نقدشوندگی در بورس زیر تیغ دامنه نوسان

پیام الیاسکردی کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورسنیوز با اشاره به روند مثبت این روزهای بورس، عامل اصلی رشد بازار را افزایش خوشبینیها نسبت به مذاکرات سیاسی دانست. وی تأکید کرد: موضوع گفتوگوی ایران و آمریکا به اندازهای برای بازار مهم بوده که حتی در اظهارات اخیر رئیس سازمان بورس نیز بازتاب یافته است.
الیاسکردی با رد این دیدگاه که رکود هفتههای گذشته بهدلیل افت سودآوری یا بیجاذبه شدن بازار بوده، خاطرنشان کرد: آنچه مانع اصلی رشد بازار در هفتههای گذشته شد، نه ضعف بنیادی شرکتها بلکه تنشهای سیاسی و فضای پرریسک ناشی از آن بود که عملاً جریان نقدینگی را متوقف کرده بود.
وی افزود: همزمان با کاهش نگرانیهای سیاسی، دو عامل دیگر نیز در بهبود شرایط بازار نقش داشتهاند؛ نخست، کاهش انتظارات تورمی از نرخ بهره که بازار آن را بهمثابه سیگنالی مثبت دریافت کرده و دوم، آغاز حرکت آهسته نقدینگی از بازارهای موازی به سمت بازار سرمایه.
بیشتر بخوانید: اثر نوسانات دلار بر ارزش ریالی بازار سهام
با این حال این تحلیلگر بازار سرمایه تأکید کرد: نباید با خوشبینی مطلق به شرایط کنونی نگریست. به گفته او، بازار همچنان با چالشهایی روبهروست و صرفاً بهواسطه امیدواری به نتیجه مذاکرات نباید تصور کرد تمام موانع از میان برداشته شدهاند.
الیاسکردی در ادامه این گفتوگو با اشاره به سیاستهای ارزی بانک مرکزی، به چالشهای موجود در مسیر تکنرخی شدن ارز پرداخت و تصریح کرد: به نظر میرسد حتی در صورت دستیابی به توافق سیاسی، سیاست فعلی بانک مرکزی در راستای تحقق ارز تکنرخی نیست.
وی توضیح داد: با وجود کاهش شکاف بین نرخ دلار آزاد و دلار توافقی در مقطعی، روند جدید نشان میدهد که به جای افزایش نرخ ارز توافقی، این نرخ عمداً پایین نگه داشته شده است؛ موضوعی که بهزعم من میتواند ریسکهای جدی برای بازار سرمایه بههمراه داشته باشد.
وی با ابراز تأسف از عدم بهرهگیری از فرصت فعلی
برای یکپارچهسازی نرخ ارز گفت:ای کاش از این موقعیت برای اصلاح ساختار ارزی کشور استفاده میشد، اما به نظر میرسد سیاستگذاران همچنان تمایلی به حرکت به سمت ارز تکنرخی ندارند و روند گذشته را ادامه میدهند.
این کارشناس بازار سرمایه در بخش دیگری از سخنان خود، نقدشوندگی پایین بازار را یکی از مهمترین موانع رشد پایدار دانست و افزود: اصلیترین مانع در برابر جذابیت بازار سهام، محدودیتهای دامنه نوسان است. بارها تأکید کردهایم که این سیاست نه تنها مانع رشد میشود، بلکه باعث خروج سرمایهگذاران از بازار سرمایه نیز خواهد شد.
وی تأکید کرد: در بازارهای مالی، مهمترین مسئولیت نهاد ناظر، ایجاد امکان نقدشوندگی است. وظیفه رگولاتور این نیست که روند بازار را کنترل کند، بلکه باید فضایی فراهم کند که چه در روند صعودی و چه در افت بازار، سرمایهگذار بتواند آزادانه وارد و خارج شود.
الیاسکردی با اشاره به عملکرد سازمان بورس در قبال نوسانات بازار سهام، تصریح کرد: با وجود انتقاداتی که به سیاستهای محافظهکارانه سازمان بورس وارد میشود، باید در نظر داشت که این نهاد تجربه دورههایی از افت شدید بازار و ضررهای گسترده سرمایهگذاران را پشت سر گذاشته و طبیعی است که در مواجهه با چنین خاطراتی، رویکردی محتاطانه در پیش بگیرد.
وی افزود: در شرایطی که در دورههای صعودی، افراد و نهادهای متعددی از رشد بازار بهرهمند شده و آن را به نام خود ثبت میکنند، اما در زمان ریزشها، تنها سازمان بورس هدف انتقاد قرار میگیرد. از اینرو میتوان تا حدودی به تصمیمگیرندگان این سازمان در اتخاذ رویکردهای کنترلی حق داد.
الیاسکردی تأکید کرد: به نظر میرسد نگاه سازمان این است که اگر بناست تمام مسئولیت افت بازار تنها بر دوش این نهاد باشد، ترجیح میدهد بازار را در مسیر با ثباتتری هدایت کند و حتی در صورت لزوم با محدود کردن برخی تحرکات، مانع از بروز ریزشهای سنگین شود.
پایان مطلب







