بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۵:۵۶
‌بازارهای مالی، نیازمند فضای امن برای جذب سرمایه؛

بازار سرمایه بدون آرامش سیاسی، راهی به سوی سودآوری ندارد/ بازارهایی مثل ارز و طلا به دلیل استمرار تورم، جذاب‌ترند

بازار سرمایه بدون آرامش سیاسی، راهی به سوی سودآوری ندارد/ بازارهایی مثل ارز و طلا به دلیل استمرار تورم، جذاب‌ترند
مریم محبی کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با بورس‌نیوز، با اشاره به فضای پرابهام سیاسی و عملکرد ضعیف شرکت‌ها، تأکید کرد که سودآوری در بازار سرمایه در چنین شرایطی دور از انتظار است. وی با مقایسه این بازار با طلا و ارز، بر لزوم ثبات سیاسی برای بازگشت اطمینان سرمایه‌گذاران تأکید کرد و سه سناریو محتمل برای آینده بازار را تشریح کرد.
کد خبر : ۲۹۶۸۲۱
نویسنده :
امیرحسین کریمی

مریم محبی کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌و‌گو با بورس نیوز با اشاره به ماهیت بازار‌های مالی عنوان کرد: بازار‌های مالی با هدف جذب سرمایه شکل می‌گیرند و سهامداران و عرضه‌کنندگان اوراق با انگیزه کسب سود وارد این بازار‌ها می‌شوند. اما دستیابی به سود مستلزم وجود فضایی امن، همراه با اطمینان و چشم‌اندازی مثبت از درآمدزایی است.

 

ابهام سیاسی و عملکرد ضعیف شرکت‌ها؛ مانع سودآوری

 

مریم محبی در رابطه با وضعیت فعلی بازار اظهار کرد: در شرایطی که هم از منظر سیاسی و هم از نظر عملکرد عملیاتی شرکت‌ها با ابهام مواجه هستیم، رسیدن به سودآوری مورد انتظار برای بنگاه‌های اقتصادی امکان‌پذیر نخواهد بود. 

وی افزود: این فضای نااطمینانی، زمانی که با نبود هماهنگی میان تصمیم‌گیران بازار همراه می‌شود، به از دست رفتن اعتماد سهامداران منجر شده و سیگنال‌های منفی بیشتری را به بازار مخابره می‌کند. به همین دلیل، در روز‌های اخیر شاهد تسریع در خروج سرمایه از بازار سرمایه بوده‌ایم؛ همان‌طور که از ابتدای هفته جاری این روند در معاملات مشهود بوده است.

 


بیشتر بخوانید: متولیان امر قادر به پیش‌بینی‌های اقتصادی نیستند


بازار سرمایه در مقایسه با بازار‌های موازی

 

این کارشناس بازار سرمایه با مقایسه بازار سرمایه با سایر بازار‌های مالی از جمله بازار ارز و طلا بیان کرد: تمامی بازار‌ها در شرایط کلی با یکدیگر مشابه‌اند، اما یک تفاوت بنیادین وجود دارد. بازار‌هایی مانند ارز و طلا، به واسطه تورم ساختاری‌ای که طی پنج دهه گذشته در اقتصاد ایران نهادینه شده، از اطمینان بیشتری برای فعالان خود برخوردارند. 

به‌عبارت‌دیگر، افرادی که در بازار دلار فعالیت می‌کنند، به دلیل روند مداوم کاهش ارزش پول ملی، با اطمینان بالاتری می‌توانند نسبت به افزایش قیمت تصمیم‌گیری کنند، در حالی که چنین قطعیتی برای فعالان بازار سرمایه وجود ندارد.

وی تأکید کرد: تداوم تورم و کاهش قدرت خرید ریال، به‌صورت مستقیم در قیمت لحظه‌ای دارایی‌ها بازتاب پیدا می‌کند و همین موضوع باعث جذابیت بیشتر بازار‌هایی مانند ارز و طلا برای سرمایه‌گذاران می‌شود.

 

سه سناریوی پیش‌روی بازار سرمایه

 

مریم محبی در خصوص سناریو‌های پیش‌روی بازار سرمایه، اظهار کرد: برای تحلیل وضعیت بازار باید شرایط کلی حاکم را مدنظر قرار دهیم؛ چراکه این شرایط هستند که سناریو‌های احتمالی را برای ما تعریف می‌کنند.

وی با اشاره به ۳ وضعیت محتمل توضیح داد: در شرایط اول که وضعیت فعلی و ادامه‌دار بودن بحران را شامل می‌شود، چشم‌انداز مثبتی برای بازار متصور نیست. اگر این وضعیت تداوم داشته باشد، انتظار می‌رود صف‌های فروش همچنان ادامه‌دار باشند؛ هرچند ممکن است به مرور از شدت آنها کاسته شود و بازار در کوتاه‌مدت به ثبات نسبی برسد.

محبی ادامه داد: در سناریوی دوم، با کاهش تنش‌ها و بازگشت آرامش نسبی، بهبود شرایط بازار سرمایه دور از انتظار نخواهد بود و می‌توانیم شاهد بازگشت روند افزایشی در بازار باشیم.

وی افزود:، اما در سناریوی سوم، در صورت تشدید تنش‌ها و بازگشت فضای جنگی، خروج سرمایه از بازار تشدید می‌شود و وضعیت بازار سرمایه وخیم‌تر خواهد شد. بنابراین، رفتار بازار به‌طور مستقیم وابسته به تحولات سیاسی و امنیتی آتی خواهد بود.

 

تحلیل بازار بدون در نظر گرفتن مؤلفه‌های سیاسی ممکن نیست

 

محبی با تأکید بر اهمیت بررسی متغیر‌های سیاسی در تحلیل آینده بازار سرمایه اظهار کرد: در شرایط فعلی به هیچ وجه نمی‌توان وضعیت بازار سرمایه و چشم‌انداز آن را بدون در نظر گرفتن شرایط سیاسی کشور تحلیل کرد. تمامی اتفاقات اقتصادی کشور به‌شدت تحت‌تأثیر مؤلفه‌های سیاسی هستند و لازم است حتماً از این منظر نیز مورد بررسی قرار گیرند.

وی ادامه داد: هر زمان که کشور به سمت آرامش، حصول توافقات سیاسی و کاهش تنش‌ها حرکت کند، می‌توان انتظار داشت که شرایط بازار سرمایه نیز به سمت بهبود پیش رود.

پایان مطلب

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر