بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۰۵ آبان ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۱

به دنبال مچ‌گیری نیستیم/ مقررات جدید معاملات به نفع سهامدار است

کد خبر : ۷۹۵۶۹
IMG_9277-1.jpg

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار به تشریح مزایای دستورالعمل جدید معاملات عمده پرداخت و ضمن تاکید بر اینکه این دستورالعمل به نفع سهامداران است، تاکید کرد: سازمان بورس به دنبال سخت‌گیری و مچ‌گیری نیست و در مقرراتی که وضع می‌کند به دنبال این است که بازار را به مکانی امن برای سرمایه‌گذاران تبدیل کند.

علی صالح آبادی - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران - در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، علت تغییر دستورالعمل معاملات عمده را مورد توجه قرار داد و گفت: متناسب با قوانین پولشویی و این که خریداران باید احراز هویت شوند، دستورالعمل معاملات عمده تغییر کرد زیرا در گذشته بعد از انجام معامله لیست خریداران اعلام و این بخش از دستورالعمل باید اصلاح می‌شد تا خریداران قبل از رقابت احراز هویت شوند.

**باید تعداد کامل خریداران در زمان تقاضا مشخص باشد

وی با بیان اینکه این اقدام احراز هویت خریداران حقیقی و حقوقی نزد کارگزار است که طبق قانون مبارزه با پولشویی باید انجام شود، توضیح داد: ممکن است فردی در معامله عمده شرکت کرده و بعد از انجام معامله سهم خریداری شده را بین چند نفر تقسیم ‌کند بنابراین باید تعداد کامل خریداران در زمان ارائه تقاضا مشخص باشد زیرا نمی‌شود که موقع خرید سهم به نام یک نفر باشد و در زمان تخصیص به نام افراد دیگری شود.

صالح آبادی با تاکید بر اینکه مقررات مبارزه با پولشویی باید اجرا شود، خاطرنشان کرد: علاوه بر این بعضا اتفاق افتاده است که شرکتی وارد رقابت شده و بعد از خرید مشخص می‌شود که خریدار بدهی عمده‌ای به سازمان خصوصی‌سازی دارد.

وی ادامه داد: به طوری که بعد از این که هویت خریداران احراز شد، مشخص می شود که خریدار بدهی عمده‌ای به سازمان خصوصی سازی داشته و بدهی آن معوق شده است و شرکت جدید آن هم با مشکل مواجه می‌شود که در اینصورت چرا بعد از رقابت و مشخص شدن خریدار معامله باطل شود؟ این اوضاع را بدتر می‌کند و باید پیش از رقابت این موارد مشخص باشد.

دبیر شورای عالی بورس با اشاره به اینکه بعضا مشخص می‌شود، خریدار بدهی‌های معوق سنگینی به مالیات یا سیستم بانکی دارد، تصریح کرد: کسی که قصد دارد سهام عمده شرکت را خریداری کند باید برنامه خود را برای آینده شرکت ارائه دهد تا تصویر آینده شرکت مشخص شود همانطوری که در عرضه‌های اولیه امید نامه شرکت ارائه می‌شود؛ پس چرا نباید در معاملات عمده که مالک اصلی تغییر می‌کند، خریدار برنامه آینده خود را در شرکت ارائه دهد تا سهامداران از آینده شرکت با خبر باشند؟

صالح آبادی در ادامه گفت: علاوه بر این شخصی که قصد دارد سهام شرکتی را خریداری کند باید توانایی مالی لازم را برای پرداخت اقساط داشته باشد و این طور نباشد که بعد از پرداخت حصه نقدی، دیگر نتواند مابقی اقساط را پرداخت کند.

او یاد آور شد: همچنین اتفاق افتاده است که در برخی شرکت‌ها خریدار نتوانسته اقساط را پرداخت کند لذا از منابع شرکت خارج کرده و قسط را پرداخت کرده است که این از محل حقوق مردم است و شرکت تضعیف شده و سهامداران جز ضرر می‌کنند لذا سازمان بورس قصد دارد که این موارد ابتدای معامله مشخص شود زیرا هدف سازمان بورس این است که از حقوق سهامداران جز حمایت کند.

**سازمان قصد ندارد روند معاملات عمده کند شود

رئیس سازمان بورس در ادامه اظهار کرد: از طرف دیگر سازمان بورس قصد ندارد روند معاملات عمده کند شود بر این اساس به شکلی فرمول و ساز و کار دیده شده است که از یک طرف معاملات عمده کند نشود و در عین حال برنامه‌ها سریع اعلام شود به این ترتیب برنامه زمان بندی برای معاملات عمده مشخص شده است.

وی توضیح داد: در معاملات عمده‌ای که تبدیل به کنترل شرکت می شود، برنامه زمانی افزایش یافته است تا خریداران، زمان بیشتری برای خرید سهم داشته باشند زیرا در زمانی که برهه زمانی کوتاه می‌شود بسیاری از خریداران ممکن است در جریان نباشند و نتوانند در رقابت شرکت کنند لذا فاصله زمانی بیشتر شده است تا بعد از انتشار آگهی، خریداران بتوانند برای خرید برنامه‌ریزی کنند.

او با طرح این سوال که اگر مجموعه‌ای شرکت را خریداری کرد و دو سال بعد شرکت ورشکست شود چه اتفاقی می‌افتد؟ اظهار کرد: البته ادعا نداریم با کنترل‌هایی که می‌شود چنین اتفاقاتی رخ ندهد ولی باید احتمال آن را کاهش داده و از وقوع آن جلوگیری کنیم.

**تغییر معاملات ربطی به ذوب آهن ندارد

صالح آبادی تاکید کرد: لذا این اصلاحات در مقررات معاملات عمده ایجاد شد و هیچ ربطی به معامله ذوب آهن نداشت.

وی در پاسخ به این سوال که چرا این تغییرات در نیمه معاملات ذوب‌آهن انجام شد؟ گفت: بالاخره معاملات عمده هر روز جاری است و شورای بورس در این مقطع آن را تصویب و اعلام کرد که به دلیل اهمیت از همان روز لازم الاجرا است لذا سازمان بورس اعلام کرد که کل معاملات عمده به مدت چند روز متوقف شود تا این دستورالعمل نهایی و ابلاغ شود و معاملات جدید بر مبنای آن انجام شود.

**مقررات جدید به نفع سهامداران است

صالح آبادی خاطرنشان کرد: تردید نکنید که مقررات جدید به نفع سهامداران و بازار سرمایه است زیرا هدف این است که هر گروهی که مالکیت عمده شرکتی را بر عهده می‌گیرد، باعث تضعیف شرکت و از بین رفتن آن نشود. زیرا مواردی داشتیم که افرادی آمدند و شرکتی را خریداری کردند و باعث تضعیف و گرفتاری شرکت شدند به طوری که شرکت از بورس اخراج شد.

رئیس سازمان بورس تاکید کرد: بنابراین توقف معاملات عمده ذوب آهن به هیچ وجه نه دستوری بوده و نه ربطی به ذوب‌آهن داشته است زیرا قواعدی که در نظر می‌گیریم فقط مخصوص ذوب‌آهن نیست وآیین نامه معاملات برای همه شرکت‌ها لازم‌الاجرا است و این فرمول برای معامله بلوکی آ س پ و باغمیشه هم در همان روز اجرا شد و مخصوص ذوب‌آهن نبود.

وی ادامه داد: لذا برای تمام معاملات عمده این دستورالعمل اجرا می ‌شود و هدف ما نیز حمایت از حقوق سهامداران است که وظیفه ذاتی سازمان بورس است.

وی یاد آور شد این که وجوه معاملات عمده بابت رد دیون یا خزانه واریز می‌شود به سازمان بورس ارتباطی ندارد زیرا ما به شرکت کار داریم که تکلیف آن بعد از واگذاری چه می‌شود بنابراین معاملات عمده‌ فقط مربوط به سازمان خصوصی سازی نخواهد بود و مربوط به همه فروشندگان عمده بوده و عرضه‌های خصوصی سازی و غیرخصوصی‌سازی را شامل می‌شود.

به گفته بالاترین مقام نظارتی بازار سرمایه، دستورالعمل معاملات عمده در حالی اصلاح می‌شود که در پیشرفته‌ترین بورس‌ها اگر کسی بخواهد بیش از پنج درصد از سهمی را خریداری کند تمام کنترل‌های لازم را انجام می‌دهند که خریدار مشکلی نداشته و سابقه سوء نداشته باشد.

**وجوه خریداران بلوکی پرداخت می شود

صالح آبادی در مورد واریز 3 درصد وجه معامله توسط خریداران ذوب آهن گفت: وجوهی که بابت تضمین از خریداران بلوک ذوب آهن دریافت شده به خریداران بازگردانده می شود و دستورالعمل جدید بعد از ابلاغ لازم الاجرا خواهد بود.

وی به سابقه دریافت 3 درصد وجه معامله اشاره کرد و افزود: در سال 86 زمانی که قرار بود معاملات عمده‌ای انجام شود، واریز 3 درصد وجه به عنوان تضمین وجود نداشت و خریدار در رقابت شرکت می‌کرد و به دلیل این که وجهی واریز نمی‌کرد خریدار صوری وارد رقابت شده و به خریدار اصلی اعلام می‌کرد که اگر تمایل دارید وارد رقابت نشوم مبلغی بدهید تا کنار روم در غیر اینصورت قیمت را افزایش می دهم.

او ادامه داد: لذا خریدار واقعی سهم اعلام می‌کرد که چون مجموعه دیگر متوجه شده است که خریدار واقعی هستم وارد رقابت شده و سهم را افزایش می داد که این کار نادرست است لذا بلافاصله مقررات اصلاح و اعلام شد که هر شخصی که می خواهد در رقابت شرکت کند باید سه درصد ارزش معامله را به قیمت پایه به عنوان تضمین به شرکت سپرده گذاری واریز کند بعد اجازه رقابت داشته باشد.

**سازمان بورس به دنبال سخت گیری و مچ گیری نیست

صالح آبادی با بیان اینکه بعد از اصلاح مقررات، خریداران صوری کنار رفتند، اعلام کرد: سازمان بورس به دنبال سخت‌گیری و مچ‌گیری نیست و در مقرراتی که وضع می‌ کند به دنبال این است که بازار را به مکانی امن برای سرمایه گذاران تبدیل کند که این از وظایف ذاتی سازمان بورس است.

رئیس سازمان بورس خاطرنشان کرد: در قانون به صراحت اعلام شده است که پیشگیری از وقوع تخلفات وظیفه سازمان بورس است با این حال ممکن است تخلفات احتمالی اتفاق بیافتد که در نهایت سهامداران متضرر می‌شوند.

وی گفت: البته با کندی کار موافق نیستیم زیراهر عرضه عمده دیگری که بخواهد انجام شود بر مبنای مقررات جدید خواهد بود زیرا این موضوع در شورای عالی بورس و شورای عالی اصل 44 تصویب شده و به سازمان بورس تکلیف شده است که با جدیت این کار را انجام دهد.

**احراز هویت توسط کارگزاران

صالح‌آبادی در پاسخ به این سوال که در مقررات جدید احراز هویت خریداران به چه شکلی انجام می شود؟ گفت: احراز هویت خریداران در کارگزاری انجام می شود به طوری که شرکت‌های کارگزاری مدارک و مستندات لازم را دریافت کرده و به بورس یا فرابورس تحویل داده و به سازمان نیز ارائه می‌دهد سپس سازمان بورس در مهلتی که تا روز عرضه وجود دارد، مدارک را بررسی کرده واستعلام می‌کند؛ اگر منعی وجود داشته باشد از عرضه جلوگیری می‌شود ولی اگر منعی وجود نداشت عرضه طبق روال انجام می‌شود.

به گفته ی رئیس سازمان بورس، بلوک ذوب‌آهن و تمام شرکت‌ها طبق مقررات باید این مراحل را برای واگذاری طی کند.

به گزارش ایسنا، در روز 12 مهرماه رقابت برای تصاحب بلوک 53 درصدی ذوب آهن اصفهان بین دو خریدار بالقوه در جریان بود که در اتفاقی عجیب ادامه رقابت در سومین روز به دلیل بررسی بیش‌تر خریداران و تغییر دستورالعمل معاملات عمده از سوی سازمان بورس متوقف شد.

با این اتفاق قرار شد بعد از ابلاغ دستورالعمل جدید معاملات عمده، بلوک 53 درصدی ذوب‌آهن از سر گرفته شود که این موضوع 20 روز به تاخیر افتاد و در طول آن نیز مصوبه جدید هیات وزیران مبنی بر واگذاری 53 درصد از سهام ذوب آهن به صندوق فولاد و واگذاری این صندوق به وزارت رفاه ابلاغ شد که موضوع نیز انتقادهای شدیدی متوجه اصل 44 و خصوصی سازی کرد.

به این حال در روز سه شنبه ضوابط معاملات عمده در بورس و فرابورس مشتمل بر 6 ماده و 4 تبصره به تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار رسید و که با ابلاغ این مصوبه باید دید که چه زمانی عرضه‌های بلوکی بازار از سر گرفته می‌شود.

انتهای پیام


اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر