بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۶
وقتی بانک مرکزی از «ناظر ملی» به «ابزار قدرت‌نمایی» بدل می‌شود

تحلیلی بر مدیریت شکست‌خورده بانک‌های آینده و ایران‌زمین در سایه انتصابات غیرحرفه‌ای

تحلیلی بر مدیریت شکست‌خورده بانک‌های آینده و ایران‌زمین در سایه انتصابات غیرحرفه‌ای
یک سال پس از واگذاری مدیریت بانک‌های آینده و ایران‌زمین به بانک مرکزی، نه‌تنها بحران این دو بانک کاهش نیافته، بلکه نشانه‌ها از تعمیق ناترازی، فساد ساختاری و انتصاب‌های رانتی حکایت دارد؛ وضعیتی که حالا بانک آینده را در آستانه انحلال قرار داده و بانک ایران‌زمین را به ابزاری برای تأمین منافع افراد خاص بدل کرده است.
کد خبر : ۲۹۵۹۲۰

بورس نیوز:

در آبان‌ماه سال ۱۴۰۲، بانک مرکزی با تصمیمی پر سر و صدا، مدیریت مستقیم دو بانک ناتراز و بحران‌زده یعنی «آینده» و «ایران‌زمین» را بر عهده گرفت. این تصمیم، در ظاهر گامی در جهت بازسازی اعتماد عمومی و اصلاح ساختار مالی این بانک‌ها بود. اما حالا، با گذشت بیش از یک سال، نشانه‌های موجود حاکی از آن است که نه‌تنها گرهی گشوده نشده، بلکه بحران این بانک‌ها شدیدتر، پیچیده‌تر و خطرناک‌تر از قبل شده است.

 

شکست کامل در حل معضل ناترازی بانک آینده

 

بانک آینده، که در ابتدای واگذاری با ناترازی شدید و بدهی‌های کلان مواجه بود و قرار بود بانک مرکزی با دراختیار گرفتن مدیریت این بانک نسبت به بهبود شرایط بانک و رفع ناترازی آن اقدام نماید، اما حالا و پس از گذشت نزدیک به دو سال خبر‌ها حاکی از آنست که به دلیل عدم توانایی بانک مرکزی در رفع ناترازی، این بانک در آستانه انحلال قرار دارد.

ناترازی این بانک به جای کاهش، عمق بیشتری پیدا کرده، و نه اصلاحات مالی اجرا شده، نه شفاف‌سازی واقعی در صورت‌های مالی انجام شده است.

 

سوال ساده، اما اساسی از رییس کل بانک مرکزی 

 

اگر از ابتدا می‌دانستید که این بانک قابلیت اصلاح ندارد، چرا وقت و سرمایه نظام بانکی را صرف مدیریت فرسایشی آن کردید؟ چرا به‌جای انحلال شفاف و قانونی، با تعلل در تصمیم‌گیری، تنها بار بحران را بر دوش مردم و سپرده‌گذاران انداختید؟

 

انتصابات غیرتخصصی در بانک ایران‌زمین؛ پروژه‌ای برای تأمین منافع خاص.

 

اما بانک ایران زمین که در شرایطی بهتر از بانک آینده قرار داشت، به جای سپرده شدن به دست تیمی متخصص و حرفه‌ای در حوزه مالی و بانکی، به هیأت سرپرستی‌ای سپرده شد که حتی ابتدایی‌ترین صلاحیت‌ها را نیز نداشتند.

فردی با مدرک دندانپزشکی، با سابقه‌ای محدود در حوزه نان، آرد و غله و بدون هیچ سابقه اجرایی در نظام بانکی. 

نام علیرضا کریمی وثیق نه با بازار پول، که بیشتر با فعالیت‌های صنفی و محلی مرتبط است.

با این حال، او در جایگاه سرپرستی یکی از بانک‌های بحران‌زده کشور قرار گرفت. چرا؟ پاسخ را می‌توان در ارتباطات او با برخی چهره‌های بانفوذ اقتصادی همچون محمد طالبی دبیر کل وقت بانک مرکزی و سرمایه‌گذاران پشت‌پرده پروژه‌هایی، چون پتروشیمی میانکاله جست‌و‌جو کرد.

به‌عبارت روشن‌تر هیأت سرپرستی بانک ایران‌زمین، به‌جای نجات بانک، تبدیل شد به ابزاری برای تأمین منافع برخی افراد خاص در خارج از ساختار رسمی اقتصاد کشور.

در واقع ضعف هیات سرپرستی و ارتباط آنها با منابع قدرت و فساد باعث افزایش قیمت تمام شده پول در بانک و افزایش زیان انباشته بانک شده‌اند تا بدینوسیله بانک مرکزی بهانه‌ای برای ادامه سلطه خود بر بانک‌های ناتراز ازجمله ایران زمین و آینده به منظور کسب رضایت قدرت‌های پشت پرده داشته باشد.

 

افراد خاص سهامدار هردو بانک ناتراز؟!

 

نکته جالب توجه و مشترک بین بانک‌های ایران زمین و آینده سهامداری «ع. ع» سرمایه گذار و مالک پروژه پتروشیمی میانکاله بود.۲۰ درصد سهام بانک آینده متعلق به «ع. ع» بود که به دلیل مشکلات و معضلات و نیز درخواست‌های خارج از قانون و قاعده برای دریافت تسهیلات کلان و ارزان قیمت سهامدار عمده بانک آینده مجبور به خرید سهام وی به قیمت گزافی شد. این موضوع نیز در بانک ایران زمین باعث بروز مشکلات و معضلاتی از جمله اجبار مدیران بانک به پرداخت تسهیلات کلان به شرکت‌های مالک پروژه پتروشیمی میانکاله و اخلال در روندبرگزاری مجامع سال‌های گذشته بانک شده است، این موضوع در حالی اتفاق افتاده که نام «ع. ع» همچنان جزو ابربدهکاران بانکی منتشر می‌شود و هیچ اقدامی از سوی بانک مرکزی و مراجع قضایی در بازپس گیری اموال مردم نمی‌شود.

 

درخواست خرید سهام؟

 

اکنون نیز شنیده‌ها حاکی است پس از ناکامی در تصاحب بانک آینده توسط سرمایه گذار و مالک پتروشیمی میانکاله و علیرغم داشتن بدهی کلان به بانک توسعه صادرات، درخواست خرید ۳۰ درصدی بانک ایران زمین را داده است و بانک مرکزی نیز از محل افزایش سرمایه بانک قول فروش سهام بانک را به وی داده است.

 

بانک مرکزی؛ از تنظیم‌گر اقتصاد تا پادوی قدرت‌های پشت پرده

 

مجموعه این اقدامات نشان می‌دهد که بانک مرکزی در دوره ریاست محمدرضا فرزین، نه به‌عنوان نهاد ناظر و سیاست‌گذار مستقل، بلکه بیشتر به‌عنوان ابزاری در خدمت حلقه‌های قدرت عمل کرده است. در حالی که انتظار می‌رفت فرزین با برنامه‌ای مدون، تیمی حرفه‌ای و راهبردی مشخص، اصلاح ساختار بانک‌های بحران‌زده را دنبال کند، هیچ‌گونه شفاف‌سازی، گزارش عملکرد، یا پاسخ‌گویی عمومی ارائه نشد.
بانک مرکزی در برابر چشمان جامعه اقتصادی، سکوت کرد، تعلل کرد، و بی‌عملی را جایگزین تدبیر کرد؛ و امروز نتیجه‌اش را در ناترازی تشدیدشده، بی‌اعتمادی عمومی، و احتمال تکرار بحران‌های اجتماعی مشابه موسسات مالی ورشکسته دهه ۹۰ می‌بینیم.


قبل از آن‌که دیر شود، بانک آینده در مرز انحلال است. بانک ایران‌زمین و شرکت‌های تابعه در دست مدیریتی است که تخصصی ندارد و پاسخ‌گو هم نیست؛ و منابع کلانی از طریق شرکت‌های اقماری آن و طی قرارداد‌های صوری و متقلبانه خارج شده است.
بانک مرکزی سکوت کرده و مردم، نگران و بی‌خبر مانده‌اند. اگر این روند ادامه یابد، نه‌فقط بحران مالی، بلکه فروپاشی اعتماد عمومی به نظام پولی و بانکی کشور رقم خواهد خورد.

آقای فرزین! تا کی قرار است پشت این سکوت سنگر بگیرید؟ چه کسی پاسخ‌گوی پیامد‌های انتصاب‌های رانتی، سوءمدیریت و نابودی سرمایه مردم خواهد بود؟
اگر بانک مرکزی واقعاً برای اصلاح آمده، اول بایدفساد و ناکارآمدی در درون خود راتسویه کند.

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۷
بانک اینده انگل اقتصاد هست. هرچی زودتر کلکش کنده بشه بهتر هست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۲
فرزین مدیری نالایق است و تمام انتصابات ایشان براساس زد و بندهای مالی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۳
اگر در این انتصابات به توصیه‌های مقام معظم رهبری مد ذله‌العالی عمل و فقط از نیروهای بسیجی مخلص استفاده می‌شد اینقدر افتتاح نمیشد
محفوظ
Iran (Islamic Republic of)
سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۹
خاک بر سر روسای بانک مرکزی و وزرای اقتصاد ایران
مخصوصا از زمان احمدی نژاد تا الان
برای بانک های خصوصی و ورشکسته پول چاپ کردند و می کنند تا سر پا نگه دارند
و یکی از دلایل افزایش نقدینگی همین بود یعنی چاپ پول و تزریق به بانک خصوصی ورشکسته و میلیون ها میلیارد تومان به نقدینگی کشور اضافه شد و هرچقدر نقدینگی بیشتر شود ارزش پول ایران کمتر می شود و قدرت خرید مردم کمتر می شود
آخه برای چی به بانک خصوصی ورشکسته باید پول تزریق شود
در طول سال هزاران بقال و بازاری و صاحبان مشاغل آزاد ورشکسته می شوند مگر شما به آن ها وام می دهید تا زمین نخورند و ورشکسته نشوند و بانک خصوصی هیچ بخشنامه بانک مرکزی را اجرا نمی کند از اولش تا انحلال بانک هر طوری که بخواهد عمل می کند و شما به این صورت به بانک ورشکسته پول تزریق می کنید خاک بر سرتان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۷
نقش نهادهای مثل مجلس که از حقوق بیت المال حقوقشان پرداخت می شود و نماینده مردم هستند چیست؟قوه قضاییه که باید فرد و یا شرکت های که از قانون خارج می شوند محاکمه کنند چه کرده؟؟مسولین بانک مرکزی که حقوق می‌گیرند تا وضعیت بانک ها را کنترل کنند و نکرده اند کجا و توسط چه نهادی باید محاکمه شوند؟
محسن
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۱
این همان ادمی است که وقتی خواست استاد دانشگاه علامه بشود هیچ گروهی فبولش نگرد نه اقتصاد ،نه مالی،نه مدیریت مالی نه بازرگانی،نه دولتی ونه حسابداری اخرش هم به ضرب وزور وپارتی بازی رفت گروه جهانگردی که اصلا ربطی به تحصیلاتش نداشت وبعد از سالها بدلیل رفیق بازی شد معاون وزیر اقتصاد وبلای یارانه را سر ملت ایران اورد البته به کمک رفیق شفیقش شمس الدین حسینی که ایکاش کشتی را رها نمیکرد.البته بعد از سالها با کمک وپارتی بازی شدید وزدو بند با یکی از افراد گروه مالی عضو گروه مالی شد که هم برای خودش وهم ان عضو گروه مالی بازی ۲ سر برد شد..حالا چه توقعی ازاین ادم دارید؟
ام
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۰
علت تورم افسارگسیخته بانک ها هستند چون بانک ها هیچ دارایی از خودشان ندارند ولی پول مردم را میگیرند و سپس با نزول بالایی این پول را به گردش درمیاورند و در تمام ادوار و حکومت ها اعمال نزولخواری خودشان را قانونی ثبت میکنند تا جای هیچ بحثی وجود نداشته باشد ایه دویست هفتادو پنج بقره: كسانی كه ربا می‌خورند [در میان مردم برای امور زندگی خود] به پای نمی‌خیزند، مگر مانند به پای خاستن كسی كه شیطان او را با تماس خود آشفته حال كرده [و تعادل روانی و عقلی‌اش را مختل ساخته‌] این بدان سبب است كه آنان گفتند: خرید و فروش هم مانند رباست. در حالی كه خدا خرید و فروش را حلال، و ربا را حر ام كرده است. پس هر كه از سوی پروردگارش پندی به او رسد و [از كار زش ت خود] بازایستد، سودهایی كه [پیش از تحریم آن‌] به دست آورده، مال خود اوست، و كارش [از جهت آثار گناه و ك یفر آخرتی‌] با خداست. و كسانی كه [به عمل زشت خود] بازگردند [و نهی خدا را احترام نكنند] اهل آت ش‌اند، و در آن جاودانه‌اند. (۲۷۵) در ضمن کشورهایی که تورم کم دارند یا منفی است بدلیل ندادن سود به سپرده های سرمایه گذاران داخلی و خارجی است چون سرمایه گذار را وادار به سرمایه گذاری در شرکتها و بورس میکند و نیازی به تحمیل هزینه سود سرمایه گذاران داخلی و خارجی نیست پس التزام بانکها به پرداخت سود سپرده گذاری را بسیار کاهش میدهد در نتیجه نقدینگی کاهش می یابد، و در ضمن سود پرداخت وام ها کم شده واین راهبرد عملی کاهش تورم در یک کشور است ولی در ایران چون بانکها نمیتوانند به سپرده های سرمایه داران و سرمایه گذاران سود معدل وام پرداخت کنند، راه بسیار خطرناکی به نام خلق پول جهت توزیع سود سپرده های بانکی ایجاد میکنند و برای تامین و تراز بانکی از ایجاد تعرفه های ارزی استفاده میکنند که منجر به بالا رفتن نرخ ارز در مقابل پول کشور میشود و همه این گرفتاریها را گردن تحریم و..... میاندازند
هوشنگ
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۳
حل ناترازی بانکی جز با صفر کردن نرخ سود سپرده بانکی غیر ممکن هست