حکم دادگاه بلیط خوشبختی سهامداران است

روايت عجيب و بحث برانگيز ورود بيمه دانا و كشف قيمت غير منتظره آن طي معاملات روزهاي اخير جداي از آنكه واكنش هاي متفاوتي در محافل مختلف اقتصادي كشور داشت اما اظهار نظر برخي مسئولان سازمان خصوصي سازي در اين رابطه مبني بر احترام به نظر بازار در روند قيمت گذاري اين معامله بسيار جالب توجه مي باشد.
بنا بر گزارش بورس نيوز ؛چنانچه كمي در ذهن خود جستجو كنيم در مي يابيم كه شايد همين ديروز بود كه كرد زنگنه به عنوان سكان دار خصوصي سازي كشور در هتل سيمرغ تهران درباره اولين عرضه سهام مپنا و عدم تقاضاي معامله گران به قيمت هاي بالاتر از 120 تومان از تباني كارگزاران در اين خصوص دم زد و اعلام كرد كه اجازه ارزان فروشي سهام دولت را نمي دهد.
حال چه اتفاقي افتاده كه رشد كذايي قيمت سهام بیمه دانا طي معاملات هفته اخير نشاني از تباني در معامله نداشته و بايد آنرا بدون هيچ شائبه اي پذيرفت.اساساً معناي احترام به نظر بازار چيست؟
در همين رابطه بهروز شهدايي ،كارشناس ارشد بازار سرمايه در گفتگو با خبر نگار بورس نيوز؛با اشاره به اولين عرضه بلوكي مپنا گفت:در آن زمان به دليل نبود تقاضاي مناسبي در بازار سازمان خصوصي سازي از قصد خود مبني بر فروش سهام اين شركت به سرمايه گذاران خارجي خبر مي داد چرا كه عدم رشد قيمت سهام اين معامله ،نتوانسته بود تا نظر اين سازمان را در واگذاري آن به خوبي جلب نمايد.
وي با اشاره به اينكه در خصوص عرضه و تقاضاي معامله بيمه دانا و احترام به قيمت گذاري آن از سوي بازار بايد با كمي ترديد به آن نگريست،اظهارداشت:بيمه دانا با دارا بودن تنها 75 تومان سود عملياتي به ازاي هرسهم در بودجه پيش بيني شده سال مالي جاري،يكي از دلايل عمده افزايش بيش از 60 درصدي سود هر سهم سال مالي 89 نسبت به سال مالي گذشته را،انعقاد قرار داد بيمه درمان با سازمان بازنشستگي كشوري اعلام كرده كه موجب افزايش حجم درآمد اين شركت در رشته درمان شده است.
علاوه بر اين مبلغ 130 ميليارد ريال (به ازاي هر سهم يك هزار و 233 ريال)از پيش بيني سود سال مالي جاري ناشي از سود حاصل از فروش دارايي هاي مازاد بر نياز اين شركت مي باشد و اين در حالي است در سال مالي آينده خبري از آنها نخواهد بود و چنانچه سود عملياتي و غير عملياتي اين سهم را در نظر مي گرفتيم شايد در بهترين وضعيت بين 1200تا 1300تومان بيشتر نمي ارزيد.
به عبارت بهتر با احتساب سود عملياتي و غير عملياتي بيمه دانا و حجم بسيار كوچك سرمايه آن،پي بر اي اين سهم با قيمت فعلي حدود 34 مرتبه است و اين به معناي ريسك فوق العاده بالاي سرمايه گذاري در اين سهم است.
عضو هيئت مديره كانون سهامداران حقيقي بر لزوم دقت سرمايه گذاران به ميزان سرمايه فعلي بيمه دانا تاكيد كرد و افزود:خدمات دهندگان بيمه هاي اتكايي بيش از 18درصد از شركت هاي بيمه اي دنيا راپوشش مي دهند و اين در حالي است كه در كشور، بيمه هاي كوچك بايد تحت پوشش بيمه مركزي قرار گيرند از اينرو بيمه مركزي نيز سراغ بيمه هاي بزرگتر براي پوشش ريسك سرمايه گذار يهاي خود مي رود كه با توجه به تحريم هاي صورت گرفته از سوي كشورهاي غربي و محدوديت در بيمه هاي اتكايي به شدت ريسك سرمايه گذاريها و خدمات شركت هاي بيمه اي داخلي افزايش يافته است.حال سوال اينجاست كه آيا بيمه دانا بنا به نوع تجارت خود قادر است نفتكش هاي عظيم خليج فارس را بيمه كند؟
شهدايي به اشاره به اينكه معامله بيمه دانا بيشتر به كام سازمان خصوصي سازي شيرين بود از دعواي حقوقي اين شركت بيمه اي بر سر مالكيت زميني با مساحت صد هزار متري با نيروي زميني ارتش خبر داد و اذعان كرد:در حال حاضر بيش از پنج هزار متر از اين زمين در مالكيت بيمه دانا بوده و به لحاظ تملك مابقی آن برخي شنيده ها حاكي از آن است ،دادگاه رسيدگي كننده به اين شكايت راي بر قانوني بودن ادعاي بيمه دانا نموده كه در صورت نهايي شدن اين موضوع تاثير قابل توجهي بر سودآوري اين شركت خواهد داشت.
اين فعال بازار سرمايه در ادامه اين گفتگو از دلايل ادامه يافتن رويكرد بازار عليرغم تهديد متغيير هاي بيروني سخن گفت وافزود:انتفاع و رويه هاي مختلف تاثير گذار در بازار همچون استراتژي دولت ،سازمان خصوصي سازي،رويكرد شركت هاي حقوقي،شبه نظامي ها و نهاد هاي عمومي را اگر چه نمي توان منكر شد اما پديدار شدن موجي جديد هر چند وقت يكبار در بازار هاي مختلف عملا ً باعث ايجاد جذابيت هاي جديد شده و همچون سالهاي 83 و 84 باعث خواهد شد كه برخي افراد براي دريافت سود،مغازه يا خانه خود را فروخته و در بورس سرمايه گذاري كنند.
وي ادامه داد:در شرايط فعلی خيزش اين موج از حد و مرز خود خارج شده چراكه عليرغم پيش بيني ها مبني بر استراحت شاخص در نيمه مرداد ماه عملا ًخلاف آنرا شاهد بوده و جهش آنرا در قله 17 هزار واحد نظاره گر هستيم هر چند كه در مقايسه با بازده نقدي شاید رقم واقعي شاخص بيش از 13 هزار واحد نباشد.
شهدايي در خاتمه با اشاره به اينكه فعاليت اقتصادي كشور در حال حاضر با ابهامات مختلفي روبرو است،تصريح كرد:فعالان اقتصادي شايد به اين نتيجه رسيده اند كه تنها جايي كه مي تواند سودهاي موقتي عايد آنها كند بازار سرمايه باشد از اينرو با توجه به ابهام بازار از چگونگي اجرا و اثرات قانون هدفمندي يارانه ها در تجزيه و تحليل هاي خود بانك ها و شركت هاي بيمه اي را از آسيب پذيري اين قانون مستثني دانسته و بدين ترتيب اقبال بيشتري به اين صنايع نشان مي دهند .
بنابر اين رشد بيشر شاخص بازار را در كنار عواملي همچون پرتفوي گرداني شركت هاي سرمايه گذاري ،برگزاري مجامع برخي شركت هاي بورسي و ... بر عملكرد تعدادي از صنايع در نيمه دوم سال جاري را مي توان حدس زد.
