متعادل شدن "وپست" در قیمت های فعلی محال است !

وقتی 5 درصد سهام پست بانک ایران با نماد "وپست" در بورس با قیمت 230 تومان عرضه شد ، هیچکس تصور نمی کرد ، صف خریدهای سنگین میلیونی با گذشت 25 روز کاری همچنان پا بر جا بوده و به نوعی به یک عادت برای کارگزارن بورس اوراق بهادار تهران تبدیل شود .
براساس گزارش واحد تحلیل و مطالعات بورس نیوز پست بانک طی مدت اخیر در دو مقطع پنج روزه وارد گره معاملاتی شد ولی به علت روان نشدن معاملات و پا بر جایی صف های خرید میلیونی دیروز برای سومین بار وارد گره معاملاتی شد تا پنج روز دیگر نیز بدون محدودیت حجم مبنا قیمت پایانی سهامش محاسبه شود .
با اتمام 5 روز سومین بار از اعمال قانون رفع گره معاملاتی قیمت سهام پست بانک می تواند تا محدوده 420 تومان افزایش یابد ولی به اعتقادکارشناسان به چند دلیل باز هم شاهد متعادل شدن عرضه و تقاضا در این سهم نخواهیم بود !؟
استدلال اول
دلیل اول پست بانک طبق ضوابط بانک مرکزی ملزم به افزایش سرمایه خود تا مرز 400 میلیارد تومان طی دو سال می باشد در حالی که در مقطع فعلی سرمایه شرکت تنها در حدود 56 میلیارد تومان است یعنی شرکت باید سرمایه خود را تا بیش از 7 برابر افزایش دهد .
این
افزایش 7 برابری سرمایه برای سهامداران این بانک در حدود 700 تومان برای هر سهم هزینه شرکت
در افزایش سرمایه خواهد داشت که با فرض افزایش قیمت این سهم تا محدوده 420 تومان
پس از این دوره از گره معاملاتی وجخ پرداختی سهامداران در صورت حضور در تمام افزایش سرمایه ها مجموعاً 1120 تومان خواهد شد .
حال اگر 800 تومان (100 تومان از پرداخت فعلی به عنوان ارزش اسمی سهم + 700 تومان طی دو سال جهت استفاده از حق تقدم ) مبلغ پذیره نویسی هر سهم پست بانک را که برای سهامداری در هر شرکت و بانکی لازم می باشد از مبلغ سرمایه گذاری خود به این گونه کم کنیم که 1120 تومان را به هشت ، که تعداد سهام ما پس از دو سال است تقسیم نماییم به عدد 140 تومان می رسیم که مبلغ ناچیزی در مقابل ارزندگی این بانک می باشد !
زیرا
شما دارید 40 تومان پول اضافه را برای سهامداران بانکی پرداخت می کنید که اولاً
33 تومان سود برای سال جاری دارد و بدین صورت مبلغی از پول شما باز خواهد گشت .
ثانیاً
اگر شما قصد راه اندازی یک بانک را بدون هیچ پیشینه ای داشته باشید باید طبق
قوانین بانک مرکزی مبلغ 400 میلیارد تومان برای پذیره نویسی آن سرمایه فراهم کنید
ولی می توانید با سهامداری پست بانک طی دو سال با شرکت در افزایش سرمایه های پی در
پی بانک ، به صورت اقساطی سهامدار بانکی شوید که هزینه های تأسیس و راه اندازی آن
نیز پرداخت شده و سود آور و در حال رشد نیز می باشد .
ثالثاً چون نرخ بازگشت سرمایه در بانکها تقریباً به صورت آنی می باشد سرمایه های پرداختی شما سریعاً به بار نشسته و تبدیل به سود خواهد شد .
بنابراین
با اوصاف ذکر شده اگر 33 تومان سود و 100 تومان مبلغ پذیره نویسی را از 140 تومانی
که مبلغ اضافی پرداخت می باشد کم نماییم ، در واقع با تنها پرداخت 7 تومان اضافه
ارزش ، سهامدار یک بانک در حال فعالیت می شویم !البته تعدیل مثبت احتمالی در این بخش لحاظ نشده است .
پس به
نظر می رسد نه تنها این دور از گره معاملاتی ، بلکه دوره پنج روزه بعدی گره
معاملاتی نیز که قیمت سهم را تا حدود 500 تومان خواهد رساند باعث روان شدن سهم پست
بانک در بورس نشود.
استدلال دوم
دلیل دوم اینکه تعداد سهام این شرکت در بازار بسیار محدود است و سهمی برای عرضه در بازار وجود ندارد پس طبیعـاً می باید شاهد چنین رشدی می بودیم طبق آمار تاکنون تنها 28 میلیون و 329 هزار و 122 سهم از این شرکت معامله شده است که 27 میلیون و 887 هزار و 150 سهم آن در روز عرضه و 181 هزار و 490 سهم آن نیز فردای عرضه و به دلیل ابطال بعضی از معاملات بوده است و پس از آن بازار شاهد عرضه های قطره چکانی از این سهم بوده که طی تنها 168 معامله انجام پذیرفته است.
استدلال سوم
دلیل سوم اگر فرض کنیم حدود 50 درصد از سهامداران خرد پس از افزایش قیمت این سهم تا محدوده 420 تومان به علت شناسایی سود قصد عرضه آن را داشته باشند و در حدود 15 میلیون سهم این شرکت در بازار عرضه شود ؛ جمع آوری این تعداد سهم از بازار با این قیمت ، به حدود 6.3 میلیارد تومان نقدینگی نیاز خواهد داشت که برای شرکت های سرمایه گذاری و حقوقی های بازار مبلغ هنگفتی نبوده و به راحتی آن را فراهم خواهند نمود تا درصد سهامداری خود را در این سهم پر ارزش و دارای آینده روشن افزایش دهند .
بنابراین با توجه به دلایل سه گانه بیان شده در بالا (مخصوصاً دلیل اول) امکان روان شدن معاملات "وپست " در قیمت های فعلی از محالات بازار سرمایه بوده و صف خرید تا مدت ها با این سهم عجین خواهد بود .
