بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
چهارشنبه ۲۸ دی ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۹
ابراهیم عنایت، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با بورس نیوز:

منابع ملی را ارزان در اختیار صنایع قرار ندهید

منابع ملی را ارزان در اختیار صنایع قرار ندهید
برخی از فعالین در بازار سرمایه به دنبال عدم افزایش نرخ گاز و حامل‌های انرژی برای پتروشیمی‌ها در بودجه ۱۴۰۲ هستند. منابع نفت و گاز متعلق به عموم مردم ایران بوده، دولت هم از طرف مردم وظیفه اداره این منابع را در جهت منافع بلندمدت ملت بر عهده دارد.
کد خبر : ۲۶۶۴۰۰

منابع ملی را ارزان در اختیار صنایع قرار ندهید

بورس نیوز: 

ابراهیم عنایت، کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: برخی از فعالین در بازار سرمایه به دنبال عدم افزایش نرخ گاز و حامل‌های انرژی برای پتروشیمی‌ها در بودجه ۱۴۰۲ هستند. این موضوع را از دو منظر می‌توان بررسی کرد ابتدا باید گفت که منابع نفت و گاز متعلق به عموم مردم ایران بوده، دولت هم از طرف مردم وظیفه اداره این منابع را در جهت منافع بلندمدت ملت بر عهده دارد. سؤال اینجاست که چرا باید گاز، نفت و میعانات به قیمت ارزان در اختیار پتروشیمی قرار گیرد، هنگامی‌که عادت بد برای آن‌ها شکل بگیرد بهره‌وری پایین می‌آید. در این شرایط این شرکت‌ها به دنبال افزایش بهره‌وری از سرمایه نخواهند رفت چراکه از تأمین شدن گاز ارزان‌قیمت اطمینان دارند.


بیشتر بخوانید: روش تأمین کسری بودجه را تغییر دهید



وی ادامه داد: در این میان برخی از متولیان ارائه ارزان خوراک به پتروشیمی‌ها را قدرت رقابت می‌دانند، دلیل این کار چیست این منابع ملی بوده و متعلق به مردم ایران است، اما لزوماً منافع یک هلدینگ یا شرکت پتروشیمی به عموم مردم نخواهد رسید. هنگامی‌که نفت و گاز به قیمت روز به فروش برسد، در خزانه دولت واریز می‌شود حتی کسری بودجه را هم تأمین خواهد کرد. در همین باب مثالی می‌توان زد، از کتب اساتید صنعت نفت که اگر کشورمان گاز را به‌صورت خام صادر کند ارزش‌افزوده بیشتری نسبت به اینکه با یارانه به شرکت‌های پتروشیمی و فولادی بدهد با این شرایط ارزش اقتصادی را کاهش می‌دهیم.


گاز صادراتی ارزش افزوده بیشتری خواهد داشت


عنایت تشریح کرد: باید گفت قیمت گاز به دلیل یورش نظامی روسیه به اوکراین افزایش پیداکرده است، بحران اقتصادی پیش‌آمده پس این نمایانگر تقاضاست، به همین دلیل اگر گاز صادر شود ارزش‌افزوده بیشتری را ایجاد خواهد کرد. باوجوداینکه سرمایه‌گذاری میلیارد‌ها دلار در صنعت پتروشیمی پسندیده است، ولی دولت نباید از عموم ملت توقع داشته باشد که گاز ارزان در اختیار تولیدکننده قرار گیرد تا توان رقابت در بازار جهانی را داشته باشد. پس بهره‌بری، تکنولوژی و بازاریابی چه می‌شود، فقط به بهانه صادرات و رقابت در بازار‌های جهانی با هزینه کم تولیدات انجام می‌شود. اگر هم قرار بر پرداخت یارانه است، با شرایطی پرداخت شود. اگر محصولات پایین‌دستی پتروشیمی که ارزش‌افزوده بسیار بالایی دارند، تولید شوند با این شرط در بالادستی برای گاز تخفیفی داده شود.


حمایت صنعت خودرو را عقب مانده کرده است


این فعال بازار سرمایه بیان کرد: مطابق مطالعات خودرویی خود و بنا بر مستندات قبل از انقلاب خودروسازان کره جنوبی متخصصان خود را برای آموزش به ایران اعزام می‌کردند. این موضوع از همکاران در حوزه خودرو هم نقل‌شده است حال باید دید که متأسفانه صنعت خودرویی کره جنوبی در رده چهارم جهانی قرار دارد (شنیده‌شده که برخی از تولیداتشان با خودرو‌های آلمان و آمریکا) برابری می‌کند. خودروسازان داخلی هم به تولید خودرو‌های دل‌بسته‌اند که در مصرف سوخت تکنولوژی ۴۰ سال قبل را دارند. صنعت خودروسازی کشور دم مسیحایی دارد، آلان کمتری خودرویی را می‌بینید که مصرف سوخت خودرو‌های فعلی را داشته باشد. آن‌قدر از این صنعت حمایت و اعمال ممنوعیت در واردات انجام شد تا اینکه از تمام دنیا عقب‌مانده است.


از فعالین بورسی باید گله کرد


وی در پایان به بورس نیوز گفت: باید از تجارب کشور در صنایع دیگر مانند صنعت خودرو استفاده کرد؛ اعمال این حجم از یارانه هیچ سودی برای صنعت خودرو نداشت و نهایت فایده این صنعت مونتاژ خودرو‌های از رده خارج کشور‌های اروپایی است. همچنین نهایت خلاقیت و نوآوری در این صنعت هم‌تغییر در چراغ و سپر خواهد بود باید گفت که با صنعت پتروشیمی این کار را نکنید، تا صنعت پتروشیمی زمین‌گیر نشود. با این حجم از تخفیفات مدعی عملکرد خوب هم هستند اگر نرخ‌ها با فوب خلیج‌فارس محاسبه شود به نظر نمی‌رسد این عملکرد پایدار باشد. از فعالین بورسی هم جای گله وجود دارد که همواره به دنبال تخفیف برای صنایع پتروشیمی هستند نباید این اقدامات صورت بگیرد تا آینده صنعت پتروشیمی مانند صنعت خودرو نشود.

پایان مطلب

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
اخبار مرتبط
قطعی گاز تاثیری بر روند تولید ندارد؛

رشد نرخ دلار نیما محرک صنعت پتروشیمی

ارسال نظر
نظرات بینندگان
تحلیلگر
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۸ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۶
بسیار یکطرفه بود قطر نرخ گاز را برای صنایع ۱۰ سنت حساب میکند وچندین سال نرخ ثابت هست در ایران بالای ۲۰ سنت هست در آمریکا ۱۳ الی ۱۴ سنت ضمنا شرکت های اونها مجبور نیستن دلار صادراتیشون رو ۳۵ درصد زیر قیمت به دولت تخفیف بدن
اتفاقا صنعت پتروشیمی از طریق ارز آوری و دلار نیما کل ملت ایران رو منتفع میکنه
علی
Iran (Islamic Republic of)
چهارشنبه ۲۸ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۹
ایشون اگه واقعا تحلیل گر بازار سرمایه بودن باید ذکر میکردن که صنایع با کلی تخفیف صادرات دارن و ارز صادراتی رو با کلی تخفیف به دولت میدن اگه قرار باشه خوراک زیاد بشه پس بهتره ارز رو هم 42 بفروشن به جای 28
علی
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۳۰ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۶
چه تحلیل مسخره ای!!!؟ اونهم در شرایطی که تحریم ها هزینه صادرات و انتقال پول به کشور رو به شدت بالا برده و قسمت زیادی از فروش شرکت ها در داخل با قیمت دستوری و ارز حاصله هم کاملا دستوری به فروش می رسد.در ضمن بالای ۹۰ درصد سود شرکت های پتروشیمی نصیب شرکت های زیر مجموعه تامین اجتماعی و کارکنان و بازنشستگان دولت می‌شود.
علی
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۳۰ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۶
چه تحلیل مسخره ای!!!؟ اونهم در شرایطی که تحریم ها هزینه صادرات و انتقال پول به کشور رو به شدت بالا برده و قسمت زیادی از فروش شرکت ها در داخل با قیمت دستوری و ارز حاصله هم کاملا دستوری به فروش می رسد.در ضمن بالای ۹۰ درصد سود شرکت های پتروشیمی نصیب شرکت های زیر مجموعه تامین اجتماعی و کارکنان و بازنشستگان دولت می‌شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۳۰ دی ۱۴۰۱ - ۲۲:۲۵
عجب حمایتی از تولید می کنید ؛ تورم در ملک و دلار و خودرو هفتگی شده ولی سرمایگذار را جریمه می کنند ؛ شیپور را از سر گشادش نزنید