بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۵

نگاهی به رشد کم‌سابقه طلا؛ پشت‌پرده رکورد شکنی طلا در سال ۲۰۲۵

نگاهی به رشد کم‌سابقه طلا؛ پشت‌پرده رکورد شکنی طلا در سال ۲۰۲۵
در حالی‌که نرخ‌های بهره بالا و سیاست‌های انقباضی بانک‌های مرکزی، بسیاری از بازار‌های مالی را تحت فشار قرار داده، سرمایه‌گذاران دوباره به طلا روی آورده‌اند.
کد خبر : ۳۰۱۱۲۶
نویسنده :
مینا علیزاده

نگاهی به رشد کم‌سابقه طلا؛ پشت‌پرده رکورد شکنی طلا در سال ۲۰۲۵

 

سید محمد حسینی، کارشناس و تحلیل‌گر باسابقه بازار‌های مالی در گفتگو با بورس نیوز، با اشاره به افزایش چشمگیر تقاضای جهانی برای طلا در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵، رشد هم‌زمان خرید بانک‌های مرکزی و ورود سرمایه به صندوق‌های ETF را به‌عنوان عوامل اصلی مورد تحلیل و بررسی قرار داده و آن را نشان‌دهنده بازگشت طلا به جایگاه «پناهگاه امن سرمایه» در شرایط پرریسک اقتصاد جهانی دانست.

به گفته کارشناس و تحلیل‌گر باسابقه بازار‌های مالی، در حالی‌که نرخ‌های بهره بالا و سیاست‌های انقباضی بانک‌های مرکزی، بسیاری از بازار‌های مالی را تحت فشار قرار داده، سرمایه‌گذاران دوباره به طلا روی آورده‌اند. کارشناسان شورای جهانی طلا معتقدند افزایش نااطمینانی‌های اقتصادی، تنش‌های ژئوپلیتیک و نوسانات ارزی، موجب شده طلا بار دیگر به‌عنوان ابزار اصلی تنوع‌بخشی و حفظ ارزش دارایی مطرح شود. به این ترتیب، تقاضا در بخش سرمایه‌گذاری نهادی و بانکی افزایش یافته و سهم بازار‌های مصرفی سنتی کاهش پیدا کرده است.

حسینی اظهار داشت: «بانک‌های مرکزی در سه‌ماهه سوم سال جاری در مجموع ۲۲۰ تن طلا خریداری کردند که نسبت به فصل قبل، ۲۸ درصد رشد داشته است. مجموع خرید خالص در ۹ ماه نخست سال به ۶۳۴ تن رسید که این رقم از میانگین تاریخی ده‌ساله، بالاتر است. در بین خریداران اصلی، بانک ملی قزاقستان با ۱۸ تن، بانک مرکزی برزیل با ۱۵ تن، بانک مرکزی ترکیه با ۷ تن و بانک گواتمالا با ۶ تن، قرار دارند. علاوه بر آن، چین، عراق، جمهوری چک و اندونزی نیز دوباره به جمع خریداران بازگشته‌اند.»

وی همچنین افزود: «حدود ۷۰ درصد بانک‌های مرکزی جهان اعلام کرده‌اند که در سال آینده نیز به خرید ادامه خواهند داد. این روند نشان‌دهنده تمایل کشور‌ها برای کاهش وابستگی به دلار و تقویت تنوع ذخایر ارزی است. افزایش بدهی دولت‌ها، تضعیف ارز‌های ملی و ریسک‌های سیاسی از مهم‌ترین انگیزه‌های خرید طلا توسط نهاد‌های پولی بوده است.»

این تحلیل‌گر بازار‌های مالی باور دارد که «در کنار بانک‌های مرکزی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در طلا (Gold-backed ETFs) نیز سهم چشمگیری در افزایش تقاضا داشتند. جریان ورودی سرمایه به این صندوق‌ها در سه‌ماهه سوم به ۲۲۲ تن، معادل ۲۶ میلیارد دلار رسید و مجموع دارایی تحت مدیریت آنها را به ۳٬۸۳۸ تن رساند؛ سطحی که تنها ۲ درصد پایین‌تر از رکورد تاریخی سال ۲۰۲۰ است.»

از سوی دیگر، محمد حسینی این نکته را خاطر نشان کرد که «ورود خالص سرمایه به ETF‌های جهانی بیش از دو برابر مدت مشابه سال گذشته بوده است و رشد قیمت جهانی طلا به میانگین ۲٬۶۸۰ دلار در هر اونس، خود عامل محرک تازه‌ای برای جذب سرمایه‌های جدید به‌شمار می‌رود و چرخه‌ای از رشد قیمت و افزایش ورود سرمایه ایجاد کرده است.»

وی معتقد است: «چنانچه نرخ بهره واقعی در اقتصاد‌های بزرگ کاهش یابد یا سیاست‌های پولی انبساطی در آمریکا آغاز شود، احتمال صعود دوباره قیمت طلا وجود دارد. در مقابل، تداوم سیاست‌های انقباضی می‌تواند موجب تعدیل جریان‌های سرمایه‌گذاری شود، اما نقش بانک‌های مرکزی در تثبیت تقاضا پابرجا خواهد بود.»

به گفته حسینی: «در شرایطی که اقتصاد جهانی با عدم قطعیت‌های گسترده و بدهی‌های فزاینده دولت‌ها مواجه است، طلا نه‌تنها پناهگاهی برای سرمایه‌گذاران خرد، بلکه ابزاری راهبردی برای سیاست‌گذاران پولی شده است. به نظر می‌رسد سال ۲۰۲۵، سال تثبیت مجدد طلا در جایگاه دارایی امن جهانی باشد؛ جایگاهی که همچنان هیچ دارایی دیگری نتوانسته آن را به چالش بکشد.»

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر