباره نظارت بر قیمت‌ها اظهار داشت: برخی کالاها مشمول قیمت‌گذاری نیستند، اما کالاهایی که شامل قیمت‌گذاری هستند، حتماً باید بر اساس قیمت مصوب توزیع شوند و نظارت بر آنها به کمک وزارت صمت و تعزیرات حکومتی انجام می‌گیرد.

 

واکنش بازار به گوشت وارداتی

 

براساس آمار گمرک ایران، در سال گذشته ۲۲۹ هزار تن گوشت قرمز (گوساله و گوسفند گرم و منجمد) با ارز ترجیحی وارد شده که این مقدار حدود ۲۰ درصد از کل ظرفیت مصرفی و صنعتی گوشت قرمز در کشور را تشکیل می‌دهد. همچنین در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز واردات گوشت قرمز با ارز ترجیحی انجام شده است.

بررسی اطلاعات مرکز آمار در خصوص میانگین قیمت کالاهای اساسی نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۱ با وجود واردات ۴۸ هزار تن گوشت، بازار در ماه‌های پایانی سال با تنش قیمتی روبرو شد. همچنین در سال ۱۴۰۲ با وجود افزایش ۱۶۰ درصدی میزان گوشت وارداتی نسبت به سال ۱۴۰۱، قیمت گوشت در بازار روند صعودی داشته اما شوک قیمتی مشاهده نشده است.

 

سناریوهای حذف گوشت وارداتی

 

شهرزاد مشیری، معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در جلسه‌ای که رئیس‌جمهوری به تازگی از وزارت جهادکشاورزی بازدید کرد، نگرانی خود را از حذف گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی ابراز کرد و به تأثیرات این اقدام بر امنیت غذایی کشور اشاره کرد. 

این هشدار به اهمیت موضوع اشاره دارد، زیرا با حذف یارانه ارزی گوشت قرمز، نیاز بازار باید از طریق تولید داخلی تأمین شود، در حالی که هزینه تولید گوشت در کشور با بازارهای جهانی تفاوت معناداری دارد. به عبارت دیگر، حذف گوشت از فهرست کالاهای اساسی می‌تواند منجر به افزایش قیمت گوشت و در نتیجه تأثیر مستقیم بر معیشت خانوارها شود. 

در مقابل، با توجه به فشارهای اقتصادی، هر گونه افزایش قیمت گوشت ممکن است به کاهش خرید خانوارها منجر شود و در نتیجه شتاب گرانی آن را کاهش دهد، اما این موضوع نیز می‌تواند امنیت غذایی خانوارها را تهدید کند.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر