بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۰۹:۲۵

تحليل 5 كارگزار بورس از تكرار روند رشد سهام و شاخص‌ در آينده نزديك

کد خبر : ۳۱۸۰۰
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، بعد از رشد دور از انتظار قيمت سهام اغلب شركت‌ها و ركوردشكني‌هاي شاخص بورس به ارقام بيش از 14 هزار واحد و ديگر متغيرهاي اصلي معاملات و همچنين ارزش روز بازار ( كه حدود 74 هزار ميليارد تومان رسيد)، شرايط كنوني بورس با سردرگمي فعالان و گاه بيماري روند حركتي شاخص مواجه شده است.

اين در حالي است كه هرچند به مدد رشد قيمت سهام شركت‌هاي خودرويي و همچنين سرمايه‌گذاري رنا، شاخص كل بورس همچنان در اعداد بيش از 14 هزار واحد سير مي كند اما اكثر سهام شركت ها تا روز يكشنبه با صف فروش و كاهش قيمت مواجه‌اند.

در اين وضعيت سهامداران مي‌پرسند اين شرايط ناشي از چه عواملي است؟ آيا طبيعي است يا غير طبيعي؟ آيا چراغ روشن سرمايه‌گذاري در بورس روبه افول است يا كمرنگ شدن آن به زودي به پايان خواهد رسيد؟ آيا در اين شرايط بايد خريد كرد يا فروش يا صبر؟ اين سئوالات به همراه ده‌ها سؤال ديگر منجر به ترديد اغلب سرمايه‌گذاران از يك سو و بهره‌گيري سهامداران پرريسك و حرفه‌ايي از سوي ديگر شده است.

دراين ميان كارگزاران بورس كه به پيشاني بازارهاي سهام معروف‌اند تحليل‌هاي جالب توجه و اساسي را ارائه مي‌كنند.

*ترس از تكرار ركورد جهاني در ميان سرمايه گذاران ايراني

براساس اين گزارش، شرايط حال حاضر بورس اوراق بهادار تهران ديگر به مانند گذشته نيست كه با مسائل اقتصادي جهاني ارتباطي نداشته باشد. بلكه به دليل قيمت‌گذاري محصولات فلزي، پتروشيمي و نفت و فرآورده‌هاي نفتي، صنايع و شركت‌هاي مرتبط تحت تأثير نوسان قيمت‌هاي جهاني قرار دارند.

در اين ميان علي‌اصغر مهري‌زاده مديرعامل كارگزاري ارديبهشت ايرانيان ترس از تكرار و تشديد ركورد جهاني و تعميم شرايط يونان به اسپانيا و پرتغال و همچنين كاهش ارزش يورو را عامل مؤثر و مهم بر عدم رشد قيمت‌ها و شاخص‌ها مي‌داند.

وي به فارس مي‌گويد:‌در حالي عكس العمل‌ها به ركود سال گذشته ميلادي اقتصاد جهاني سريع نبود كه با توجه به رصد شدن اطلاعات از شرايط كنوني توسط سرمايه‌گذاران داخلي اين ترس وجود دارد كه ركود جهاني بار ديگر تكرار شود. تحليل‌‌گران تكنيكالي نيز معتقدند خطر بحران مالي يونان دامنگير اسپانيا و پرتغال مي شود. از سوي ديگر كاهش ارزش يورو و قيمت‌هاي جهاني فلزات منجر به رفتار محتاطانه فعالان بازار سرمايه‌ شده است.

وي رشد اندك روزهاي اخير شاخص بورس را ناشي از اقبال بازار به سهام شركت‌هاي خودرويي مي‌داند كه ناشي از P/E پايين اين صنعت و بحث‌ واگذاري بلوكي سهام دو شركت سايپا و ايران خودرو است .اين در حالي است كه برخي از سرمايه‌گذاران مترصد خريد سهام گروه فلزي بعد از اطمينان از توقف قيمت‌هاي جهاني فلزات هستند.

اين كارگزار بورس بر اين باور است در صورت ثابت ماندن قيمت‌هاي كنوني‌ محصولات جهاني، بازار سهام ايران هنوز جاي رشد دارد چرا كه به جز بازار سهام بازار ديگري مدنظر سرمايه‌گذاران نيست.

*نياز بازار به استراحت و تنفس

حميدرضا مهرآور مديرعامل كارگزاري بانك سامان، هرچند افت قيمت‌هاي جهاني بر روند حركتي بورس اوراق بهادار را مؤثر مي‌داند اما دليل اصلي شرايط كنوني بازار را ناشي از نياز به استراحت و تنفس و رفتار برخي سرمايه‌گذاران مي‌داند.

وي مي‌گويد: بعد از روند صعودي قيمت‌ها و شاخص بورس در هفته‌هاي اول سال، كليت بازار با هدف تعديل قيمت به استراحت و تنفس نياز داشت. اما در اين ميان انتظار مي‌رفت برخي سرمايه‌گذاران حقوقي پخته‌تر عمل‌‌ كنند. چرا كه چگونه ممكن است در برابر تشكيل صف خريد 100 ميليون سهمي براي شركتي در هفته‌هاي گذشته ، اين روزها كسي حاضر به خريد سهام آن علير‌غم كاهش قيمت چندين درصدي نباشد و در روز يكشنبه فقط 37 هزار سهم اين شركت‌ معامله ‌شود؟

مهرآور تصريح مي‌كند: از طرف ديگر بازار سهام اين روزها "خبري " شده و در برابر وضعيت مناسب سياسي ، به اخبار و وقايع مثبت اقتصادي نياز دارد. از طرف ديگر بايد در كنار اعلام وضعيت پروژه‌ها و برنامه‌هاي شركت‌هاي بورسي ، موضوع زمان و چگونگي اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها نيز مشخص شود.

به گفته وي مجموع عوامل ياد شده موجب شده تا بازار طي روزهاي گذشته دچار سر درگمي شود.

* بازار در روزهاي آينده بهتر مي شود

" اوضاع اين روزهاي بازار سهام روان اما ميل به روند منفي دارد ".
اين نقطه‌نظر ابوالقاسم آقا دوست مديرعامل كارگزاري بانك رفاه است كه در ادامه مي‌گويد: به دليل وابستگي شركت‌هاي فعال در صنايع فلزات اساسي و پتروشيمي، عامل اصلي شرايط كنوني بازار كاهش قيمت‌هاي جهاني است. هر چند نياز به استراحت و لزوم تصحيح قيمت‌ها را هم نبايد فراموش كرد.

وي در رابطه با شرايط روزهاي آينده معتقد است با توجه به انتشار اخبار مثبت درباره توافق هسته ايي ، وضعيت در روزها و هفته‌هاي بعد بهتر شود و صنايعي مانند خودرو و برق كه به قيمت‌هاي جهاني وابستگي ندارند با رشد قيمت مواجه مي شوند.

وقتي از آقادوست پرسيده مي‌شود در اين شرايط چه توصيه‌اي براي سهامداران دارد، مي‌گويد: خويشتنداري، پرهيز از تحت تأثير قرار گرفتن شايعات، شناسايي سهامي كه از سابقه سود مناسب برخوردار بوده و پشتوانه تحليل و بررسي مثبتي دارند از جمله توصيه‌هايي است كه سهامداران خصوصاً سرمايه‌گذاران حقيقي بايد مدنظر داشته باشند و فراموش نكنند كه بعد از هر رشدي، بازار و سهام شركت‌ها به اصلاح قيمتي نياز دارند.

*نوسان نرخ سهام شركت‌ها و شاخص بورس طبيعي است

در برابر اين نظرات، هادي بيدختي مديرعامل كارگزاري عمران فارس كه سابقه مديريت نظارت بر اداره ناشران بورسي سازمان بورس را دارد بر اين باور است اتفاقي نيفتاده و شرايط كنوني بازار دور از انتظار نبود.

وي مي‌گويد: شرايط اسفندسال گذشته بازار تحت تأثير عواملي چون وضعيت سياسي و اقتصاد جهاني و داخلي، نبود فرصت سرمايه‌گذاري، نسبت P/E پايين اغلب صنايع و لزوم توجه مسئولان به بازار سرمايه‌ قرار داشت.در اين ميان شرايط سياسي جهاني و داخلي و همچنين حمايت مسئولان با توجه به تصميمات اتخاذ شده بهتر شده. اين در حالي است كه با توجه به افزايش نسبت P/E با ميانگين رشد 10 تا 20 مرتبه ايي سهام، بازار به هضم اين افزايش P/E نياز دارد.

اين كارگزار خاطرنشان مي‌كند: هر چند قيمت‌هاي جهاني فلزات اساسي و فرآورده‌هاي نفتي ‌بر شرايط كنوني بازار اثرگذار بوده اما در كنار اين موارد رشد 10درصدي ارز و طلا و سكه در چند روز گذشته موجب جلب توجه برخي سرمايه‌گذاران شده است. هرچه اين وضعيت طولاني‌تر شود تقاضا براي اين محصولات بيشتر مي‌شود. اين در حالي است كه بهبود رفاه نسبي مردم چين نيز در افزايش قيمت طلا مؤثر بوده است.

بيدختي اينگونه جمع‌بندي مي‌كند: در مجموع بايد گفت بازار سهام مشكلي ندارد و نوسان نرخ سهام شركت‌ها و شاخص بورس طبيعي است.

*تمايل بازار به سهام شركت‌هاي كوچك

براساس اين گزارش، با نگاهي به مقاطع گذشته بازار سهام مشخص مي‌شود كه 39 صنعت و 337 شركت كنوني حاضر در بورس همواره در چرخه‌ايي از بالا و پايين شدن‌ها قرار گرفته‌اند و در هر مقطعي گروهي از سهام مورد توجه واقع ‌شده اند.

در اين رابطه محمدرضا رهبر مديرعامل كارگزاري حافظ مي‌گويد: در برابر كاهش قيمت سهام اغلب شركت‌هاي بزرگ در روزهاي گذشته، اين روزها به دليل تمايل بازار به سهام شركت‌هاي كوچك، اين دسته با اقبال مواجه‌اند.در گروه‌هاي معدني و فلزي به جز توسعه معادن روي، اغلب فروشنده اند‌ اما با توجه به كف رسيدن قيمت سهام اين گروها، شرايط شركت‌هاي اين دسته در روزهاي آينده بهتر خواهد شد.

وي ادامه مي‌دهد: سهام شركت‌هاي حاضر در گروه مالي با توجه به نزديك شدن مجامع سالانه و تقسيم سود با اوضاع خوبي مواجه‌اند. انتظار روند روبه‌رشد اين گروه وجود دارد.
اين كارگزار مهمترين نگراني كنوني اغلب سرمايه‌گذاران را مربوط به شركت صدرا مي‌داند و معتقد است اطلاعات منتشره و مصاحبه‌هاي مديران اين شركت‌ موجب نااميدي سهامداران شده است . در حالي اين شركت در هفته‌هاي گذشته و به هنگام رشد روزانه قيمت سهام نياز به شفاف‌سازي داشت.

رهبر با بيان اينكه شرايط نقدينگي بازار مساعد است خاطرنشان مي‌كند: ممكن است تداوم افزايش قيمت دلار و طلا بازار سهام را تحت تأثير قرار دهد اما مسئولان بانك مركزي از احتمال دخالت در اين بازار خبر داده‌اند. از طرف ديگر هرچند ركود اقتصاد اروپا و كاهش قيمت يورو در كنار نگراني‌هاي وضعيت اقتصادي يونان، اسپانيا و پرتغال موجب ريزش شاخص بورس‌هاي اروپايي و گاه آسيايي شده اما بازار سهام ايران تنها بازاري است كه در كوتاه مدت متأثر از اين شرايط نشده است .

* تكرار روند رشد سهام و شاخص بورس

با جمع‌بندي نقطه نظرات و ديدگاه‌هاي اين 5 كارگزار بورس مي‌توان گفت شرايط حاكم بر بازار ناشي از عوامل درون و برون‌ سازماني ركود اقتصاد اروپا، كاهش قيمـت‌هاي جهاني محصولات و افت يورو، روشن نشدن زمان و چگونگي اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها، آينده مبهم شركت‌هايي چون صدرا (كه بخشي از بازار مـتأثر از چنين شركـت‌هايي است) حركت بخشي از سرمايه‌ به سمت ازر، سكه و طلا و نياز به استراحت بازار سهام است.

اين در حالي است كه با توجه به توقف رشد روزانه قيمت سهام شركت ها و جلوگيري از شكل‌گيري حباب قيمتي و طبيعي بودن شرايط كنوني بازار به نظر مي‌رسد با گذشت كوتاه مدت زمان و انتشار اخبار روشن و شفاف از سوي شركت‌ها و همچنين عرضه سهام شركت‌هاي جديد چون پالايش گاه‌هاي نفت تبريز و بندرعباس و تجديد قواي سرمايه‌گذاران، طي روزهاي آينده روند روبه‌ رشد اما آرام قيمت‌ها و شاخص‌هاي بورس ترسيم شود.

اين در حالي است كه با توجه به در پيش‌رو بودن فصل مجامع اكثر شركت‌ها و رفتار سنتي بازار، انتظار مي‌رود جنب و جوش بازار بار ديگر نمايان شده و خريد و فروش رشد قيمت‌‌ها بار ديگر رخ دهد. خصوصا " اينكه توافق امروز روساي جهمور ايران ،‌برزيل و تركيه بر مسئله هسته ايي مي تواند از فردا موجب رشد قيمت سهام شركت هاي ارزشمند و شاخص بورس شود.
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر