10 شركت بزرگ بورس فربهتر شدند
اين اتفاق درپي رشد قيمت سهام اكثر شركتها خصوصا شركتهاي بزرگ رخ داد و طي آن ارزش روز بازار سهام ايران كه ابتداي سال حدود 65 هزار ميليارد تومان بود با رشد 63 درصدي به بيش از 103 هزار ميليارد تومان رسيد. به اين ترتيب بود كه بورس اوراق بهادار تهران در ميان 52 بورس عضو فدراسيون بورسهاي جهان در رتبه سي و نهم و بالاتر از بورسهاي مصر، آتن، بوينوس آيرس، ايرلند، اردن، بوداپست، كلمبو، استوني، موريس، قبرس، مالت و برمودا ايستاد.
اين درحالي است كه در ميان 37 صنعت حاضر در بورس صنايع بانكداري، فلزات، مخابرات، خودرو، كانه هاي فلزي، شركتهاي سرمايهگذاري چند رشتهايي صنعتي، محصولات شيميايي، فرآورده هاي نفتي و خدمات فني و مهندسي كه مشتمل بر 138 شركت هستند بين 17 تا 4 درصد از ارزش روز كل بازار را به خود اختصاص داده و 83 درصد اين متغير را صاحب شدهاند.
*تغيير و تحولات رتبه بندي 10 شركت
حال بررسي ديگر جديد و كاملتر فارس نشان ميدهد10 شركت بزرگ بورس كه با تغيير و تحولاتي در ردهبندي مواجه شدهاند نسبت به ابتداي سال فربهتر شده و بيش از 46 درصد ارزش بازار سهام كشور را به خود جذب كردهاند.
بر اساس اين گزارش، در ابتداي سال شركتهاي مخابرات، ملي مس، فولاد مباركه، بانك پارسيان، پالايش نفت اصفهان، مپنا، بانك صادرات و ملت، چادرملو و سرمايهگذاري غدير با ارزش روز بيش از 8.5 تا 1.7 هزار ميليارد توماني در مجموع 44 درصد از كل ارزش روز بازار سهام را در اختيار داشتند.
اما در پايان شهريور ماه به دليل بالا و پايين شدن قيمت سهام شركتهاي بزرگ، تغييرات اندكي در رتبهبندي 10 شركت اول و بزرگ بورس رخ داد. به طوري كه ضمن افزايش ارزش روز شركتهايي مانند مخابرات ، ملي مس و فولاد مباركه، سايپا با رتبه 8 جايگزين سرمايهگذاري غدير و بانك تجارت هم با حضور در رده دهم جانشين پالايش نفت اصفهان شد تا در مجموع 10 شركت بزرگ بورس مالك 43.6 درصد ارزش بازار سهام باشند.
* 46درصد بازار در دستان 10 غول
حال جديدترين رتبهبندي 10 شركت بزرگ بورس حكايت از آن دارد سهم اين شركتها از كل ارزش روز بازار سهام به 46.3 درصد رسيده است. يعني در پي رشد قيمت سهام در طول همين سه ماه اخير، اين شركتها فربهتر از گذشته شدهاند.
آخرين وضعيت ارزش روز شركتهاي بورسي نشان ميدهد رشد قيمت هر سهم شركت مخابرات در هفتههاي گذشته منجر شده تا ارزش روز آن كه ابتداي سال 8.5 و در پايان شهريور 10.7 هزار ميليارد تومان بود به 14.5 هزار ميليارد تومان درچهارشنبه گذشته برسد.
اين شركت كه با توجه به برخورداري از بيش از 45 ميليارد و 873 ميليون سهم به قيمت هر سهم 317 تومان به چنين ارزش روز بيسابقهايي رسيده به تنهايي مالك 12 درصد از ارزش روز 103 هزار ميليارد توماني كل بازار سهام ايران شده و در صورت احتساب ارزش روز 8.3 هزار ميليارد توماني شركت زير مجموعه حاضر در فرا بورس خود يعني همراه اول، صنعت مخابرات مالك 18.9 درصد از كل ارزش بازار سهام بورس اوراق بهادار و فرابورس است.
بعد از مخابرات، شركت ملي مس قرار دارد كه رشد جهاني قيمت مس منجر به افزايش قيمت هر سهم آن از 753 تومان ابتداي سال به بيش از 1200 تومان در چهارشنبه گذشته شد. اين شركت به دليل داشتن بالغ بر 5 ميليارد 789 ميليون سهم، صاحب ارزش روز 6.9 هزار ميليارد توماني و مالك 5.7 درصدي از كل ارزش بازار سهام شده است.
فولاد مباركه ديگر مشمول اصل 44 كه سهشنبه گذشته سرمايه اسمي هزار و 58 ميليارد توماني را به دو هزار و 580 ميليارد تومان افزايش داده، در رتبه سوم قرار دارد. اين شركت تا قبل از افزايش سرمايه و با توجه به بهاي 324 توماني هر سهم صاحب ارزش 5.7 هزار ميليارد توماني بوده و 4.2 درصد از ارزش روز بازار سهام را در اختيار داشت.
بعد از اين سه شركت، بانك پارسيان هم در رتبه چهارم قرار دارد كه در نيمه اول سال سرمايه اسمي خود را از 900 به هزار و 100 ميليارد تومان افزايش داده است. اين بانك هر چند از نظر سرمايه اسمي پايينتر از بانك صادرات با سرمايه بيش از هزار و 680 ميليارد توماني است اما به دليل قيمت 335 توماني هر سهم داراي ارزش ارزش روز 3.6 هزار ميليارد توماني شده و در جايگاه چهارم بزرگترين شركتهاي بورس ايستاده است.
شركتهاي چادرملو، بانك ملت، مپنا، سايپا، سرمايهگذاري غدير و بانك صادرات هم با ارزش روز بيش از 3.5 تا 2.7 هزار ميليارد توماني در رتبههاي پنجم تا دهم جدول بزرگان بورس جا خوش كردهاند.
به اين ترتيب 10 شركت فوق در مجموع 46.3 درصد از ارزش روز 103 هزار ميليارد تومان را به نام خود كرده اند.
* 14 شركت با ارزش روز هزار تا 2.7هزار ميليارد توماني
علاوه بر اين، 14 شركت ديگر هم با ارزش روز 2.7 تا هزار ميليارد توماني نقش مهمي در افزايش ارزش كل بازار دارا هستند.
اين شركتها به ترتيب شامل بانك تجارت، گل گهر، ايران خودرو، پالايش نفت اصفهان، سرمايهگذاري اميد، بانك اقتصاد نوين، فولاد خوزستان، پتروشيمي خارك، سرمايهگذاري معادن و فلزات، كشتيراني، بانك كارآفرين، فولاد خراسان، سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي و بانك سينا هستند كه 2.2 تا كمتر از يك درصد ارزش روز بازار را در اختيار گرفتهاند.
با اين اوصاف با در نظر اين 14 شركت ، ميتوان به اين نتيجه رسيد كه 24 شركت ياد شده در مجموع 67 درصد از ارزش روز كل بازار سهام را تشكيل دادهاند.
گزارش از علي رضايي زاده
گزارش خطا
0 پسندیدم
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه
