بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۴
مجمع عمومی بانک مرکزی با حضور رئیس‌جمهور برگزار شد

3+3 مطالبه روحانی از نظام بانکی

رئیس‌جمهور: تحریم‌ها را بالاخره برمی‌داریم
کد خبر : ۱۴۰۶۴۱
دنیای اقتصاد: پنجاه و چهارمین جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی با تاخیری نزدیک به 5 ماه، روز گذشته در محل ساختمان بانک مرکزی و به ریاست حسن روحانی برگزار شد.رئیس‌جمهوری علاوه‌بر شرکت در نشست مجمع در جمع مدیران بانکی به ایراد سخنرانی پرداخت.

هدایت بازار پولی و ارز به مسیر درست
رئیس‌جمهوری در جریان بازدید خود از بانک مرکزی ابتدا در پنجاه و چهارمین مجمع عمومی سالانه بانک شرکت و در سخنانی تاکید کرد: سیاست دولت، هدایت بازار پولی و ارز در مسیر درست و اعمال انضباط در این بازارها بوده و این مسیر درست ادامه می‌یابد. حسن روحانی با بیان اینکه سیاست‌های دولت در حوزه پولی و ارزی، انقباضی و انبساطی نبوده است، گفت: شرایط بازارهای پولی و ارزی در سال‌های گذشته نامناسب بود و بی‌ثباتی و ناامنی فعالان اقتصادی کشور را نسبت به آینده ناامید می‌کرد، اما دولت با اتخاذ رویکرد و سیاست انضباطی در این بازارها ثبات اقتصادی ایجاد کرد.
رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه طی ۱۶ ماه که از فعالیت دولت یازدهم می‌گذرد اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده، گفت: از روز اول نسبت به افزایش پایه پولی، حجم نقدینگی و نحوه استفاده و بهره‌برداری از منابع پولی بانک مرکزی حساس بودم و امروز نیز بر دستاورد دولت در اجرای انضباط و ایجاد ثبات تاکید می‌کنم.
روحانی با قدردانی از همکاری و هماهنگی بانک مرکزی گفت: نوسازی بانک مرکزی و نقشه راهی که برای ادامه حرکت این بانک تدوین شده است، می‌تواند ما را در فردایی که می‌خواهیم با دنیا ارتباط بیشتری داشته باشیم، کمک کند.
رئیس شورای‌عالی اقتصاد با بیان اینکه نظام بانکی بدون ارتباط با دنیا مفهومی ندارد، به مساله تحریم‌ بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که دست بانک مرکزی برای استفاده از اعتبارات خود در بازارهای داخلی و خارجی بیش از پیش باز شود.
رئیس‌جمهوری با ابراز تاسف از اینکه در روابط بین‌الملل مناسبات کشورها بر مبنای اخلاق انسانی، اصول حقوقی و عدالت و انصاف پایه‌گذاری نشده است، گفت: در این شرایط دولت تلاش می‌کند که هر چه سریع‌تر به موضوع تحریم‌های ظالمانه پایان دهد.به گفته رئیس‌جمهور، دولت می‌خواهد از حقوق ملت ایران در همه زمینه‌ها دفاع کند و غنی‌سازی تنها یکی از صدها و هزاران حق این ملت است.روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش نرخ تورم به انضباط در پرداخت سود به سپرده‌گذاران بانکی تاکید کرد و گفت: کمتر سابقه داشته است که سود بانکی بر نرخ تورم پیشی بگیرد. چنانچه در آغاز دولت یازدهم نرخ تورم بالای ۴۰ درصد و بسیار بیشتر از سود بانکی بود؛ یعنی سپرده‌گذاران پول خود را در اختیار بانک می‌گذاشتند و ضرر نیز پرداخت می‌کردند، اما امروز باید شاهد پرداخت سود متعادل به آنها باشیم.

3+3 درخواست روحانی از نظام بانکی
روحانی پس از شرکت در نشست مجمع عمومی بانک مرکزی در جمع مدیران نظام بانکی حاضر شد. او با اشاره به اهمیت و جایگاه بانک مرکزی و نظام بانکی در اقتصاد ایران 6 درخواست را مطرح کرد.از 6 درخواست مطرح شده نیمی در حوزه وظایف بانک مرکزی بود و نیمی دیگر به فعالیت‌های بانک‌ها بازمی‌گشت.
کنترل نرخ تورم و حفظ این دستاورد، نظارت بر روند فعالیت بانک‌ها و ارائه اطلاعات شفاف، دقیق و به هنگام اولویت‌های بانک مرکزی از نگاه رئیس‌جمهوری بود.
رئیس قوه مجریه از بانک‌ها نیز خواست در فرآیند فعالیت خود رقابت با هدف ارائه خدمات مطلوب، واسطه‌گری وجوه به‌جای بنگاهداری و آمادگی برای ارتباط بین‌المللی را دستور کار قرار دهند.

اولویت‌های بانک مرکزی
کنترل تورم، ماموریت اصلی: حسن روحانی با اشاره به وظایف متعدد بانک مرکزی مهم‌ترین و اصلی‌ترین وظیفه را در مقطع کنونی کنترل تورم توصیف و اظهار کرد: اولین قدم برای بازگشت ثبات به اقتصاد کشور، کنترل نرخ تورم است؛ زیرا سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی در شرایطی رخ می‌دهد که فعالان عرصه اقتصاد بتوانند آینده بازار را پیش‌بینی کنند.رئیس‌جمهوری با اشاره به برنامه دولت یازدهم برای استقرار انضباط پولی، مقابله با ناهماهنگی‌ها و معضلات، جلوگیری از برهم‌ریختگی در بازار و زدودن فضای ابهام و تاریکی از آینده، گفت: بی‌ثباتی رونق را درست نمی‌کند و خوشبختانه دولت موفق شد کار سخت ایجاد ثبات و خروج از رکود را توأمان انجام دهد.رئیس‌جمهوری با انتقاد از انتشار پول برای احداث مسکن مهر در سال‌های گذشته، گفت: واقعا چاپ پول بدون پشتوانه از نظر شرعی و قانونی مساله‌دار است. با کدام مجوز این اتفاق رخ داد که بلافاصله در جیب مردم تاثیر گذاشت و اموال و قدرت و ارزش پول را پایین آورد.
دکتر روحانی ادامه داد: یک تصمیم‌گیری برای مسکن مهر بلایی بر سر کشور آورد و بانک مرکزی را زیر سوال برد.
رئیس‌جمهوری با ابراز تاسف از اینکه ۴۴ درصد کل پولی که در تاریخ کشور ایجاد شد در این تصمیم‌گیری، چاپ و در اختیار بانک مسکن قرار گرفت، اظهار کرد: آیا کسی آمد تا حساب کند برای مردم که این افزایش پایه پول برای مسکن مهر از پول متعلق به همه آنها بوده است؟ روحانی با تاکید بر اینکه مسکن مهر نمونه کم‌نظیری از بی‌انضباطی در فرآیند سیاست‌گذاری است، افزود: دولت یازدهم با وجود آگاهی، ناچار بود راه به‌وجود آمده در مسکن مهر را طی کند؛ زیرا دولت نمی‌خواهد مردم را نسبت به نهاد دولت بی‌اعتماد کند.
دکتر روحانی بخشی از تورم 4/40 درصد سال گذشته را مربوط به اجرای بی‌انضباطانه این طرح دانست و گفت: با اقدامات انجام شده در دولت جدید نرخ تورم از 40 درصد تحویل گرفته شده در ابتدای کار به عدد 2/18 در آبان‌ماه امسال رسیده و این کار در تاریخ ایران بی‌نظیر است. وی با اشاره به اینکه پیام کاهش تورم به مردم اطمینان و آرامش است، خطاب به مسوولان بانک مرکزی خاطرنشان کرد: کاهش تورم با تلاش و کوشش فراوانی به‌دست آمده، اما حفظ این دستاورد از خود آن مهم‌تر است و باید کاهش تورم را قدم به قدم تا رسیدن به نرخ تک‌رقمی پیش ببریم.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه تنها در چند کشور دنیا تورم دو رقمی و بالای 20 درصد وجود دارد، اظهار کرد: اغلب کشورهای جهان امروز تورمشان یک رقمی است و برای چندین سال این وضعیت ثبات دارد.
رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اگر مردم به دولت و سیاست‌های پولی اطمینان داشته باشند، در رونق تاثیرگذار خواهد بود، خواستار متناسب شدن نرخ بهره همگام با کاهش نرخ تورم شد و گفت: پرداخت تسهیلات با این نرخ سود به بخش تولید کشور نادرست است و معقول نیست و شورای پول و اعتبار و دستگاه‌های دیگر باید در این زمینه اصلاحات لازم را آرام‌آرام انجام دهند. رئیس شورای‌عالی اقتصاد در عین حال تاکید کرد که توقع ندارد این درخواست بدون بررسی کارشناسی صورت گیرد. وی با تاکید بر اینکه هیچ امر اقتصادی با بخشنامه، دستور و فرمان محقق نخواهد شد، بر انجام مطالعه و ضرورت استفاده از نظرات کارشناسان امر، در تغییر تصریح کرد و افزود: اقتصاد را تنها باید با ابزار اقتصادی درست کرد و اهرم‌های دیگر کارآ نیستند.
نظارت بانکی: رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش نظارت را وظیفه دیگر بانک مرکزی دانست و افزود: علت اینکه بانک‌های کوچک فعال می‌‌شوند و مردم پول‌هایشان را در اختیار آنها قرار می‌دهند اعتمادشان به همان مجوز بانک مرکزی است که بر تابلوی آنها درج شده است. رئیس‌جمهوری گفت: اعتماد مردم به بانک مرکزی است و بانک مرکزی باید بداند بار سنگینی بر دوش دارد و باید با نظارت دقیق بر همه امور، اشراف داشته باشد که خوشبختانه با سامانه جدید که گزارش آن شب گذشته در جلسه هیات دولت ارائه شد، می‌توان به این امر امیدوار بود. دکتر روحانی با تاکید بر اینکه نباید سختگیری بی‌جا داشته باشیم و باید از افراط و تفریط دوری کنیم، گفت: بنای دولت در همه امور اعتدال است. نظارت دقیق، قانونی و عادلانه بر کل بانک‌ها انجام دهیم که نفع کشور، مردم و خود بانک‌ها را در پی دارد.
رئیس‌جمهوری با اشاره به دقت بر رفتار برخی موسسات مالی و پولی که گاهی حتی نام‌های مقدسی هم روی آنها و پروژه‌هایشان وجود دارد، گفت: متاسفانه برخی بانک‌ها و شبه بانک‌ها زیر لوای نام‌های مقدس کارهایی می‌کنند که باید مراقب بود. برخی اوقات پول‌هایی از مردم گرفته‌اند، به اسم ایجاد کارخانه و کارآفرینی که معلوم نیست کجا رفته است.

ارائه آمار دقیق و بهنگام
روحاني نسبت به جايگاه بانک مرکزي در گردآوري، پردازش و انتشار به موقع آمارهاي بانک مرکزي براي شفاف شدن وضعيت متغيرهاي اقتصادي و جهت‌دهي به فعالان اقتصادي تاکيد کرد. به گفته وی اعتماد عمومي به داده‌هاي بانک مرکزي بزرگ‌ترين سرمايه اين بانک براي هدايت منابع و فعاليت‌ها است. او با توجه به این گزاره تاکيد کرد دولت يازدهم هيچ‌گونه فشاري بر نهادهاي آماري وارد نمي‌کند و در اين زمينه، خواستار شفافيت آماري و سرعت عمل در انتشار داده‌ها است. صحبت‌هاي رياست‌جمهوري در بخش دوم به نقش کليدي بانک‌ها در تامين مالي بنگاه‌ها و انتظارات وی از بانک‌ها در اين زمينه اختصاص داشت.

واسطه‌گری به‌جای بنگاهداری
روحانی رسالت اصلي بانک‌ها را تمرکز بر واسطه‌گري مالي دانست و خواستار خروج بانک‌ها از بنگاهداري، متناسب‌سازي تعداد و هزينه شعب و کاهش هزينه‌هاي غيرضرور بانک‌ها شدند. رئیس‌جمهوری با انتقاد از افزایش تعداد بانک‌ها و شعب بانکی در ۱۰ سال اخیر، گفت: باید برای این رشد، استاندارد و مبنایی وجود داشته باشد.
روحانی با بیان اینکه برخی مدیران بانک‌ها فکر می‌کنند، ساختمان‌های شیک و تعداد شعب اعتمادساز است، گفت: باید این پول‌ها را به جای خرج در شعب به سمت تولید بیاوریم و بانک‌های دولتی باید سرمایه‌ها را در اختیار کارآفرینان مولد قرار دهند. وی با تاکید بر اینکه اين رويکرد در لايحه رفع موانع توليد نيز لحاظ شده و دولت ضمن توجه به تقويت سرمايه بانک‌ها، اين خواسته را به‌طور جدي از بانک‌ها دنبال خواهد کرد.
روحاني با اشاره به مزاياي رقابت سالم ميان بانک‌ها، خواستار سرايت رقابت ميان بانک‌ها در جذب سپرده‌ها به خدمت‌رساني به مشتريان و ارائه تسهيلات بانکي شد. او با صراحت خاصی خطاب به بانک‌ها گفت: همان‌گونه که در جذب سپرده با یکدیگر رقابت دارید در ارائه تسهیلات نیز این موضوع را لحاظ کنید. رئیس شورای‌عالی اقتصاد افزود: حساب‌های مالی مردم جزو اسرار زندگی آنهاست و بانک‌ها مانند پزشکان باید امین مردم باشند و اسرار زندگی آنها را حفظ کنند.

دو اقدام در آینده
رئیس‌جمهور در ادامه بیان انتظارات خود از نظام بانکی دو درخواست دیگر را نیز مطرح کرد: ایجاد شعب ویژه برای اجرای بانکداری اسلامی و آمادگی برای ارتباط بین‌المللی.
رئیس‌جمهور از نظام بانکی خواست در کنار حفظ اعتماد، دقت و سرعت عمل در عمليات جاري بانک‌ها، در بهبود درجه انطباق مقررات و عمليات جاري بانک‌ها با اصول شرعي جدی‌تر از قبل باشند. وی بهره‌گرفتن مردم از سپرده‌گذاري در بانک‌ها در عين اطمينان به آنها نسبت به رعايت دقيق مقررات دينی در عمليات جاري بانکي را خواستار شدند؛ بنابراین تاسيس بانک‌هايي را که طبق قواعد اسلامي عمل کرده و به صورت دقيق‌تر و شفاف‌تر، سود و زيان سپرده‌گذار و بانک در عمليات آن مشخص باشد چارچوب مناسبي دانستند. او پیشنهاد داد با توجه به حساسیت ویژه در برخی استان‌ها شعبه‌های بانکی تاسیس شود که فعالیت کاملا اسلامی انجام دهند تا هرکس با هر دین و مذهبی بتواند راحت پولش را در بانک بگذارد. وی گفت: از این مسیر سپرده‌گذاران هم
کارمزد پولشان را خواهند برد و هم مطمئن هستند فعالیتی که با پول آنها می‌شود، کاملا اسلامی و در چارچوب مقررات دینی است. رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه بانک‌ها باید خود را برای شرایط پس از تحریم آماده کنند، گفت: به حول و قوه الهی این تحریم را از پیش پای مردم برمی‌داریم البته ممکن است عده‌ای خوششان نیاید. تعداد کمی که از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند؛ اما اکثریت قاطع مردم، فرهیختگان، جوانان، علما و دانشگاهیان و رهبر معظم انقلاب، دنبال این هستند که زنجیر غلط و ظالمانه تحریم گسسته و پاره شود و ان‌شاء‌الله این کار را خواهیم کرد. روحانی ادامه داد: دنیا چاره‌ای ندارد، جز اینکه با جمهوری اسلامی ایران پای میز تعامل بنشیند، فعالیت ما شفاف، صلح‌آمیز، قانونی و منطقی بوده و خواهد بود و من به تیم مذاکره‌کننده کشورمان صددرصد اطمینان دارم. رئیس‌جمهوری گفت: یک سنگی را عده‌ای در چاه انداختند، بعد از ۱۲ سال ما داریم آن را در می‌آوریم، حالا برخی می‌گویند زود باشید و برخی دیگر هم می‌گویند آن را رها کنید؛ اما ما با ابزار کافی و با صبر این سنگ بزرگ را از این چاه عمیق بیرون خواهیم آورد. روحانی خطاب به مدیران بانک‌ها گفت: بانک‌ها خود را برای ورود سرمایه‌گذاران فراوانی که در آینده وارد کشور می‌شوند، آماده و مجهز کنند. وی در کنار درخواست‌های خود از نظام بانکی به یکی از چالش‌های موجود نیز اشاره و اظهار کرد: با توجه به محدوديت‌هايي که مطالبات غيرجاري براي گردش منابع بانک‌ها ايجاد کرده، بانک‌ها در برخورد با مشتريان بدهکار تمایز قائل شوند. معوق شدن بدهي برخي از مشتريان ناشي از عوامل غيرقابل کنترل (نظير تحريم‌ها و بي‌ثباتي بازارها) بوده و لازم است بانک‌ها در برخورد با اين پرونده‌ها، ملاحظات مختلف را درنظر داشته باشند. به گفته وی، آن دسته از بدهکاران بانکي سودجو که قصد سوء‌استفاده از اعتماد بانک‌ها و تضييع منابع مردمي و سپرده‌هاي بانکي را دارند، بايد مورد برخورد قاطع قرار گيرند.


اشتراک گذاری :
ارسال نظر